Viste Norad hvordan CLOCC jobber i Indonesia

CLOCCs første prosjekt er i full gang med å etablere gjenvinningsstasjoner og få renovasjonen i system.

Av: Stine Thorp | Publisert: 6. juni 2024

I slutten av mai besøkte en delegasjon fra Norad og den norske ambassaden i Jakarta Banyuwangi-provinsen for å se hvordan CLOCC-programmet fungerer i praksis.

CLOCC, som er Avfall Norges Norad-finansierte bistandsprogram, bistår ulike provinser i Indonesia med å utvikle og implementere avfallshåndteringssystemer for å få kontroll på avfallet og redusere marin forsøpling.

Prosjektet i Banyuwangi var det første som ble startet opp, og provinsen er nå i gang med å implementere sin masterplan og bygge opp kapasiteten på avfallshåndteringen.

Gabriella Catharina Ylva Kossmann og Silje Anonsen, seniorrådgivere fra Norads avdeling for klima, natur og privat sektor, deltok på besøket for å se resultatene så langt.

14 tettsteder er i gang

Det er Rick Pradana Wetan Foundation (RPW) som har ansvar for å bygge opp et integrert og bærekraftig avfallshåndteringssystem i Banyuwangi. De har igangsatt prosjekter i 14 tettsteder og lokalsamfunn som tidligere ikke hadde ordentlige renovasjonstjenester. Før programmet ble startet, ble avfallet dumpet i naturen, eller brent åpent på uformelle deponier.

Under det to dager lange besøket fikk representantene fra Norad og ambassaden besøke flere av områdene som er med i RPWs program, og de fikk se hvordan avfallshåndteringsplanen blir implementert i praksis.

I samarbeid med RPW har de 14 tettstedene etablert systemer for innsamling av restavfall, og sluttet med åpen brenning av avfall. I Sebogang, hvor RPW har vært aktive siden november 2023, har de klart å gå fra åpen brenning til å ha et funksjonelt avfallsbehandlingsanlegg med ti ansatte som sorterer avfall.

- Det er gøy å se hvor langt arbeidet med å få på plass avfallshåndteringen har kommet, og også hvordan lokalbefolkningen støtter opp om prosjektene. For CLOCC er det viktig med lokal forankring når vi igangsetter denne type program. Vi ønsker at lokale myndigheter, næringsliv og befolkning engasjerer seg, slik at endringene blir videreført og varige, sier programsjef i CLOCC, Oda Korneliussen.

Fakta om CLOCC

  • Clean Ocean through Clean Communities (CLOCC) jobber for å redusere marin forsøpling fra utviklingsland ved å bedre avfallshåndteringen lokalt.
  • CLOCC har som mål å bidra til å skape bærekraftige og sirkulære lokalsamfunn, grønne jobber og grønne forretningsmuligheter. Dette skal gjøres ved å støtte utvikling og implementering av bærekraftige avfallsplaner i utvalgte regioner.
  • CLOCC har pt. fire pågående prosjekter; tre i Indonesia (totalt ca. 2,2 millioner innbyggere) og ett i India (totalt ca. 2,8 millioner innbyggere)
  • CLOCC er finansiert av Norad, med Avfall Norge som prosjekteier.

Kontakt oss

Oda Kristin Korneliussen

Rådgiver
Ansvar: Program Manager i Clean Oceans through Clean Communities (CLOCC), bærekraft
Telefon:  92154677

Relaterte artikler

Se flere nyheter