
Fredag 20. august
08.30–08.35
Velkommen
08.35–08.55
Økonomiske virkemidler i regjeringens sirkulærøkonomi-strategi - kunnskapsgrunnlaget fra Deloitte
Deloitte utarbeidet flere delrapporter som lå til grunn for sirkulærøkonomi-strategien som klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn la frem i juni. Innlegget vil ta for seg kunnskapsgrunnlaget for de ulike virkemidlene som er aktuelle for å sette fart i den sirkulære økonomien.
08.55–09.10
Utvidet produsentansvar med nye øyne
Maitre-Ekern har sett på hvordan man kan flytte produsentansvaret lenger opp i verdikjeden. Dagens EU-direktiv gir ikke nok incentiver til å designe produkter bedre. En mulighet mener hun er å begrense markedsadgangen for produkter som ikke er holdbare eller kan gjenbrukes og reprareres.
09.10–09.25
Presentasjon av rapport om produsentansvar og kostnadsfordeling
Hjelmeng stiller kritiske spørsmål om produsentansvaret slik det er innført i Norge egentlig lever opp til føringene fra forurenseren-betaler-prinsippet, og også om dagens regelverk er i samsvar med Norges EØS-rettslige forpliktelser.
09.25–09.30
Spørsmål

Nancy Strand
Nancy Strand har flere tiårs erfaring med bærekraft, gjenvinning og sirkulærøkonomi. Hun er tidligere seniorrådgiver og leder av Sirk Norge, men driver i dag sitt eget konsulentselskap, og er medgründer av Futureloop.

Anders Magnus Løken
Anders Magnus Løken leder bærekraft og analyse i Deloitte Risk Advisory i Norge. Han er sivilingeniør med lang erfaring i bruk av data og analyse for å forbedre styring, redusere risiko og ta bedre og mer bærekraftige beslutninger. Han arbeider med sirkulærøkonomi og produsentansvar, spesielt innen plast.

Eléonore Maitre-Ekern
Eléonore Maitre-Ekern, Dr. juris, er postdoktor ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo. Hennes postdoktor forskning har som mål å utforske bærekraften i sirkulær økonomi og å utvikle politikk og juridiske rammer for å muliggjøre og fremme bærekraftige sirkulære forretningsmodeller i Norden.

Erling Hjelmeng
Erling Hjelmeng er professor ved juridisk fakultetet, UiO, og professor II ved Norges Handelshøyskole. Hans hovedarbeidsområder er EØS-rett, konkurranserett og offentlig regulering, samt erstatningsrett. Hjelmeng har ledet en rekke offentlige utvalg, bl.a. konkurranselovutvalget (2012), dagligvarelovutvalget (2013) og «like vilkår»-utvalget (2018) som utredet konkurranseforholdene mellom privat og offentlig virksomhet i lys av EØS-avtalens regler om offentlig støtte.