Bistandsprogrammet CLOCC utvider til nytt område i Indonesia

Tegal på Java blir den tredje regionen som får bistand til å få på plass fungerende avfallshåndtering.

Av: Stine Thorp | Publisert: 22. mai 2024

Indonesia Solid Waste Association (InSWA) og lokalregjeringen i Tegal Regency har signert en samarbeidsavtale for å utvide CLOCC-programmet til en ny region i Indonesia.

Målet er å forhindre og betydelig redusere marin forsøpling og plastavfall ved å bistå lokalregjeringen og avfallshåndteringsaktørene i Tegal Regency i utviklingen av et integrert og bærekraftig avfallshåndteringssystem.

- InSWA vil bistå regjeringen i å lære opp avfallshåndteringsaktørene i Tegal Regency, forberede en avfallshåndteringsplan i distriktet, og øke nivået av materialgjenvinning fra avfall, sa den fungerende regenten i Tegal, Agustyarsyah, da avtalen ble signert.

SIGNERER FOR SAMARBEID
Representanter fra InSWA og Tegal Regency har signert en samarbeidsavtale om å få på plass anfallshåndtering i regionen. Foto: CLOCC


Tegal vil bli den tredje regionen i Indonesia som blir en del av CLOCC-initiativet. CLOCC-programmet er allerede igangsatt i Banyuwangi og Tabanan.

Tidligere i år overleverte CLOCC masterplanen for avfallshåndtering til Banyuwangi Regency. Den brukes som modell også i Tabanan og Tegal, og fremtidige regioner som innlemmes i programmet.

I løpet av det neste året skal CLOCC i samarbeid med InSWA og lokale myndigheter og interessenter tilpasse masterplanen til Tegal Regency.

Lokal forankring gir effekt

- Tegal er den tredje regionen der CLOCC arbeider i Indonesia. Vi opplever at interessen for og viljen til å ta tak i forsøplingsproblemet og få på plass skikkelig avfallshåndtering er stor i landet, sier Oda Korneliussen, programsjef i CLOCC.

- CLOCCs konsept er basert på lokal involvering og forankring. Det gir de ulike regionene større eierskap til arbeidet, og sikrer at masterplanene som utvikles faktisk fungerer i de lokale forholdene. Vi erfarer at den første masterplanen for avfallshåndtering, som ble laget for Banyuwangi, er et godt utgangspunkt også for andre regioner. Dermed blir veien enklere til å få ferdigstilt nye planer i nye områder, sier Korneliussen.

CLOCCs metode


CLOCC følger den trinnvis metoden Integrated Sustainable Waste Management (ISWM), som har syv steg.

  1. Organisere og planlegge prosessen i samarbeid med lokale myndigheter.
  2. Gjennomføre en større dataundersøkelse for området avfallsplanen skal omfatte, for å finne ut hvor mye avfall som genereres, hvilke fraksjoner, hvordan de behandles, resirkuleringsgrad, hvor mye som innsamles og hvor mye som brennes åpent og havner i naturen. Dataene danner grunnlaget for planen som skal utvikles.
  3. Avgjøre mål og formål med avfallsplanen, for eksempel rundt innsamling og behandlingsformer.
  4. Utvikle tre til fire alternative scenarioer for hvordan avfallssystemet kan se ut, basert på målene som ble satt. Det ønskede scenarioet skal deretter velges av myndighetene.
  5. Utvikle avfallsplanen, basert på det valgte scenarioet.
  6. Planlegge implementeringen av planen, og utvikle handlingsplan.
  7. Overvåke implementering og gjennomføring.

Fakta om CLOCC

  • Clean Ocean through Clean Communities (CLOCC) jobber for å redusere marin forsøpling fra utviklingsland ved å bedre avfallshåndteringen lokalt.
  • CLOCC har som mål å bidra til å skape bærekraftige og sirkulære lokalsamfunn, grønne jobber og grønne forretningsmuligheter. Dette skal gjøres ved å støtte utvikling og implementering av bærekraftige avfallsplaner i utvalgte regioner.
  • CLOCC har pt. fire pågående prosjekter; tre i Indonesia (totalt ca. 2,2 millioner innbyggere) og ett i India (totalt ca. 2,8 millioner innbyggere)
  • CLOCC er finansiert av NORAD, med Avfall Norge som prosjekteier.

Kontakt oss

Oda Kristin Korneliussen

Rådgiver
Ansvar: Program Manager i Clean Oceans through Clean Communities (CLOCC), bærekraft
Telefon:  92154677

Relaterte artikler

Se flere nyheter