
Publisert: 18. februar 2025
EU-parlamentet og EU-rådet har enes om en foreløpig avtale om nye tiltak for å forebygge og redusere avfall fra mat og tekstiler.
Hvert år genereres nesten 60 millioner tonn matavfall (132 kg per person) og 12,6 millioner tonn tekstilavfall i EU. Bare klær og fottøy utgjør 5,2 millioner tonn avfall, tilsvarende 12 kg per person hvert år, ifølge EU-parlamentet.
EU har uttalt at disse mengdene skal ned, og startet sommeren 2023 en prosess for å revidere rammedirektivet om avfall. Nå har EU-parlamentet og EU-rådet blitt enige om hvilke tiltak som skal inn i revisjon av rammedirektivet for avfall.
LES OGSÅ: Sirk Norges høringssvar på forslag til revidert rammedirektiv om avfall
Det er enighet om å innføre bindende mål for reduksjon av matavfall, som skal nås innen 31. desember 2030:
Reduksjonen skal måles ut fra de ulike landenes gjennomsnittlige årlige mengde matavfall generert mellom 2021 og 2023.
Disse målene er de første som noensinne er fastsatt på EU-nivå. Fristen for å ha dette på plass er 30 måneder etter at direktivet trer i kraft.
Alle land må også iverksette tiltak for som legger til rette for donasjon av usolgt, men fullt spiselig, mat.
Avtalen sier også at alle land må opprette produsentansvarsordninger for tekstiler. Dette betyr at aktører som setter tekstiler på markedet, også må dekke kostnadene for innsamling, sortering og resirkulering. Avgiften vil være avhengig av hvor sirkulær og bærekraftig designet på produktene deres er, og kan også tilpasses basert på tekstilproduktenes levetid og holdbarhet.
Produsentansvarsordningen skal finansiere separat innsamling, sortering, ombruk og materialgjenvinning, og støtte forskning og utvikling på innovative teknologier som gjør tekstilsektoren mer sirkulær, for eksempel ved fiber-til-fiber-gjenvinning.
De nye reglene omfatter produkter som klær og tilbehør, fottøy, tepper, sengetøy, kjøkkenhåndklær, gardiner og hatter. EU-parlamentet åpner også for at EU-land kan opprette produsentansvarsordninger for madrasser.
Utenlandske nettbutikker skal ikke slippe unna. EU-kommisjonen og EU-rådet stadfester at reglene vil gjelde for alle produsenter, også dem som selger på nett, og uavhengig av om de er etablert i EU eller utenfor. Det poengteres også at EU-landene også må sørge for at produsentansvarsordningene treffer såkalt ultra fast og fast fashion.
Fristen for å ha dette på plass er 30 måneder etter at direktivet trer i kraft. Mikrobedrifter (dvs. bedrifter med ni eller færre ansatte) får ett ekstra år på seg.
Nå skal lovforslaget renskrives og formelt godkjennes av EU-kommisjonen og EU-rådet. Det forventes at dette skjer ila. våren 2025.
Publisert: 18. februar 2025
Publisert: 10. februar 2025
Publisert: 6. februar 2025