Praktisk informasjon
Zoom
kr. 1800,- eks mva. medlem
kr. 2200,- eks mva. ikke medlem
Avfall Norges årlige fagseminar om biologisk avfallsbehandling samler alle som jobber med biologiske avfallsressurser; produsenter, konsulenter, forskere, varehandel, industri, gründere og studenter. Seminaret omhandler produksjon av biogass, biogjødsel, biokull og kompost, samt nye behandlingsformer og aktuelle problemstillinger omkring utnyttelse av biologisk avfall som ressurs og råvare til nye produkter i den sirkulære bioøkonomien.
I år er Bioseminaret endret til en komprimert digital versjon "Sirkulær bioøkonomi 2020" på Zoom.
Program oppdateres under programfanen.
Foruten oppdateringen på den sirkulære bioøkonomien, rammebetingelser og presentasjon av nye prosjekter, så er vi i år veldig glade for å kunne ønske velkommen biologiprofessor Dag Olav Hessen fra UiO. Han er aktuell med sin bok «Verden på vippepunktet» som ble lansert tidligere i år.
Påmeldte
Lenke til presentasjoner; se programmet under programfanen
Torsdag 24. september
12.55–13.00
Zoom lobbyen åpnes
HUSK test lenken på forhånd. Er dette første gangen på Zoom, så beregn gjerne 10 minutter til uttesting i forkant.
Møteregler:
- Ha gjerne vide på under webinaret. Det er hyggelig for foredragsholderne å se hvem de snakker til, og med.
- Hold mikrofonen dempet til du tar eller får ordet.
- Spørsmål kan meldes inn via chat eller direkte i møtet hvis det inviteres til det av møteleder.
Zoomlenken sendes til påmeldte i forkant av webinaret.
13.00–13.05
Velkommen til Bio webinaret 2020
13.05–13.25
Jordas ressurser er begrensede - hva er vårt bidrag?
Biologiprofessor Dag O. Hessen kom tidligere i år med boken «Verden på vippepunktet». Boken handler om klimaendringer og miljøødeleggelser. I NRKs bokanmeldelse 28.2. skisseres en drakamp mellom tekno-optimistene og øko-pessimistene, hvor Hessen heller mot den siste grupperingen.
Teknologi har gjort mye bra, men hva er prisen for planeten?
13.25–13.45
Endrede rammebetingelser - hva og når?
13.45–13.55
En bransje i utvikling - innblikk i nye prosjekter
- Biogass Vestland - nye prosjekter på Vestlandet v/ Tord P.R.L. Araldsen, Prosjektleiar Biogass, IHM Voss (13.45 - 13.50)
- Biogass på Stord - videobefaring fra anleggsbygging v/ Lene Pilskog, leder Forretningsutvikling, RENEVO (tidl. Sunnhordland Naturgass) (13.50 - 13.55)
13.55–14.00
Kaffepause
14.00–14.10
Fra NASA til Norge - sirkulær matproduksjon
Karbonfangst, lagring og bruk (CCUS) - hvordan bidrar biologisk behandling?
Ketil Stoknes har disputert med sin doktogradsavhandling "Circular food; crops from digested waste in a controlled environment".
Maten vi spiser kan ha en enorm miljøpåvirkning. Biff, tomater og brød blir typisk produsert og transportert ved hjelp av fossile ressurser, mens næringsstoffer går tapt og mye av produktet blir kastet bort på vei til tallerkenene våre.
En måte å møte denne utfordringen på er å kombinere behandling av bioavfall med matdyrking i lukkede økosystemer. Stoknes har analysert matproduksjon i lukkede systemer slik romfartsbyråer som NASA og ESA har testet ut i flere tiår med mål om å kunne bo på Mars hvor dette er den eneste måten å overleve. Den gode nyheten er at dette også kan gjøres på jorden.
Se Ketils egen youtube-video hvor hans forskning presenteres på pedagogisk vis på 30 minutter.
14.10–14.15
Hvordan kan biologisk behandling komme høyere på den politiske dagsorden?
14.15–14.35
EU og europeiske initiativer innen bioøkonomi og bevaring av matjord
- EUs handlingsplan for jord til bord (“Farm to fork”)
- “Bringing nature back to our lives” EUs strategi for bevaring av biologisk mangfold og matjord
v/ Paal Frisvold, EU-rådgiver Avfall Norge (14.15 - 14.25) - Soil loves compost - presentasjon av det europeisk initiativet S.O.S. - Save Organics in Soil v/ Massimo Centemero, Daglig leder Consorzio Italiano Compostatori (CIC) - nestleder i styret for European Compost Network (14.25 - 14.35).
Last ned presentasjonen
14.35–15.00
Oppsummering - panelsamtale og debatt med innledere
Vi oppsummerer webinaret med en panelsamtale med innlederne og spørsmål fra "salen".
Ledes av Leif Ydstebø.
Leif Ydstebø
Leder Avfall Norges faggruppe for biologisk behandling
Dag Olav Hessen
Torkil Dyb Remøy
Irene Lindblad
Tord P.R.L. Araldsen
Lene Pilskog
Lene Pilskog har mastergrad i administrasjon og organisasjonsvitenskap fra Universitetet i Bergen og har bred erfaring innen utviklingsprosjekter inne offentlig og privat sektor. Hun har også stor interesse og er en pådriver for regional nærings- og samfunnsutvikling.
Ketil Stoknes
Ketil Stoknes har arbeidet som forsker ved Lindum siden 2009, og tok i 2020 en doktorgrad i biologi innen temaet "sirkulær mat". Han er tilknyttet NMBU som ass. professor.
Nancy Strand
Nancy Strand er seniorrådgiver i Avfall Norge og jobber med flere fagområder. Hun er særlig engasjert i å styrke bransjens kompetanse gjennom forskning, utvikling og innovasjon, og ikke minst rekruttere nyutdannede gjennom REdu-programmet. Nancy representerer Avfall Norge i styret i ISWA, International Solid Waste Association. Hun er utdannet innen ressursforvaltning og økonomi og har jobbet med avfall, gjenvinning og miljøspørsmål i en årrekke.