Om Sirk Norge

Sirk Norge organiserer den norske gjenvinningsbransjen og dens interessenter og samarbeidspartnere på tvers av geografi og sektorer. Vi representerer rundt 200 ulike virksomheter som jobber med avfallshåndtering, gjenvinning og resirkulerte råvarer. Våre medlemmer er IKS'er/kommuner, private gjenvinningsselskaper, returselskaper, gründere, leverandører og rådgivere.

Styret

Sirk Norges styremedlemmer

Våre ansatte

Sirk Norges ansatte

Vårt oppdrag

Vårt oppdrag er å styrke gjenvinningsbransjens posisjon. Vi skal skape forståelse for at det ikke finnes en bærekraftig fremtid uten resirkulerte råvarer.

Vår misjon

Vi skal være en pådriver for en sirkulær økonomi der våre felles ressurser gjenbrukes eller gjenvinnes til nye råvarer og produkter.

Våre verdier

  • Etterrettelig
  • Kunnskapsrik
  • Offensiv


Vår strategi

Sirk Norges strategi 2023-2026

Vår handlingsplan

Sirk Norges handlingsplan utarbeides årlig og er det operative dokumentet som skal bidra til å nå målene i strategien: Handlingsplan 2024

Våre vedtekter

Sirk Norges vedtekter

Bærekraft i Sirk Norge

Slik jobber vi med bærekraft

Prioriterte innsatsområder 2023-2026

1. Rammebetingelser og myndighetskontakt

Sirk Norge skal være en kunnskapsformidler og pådriver for rammevilkår som bidrar til sirkulære og lønnsomme forretningsmodeller. Sirk Norge skal derfor styrke sitt arbeid med politikkutvikling og myndighetskontakt, nasjonalt og internasjonalt.

Sirk Norge skal styrke og utvikle sitt samarbeid med søsterforeningene i Norden, jobbe for et felles regelverk på tvers av de nordiske landene, og fjerne barrierer for import og eksport av avfall.

Store deler av rammevilkårene fra bransjen utvikles i EU. Sirk Norge skal derfor følge prosesser i EU og gi norske myndigheter innspill til implementering av EU-regelverk i Norge.

2. Statistikk og standardisering

Sirk Norge skal samle inn statistikk og data på relevante fagområder som kan styrke arbeidet med rammebetingelser for bransjen. Arbeidet skal være langsiktig og vektlegge tilgjengeliggjøring, kommunikasjon og formidling til Sirk Norges ulike interessenter.

Sirk Norge skal videre arbeide for at det utvikles felles standarder, målingsmetoder og rapporteringsordninger for hele verdikjeden, og være en pådriver for å sikre en felles data- og statistikkplattform for relevante gjenvinningstall.

3. Styrket posisjon og samfunnsrolle

Sirk Norge skal styrke sin posisjon og samfunnsrolle for å synliggjøre avfalls- og gjenvinningsbransjens sentrale rolle i den sirkulære økonomien. Vi skal løfte bransjens utfordringer og fremme løsninger som bidrar til sirkulære og lønnsomme forretningsmodeller. Sirk Norge skal sikre økt rekruttering, synlighet og kunnskap om avfallsbransjen blant studenter.

4. Kompetansedeling og kunnskapsbygging

Sirk Norge skal legge til rette for faglig utveksling og kompetansebygging i hele bransjen. Vi skal derfor tilby møteplasser i form av kurs, webinarer, workshops, seminarer og konferanser, nettverk og prosjektarbeid. Vi legger også til rette for samarbeidsmuligheter mellom våre medlemmer og andre aktører innen sirkulærøkonomien.

Våre program


REdu

REdu er et felles kompetanseløft i gjenvinningsbransjen som skal få flere unge til å velge karriere innen bærekraft og sirkulær økonomi. Hovedformålet er å få de kloke hodene inn i avfalls- og gjenvinningsbransjen, gjennom å styrke fagtilbud i høyere utdanning, satse på kompetanseutvikling, innovasjon og forskning og synliggjøre bransjens muligheter.

REdu er et initiativ i regi av Sirk Norge i tett samarbeid med medlemmene, REdu-partnere, høyskoler og universiteter.

Les mer om REdu her

CLOCC (Clean Oceans through Clean Communities)

Sirk Norge er prosjekteier for CLOCC, et NORAD-finansiert bistandsprogram som jobber for å redusere marin forsøpling fra utviklingsland ved å bedre avfallshåndteringen lokalt.

CLOCC har som mål å bidra til å skape bærekraftige og sirkulære lokalsamfunn, grønne jobber og grønne forretningsmuligheter. Dette skal gjøres ved å støtte utvikling og implementering av bærekraftige avfallsplaner i utvalgte regioner.

CLOCCs samarbeidspartnere er ISWA (International Solid Waste Association), InSWA (Indonesia Solid Waste Association), Rethinking Recycling Academy og SYSTMIQ.

Les mer om CLOCC her

Våre samarbeidspartnere og medlemsskap

Nasjonale: Avfallsforsk, FN-sambandet, NFFA, Den Norske Emballasjeforening, Hold Norge Rent, NHO, Amelia

Internasjonale: Dakofa, ACR+, Confederation of European Waste-to-Energy Plants (CEWEP), European Compost Network (ECN), International Solid Waste Association (ISWA)