Praktisk informasjon
Kulturhuset i Oslo
Prosjektet Wasted Textiles ved SIFO og Avfall Norge inviterer til et halvdagsseminar.
'Alle' snakker om utvidet produsentansvar (EPR), men hvordan kan et produsentansvar for tekstiler utformes og fungere i praksis?
- Hvordan kan EUs tekstilstrategi og politiske virkemidler styrke norsk tekstilindustri og gi ny verdiskaping innen ombruk, reparasjon og gjenvinning?
- Forslag til et målrettet produsentansvar blir presentert og vi inviterer politikere og industrien debatt og diskusjon av forslaget.
Dette er et formidlingsseminar i regi av forskningsprosjektet Wasted Textiles som er finansiert av Norges Forskningsråd og Handelens Miljøfond med brukerfinansiering fra Avfall Norge og Tekstil 2025.
Videopptak fra seminaret kan sees her.
Torsdag 19. mai
08.45–09.00
Kaffe og blings
09.00–09.10
Velkommen og introduksjon
09.10–09.25
Miljøeffekter av tekstiler og hovedinnholdet i EU's tekstilstrategi
09.25–09.40
Can EU's Textile strategy and recommendations on a harmonised Extended Producer Responsibility make “fast fashion go out of fashion?"
09.40–09.55
Forslag til målrettet produsentansvar og miljøavgift på tekstiler av plast
09.55–10.10
Muligheter og utfordringer ved gjennomføring av forslaget i praksis
10.10–10.25
Pause
10.25–11.15
Politikere og industrien møtes til debatt: Hva slags virkemidler skal Norge satse på for at "fast fashion" skal gå av mote?
I panelet stiller:
- Sofie Marhaug, Stortingsrepresentant for Rødt
- Lan Marie Nguyen Berg, Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne
- Una Pasovic, nestleder Oslo SV
- Tord Dale, leder for bærekraft i Virke
- Anja Bakken Rise, leder i Framtiden i våre hender
- Ingun Grimstad Klepp, Professor i klær og bærekraft ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, Oslo Metropolitan University og leder av Wasted Textiles.
- Cecilie Lind, administrerende direktør i Avfall Norge
Debatten ledes av Jens Måge, fagrådgiver i Avfall Norge, leder av styringsgruppen i Wasted Textiles
11.15–11.30
Oppsummering
11.30–11.45
Mingel og avslutning
Jens Måge
Jens Måge har arbeidet i Sirk Norge siden 2014. Han er blant annet utdannet Siviløkonom fra Handelshøyskolen i København. I Sirk Norge jobber han blant annet med sirkulær bioøkonomi, tekstiler, REdu-programmet, innovasjon og internasjonalt arbeid. Måge er styremedlem i den europeiske organisasjonen for kompost og biogjødsel, European Compost Network (ECN) i andre periode (2023-2025).
Lars Fogh Mortensen
Eléonore Maitre-Ekern
Eléonore Maitre-Ekern, Dr. juris, er postdoktor ved Institutt for privatrett, Universitetet i Oslo. Hennes postdoktor forskning har som mål å utforske bærekraften i sirkulær økonomi og å utvikle politikk og juridiske rammer for å muliggjøre og fremme bærekraftige sirkulære forretningsmodeller i Norden.
Ingun Grimstad Klepp
Ingun er spesielt opptatt av problemer knyttet til miljø, demokrati og helse og hvordan forståelse for klær kan bidra i slike debatter. Hun er også opptatt av forholdet mellom tekniske, sosiale og historiske innfallsvinkler til tekstiler og dermed også av tverrfaglighet og nye metoder. Hun arbeider for tiden med verdikjeden for ull i Norge og med mulighetene for miljøforbedringer gjennom fokus på langsomme og lokale klær (hentet fra Oslo Met sine sider)
Frode Syversen
Frode Syversen har vært rådgiver i Mepex de 30 siste årene og daglig leder fra 2005. Han har en bred og allsidig kompetanse innen avfallshåndtering og ressursutnyttelse. Har vært med på en rekke nasjonale utredninger knyttet til utvikling av rammebetingelser for avfallsbransjen for myndigheter og organisasjoner. Har erfaring med bl.a. avfallsstrategier og -planer, analyser av verdikjeder, miljøanalyser, produsentansvar og innkjøpsprosesser.
Sofie Marhaug
Sofie Marhaug er en norsk litteraturviter og politiker fra Bergen. Hun ble i Stortingsvalget 2021 valgt til stortingsrepresentant fra Hordaland, der hun er andre nestleder i Stortingets energi- og miljøkomité. Hun satt i Bergen bystyre fra 2011, og var gruppeleder fra 2015.
Lan Marie Nguyen Berg
Cecilie Lind
Tord Dale
Før han kom til Virke var han partner i klimakonsulent-selskapet Footprint, hvor han blant annet har jobbet i skjæringspunktet mellom forretningsutvikling, politikk og kommunikasjon. Tord har en master i strategi, innovasjon og ledelse, og erfaring med prosessledelse og bruk av verktøy som Design Thinking, Google Sprint og Lean-Startup.