Publisert: 25. juni 2021
Li-Tech er et oppstartsselskap bestående av fire tidligere studenter fra Norges Miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). I samarbeid med NMBU, Stena Recycling, NorSirk, Njord Technologies og Avfall Norge har Li-Tech initiert et FoU-prosjekt for å utvikle et sensorsystem for deteksjon av brannfarlige batterier i elektronikk. Prosjektet er finansiert av Norges Forskningsråd der Li-Tech fikk bevilget midler fra ordningen STUD-ENT våren 2021.
Formålet med prosjektet er å avverge branner ved avfallsanlegg for elektrisk og elektronisk avfall (EE-avfall).
Deteksjon av litiumbatterier
I 2019 ble det generert hele 139 000 tonn EE-avfall bare i Norge. Mange av produktene vi kvitter oss med inneholder brannfarlige litiumbatterier. Når EE-avfallet ankommer et avfallsanlegg kan det være utfordrende å identifisere hvilke komponenter som inneholder disse batteriene. Her kommer Li-Tech inn. Deres deteksjonssystem vil fungere som et kontrollpunkt som sikrer forsvarlig utsortering og behandling av alle litiumbatterier - og dermed mindre hyppige branntilløp.
Trenger deltakere til undersøkelse
Li-Tech har, med litt bistand fra Avfall Norge, utformet en spørreundersøkelse for å kartlegge brannårsaker, brannforløp og -frekvens, preventive tiltak og konsekvenser av brannene. Undersøkelsens hovedformål er å estimere kostnader tilknyttet brann i avfallsanlegg, i tillegg til omfang, hyppighet og årsakssammenhenger. Undersøkelsen er anonym og skal brukes inn i videre arbeid med sensorteknologien.
Avfall Norge ønsker å støtte opp om unge som ønsker å være med å løse utfordringer i bransjen og brannvern er definitivt et område der vi trenger nye løsninger. Vi har derfor valgt å hjelpe Li-Tech med å spre spørreundersøkelsen deres, slik at de får et best mulig grunnlag for videre arbeid.
Undersøkelsen er rettet mot mottaksstasjoner for EE-avfall og kan besvares her.
Alle spørsmål vedrørende undersøkelsen må sendes til Li-Tech på ida@li-tech.no
Kontakt oss
Marie Hesselberg
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 3. april 2019
Bransjen vil ha økt fokus på rett håndtering av batterier
Publisert: 5. februar 2021