Publisert: 18. januar 2018
I Teningen i Tyskland ligger miljøbedriften GRAF. Der befinner verdens største maskin for blåseforming seg, som er teknikken som brukes til å lage nytt liv av gamle plastflasker laget av PET. Mye av plasten som kommer inn i anlegget er fra norske husholdninger, og mye av det som kommer ut finner veien tilbake til Norge i form av andre produkter.
Kvalitet er viktig
- GRAF er meget tilfreds med kvaliteten på de 1000-1500 tonnene med plast som finner veien fra Norge. De betegner det faktisk som ”topp”-kvalitet, sammenlignet med den tyske emballasjeplasten som de hevder har “bunn”-kvalitet, sier Roy Ulvang, fagrådgiver i Avfall Norge.
Den norske plasten blir henholdsvis sortert og vasket på to andre anlegg, før den kommer til Teningen. Der blir plast-flakes’ene forvandlet til pellets med ønsket kvalitet gjennom en såkalt “compounding” prosess. GRAF har lang erfaring med å lage pellets av jevn kvalitet selv om råvaren har varierende kvalitet.
Grønt Punkt Norge tilbyr nye kommuneavtaler for hardplast fra 2019
I løpet av året tar GRAF i bruk en ny sorteringsfabrikk i Herbolzheim kun for hardplast. Fabrikken får kapasitet til produksjon av 50.000 tonn pellets årlig. I følge GRAF skal anlegget ha flere prosesstrinn som skal sortere sort (“carbon black”) PP/PE, og farget PP/PE i tillegg til andre plasttyper. Den kjente NIR-teknologien greier ikke å lese carbon black, så anlegget utstyres også men ny “IR”-teknologi.
GRAF-besøket var en del av årets kommunesamling i regi av Grønt Punkt Norge. I anledningen presenterte også Grønt Punkt Norge nye kommuneavtaler for hardplast. Denne omfatter ikke emballasjeplast fra husholdning, men er et tilbud om vederlag til emballasjedelen av “gjenvinningsstasjon-plasten”. Denne består av 40% hardplast-emballasje.
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 25. oktober 2018
Hardplast kan resirkuleres - men råvarene må etterspørres i markedet
Publisert: 30. mai 2018