Hva slags forskning trengs for å bygge bro mellom adferd og det regulatoriske?

Nudging er et kjent begrep innen påvirkning av folks valg og beslutninger. Sirkulær omstilling drives i stor grad av nye regelverk, og krever at atferd endres i stor skala og hastighet. Vi spør derfor: Hvordan kan forskning bidra til å etablere metoder som fungerer for bred sirkulær omstilling av samfunnet?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 30. august

08.30–08.35

Velkommen og introduksjon

Foredragsholder: Elin A. Hansen Fagleder, Sirk Norge

08.35–08.45

Forskningsbaserte tilnærminger for å implementere omstilling til sirkulære verdikjeder

Foredragsholder: Svein Åge Kjøs Johnsen Professor, Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, Institutt for psykologi, Høgskolen i Innlandet

08.45–09.05

Foredragsholder: Sigrid Møyner Hohle, Seniorforsker, NORSUS | Aina Stensgård Forsker, NORSUS

Det fins mange reguleringer som skal bidra til atferdsendring på avfallsområdet. Disse virker ikke alltid som ønsket. NORSUS presenterer 'hjulet for atferdsendring' (The Behavior Change Wheel) som et mulig rammeverk for å designe reguleringer som virker.

09.05–09.22

Foredragsholder: Berit Therese Nilsen Forsker II, NTNU Samfunnsforskning AS

Post CC-prosjektet undersøker ulike alternativer til vekst som likevel kan øke livskvalitet hjemme, på jobb og på fritiden. Gjennom en rekke metoder vil forskningen forsøke å forstå folks erfaringer, atferd, assosiasjoner, meninger og holdninger til redusert forbruk og trivsel. Prosjektet ønsker å etablere et kunnskapsgrunnlag for å forstå hva slags ressurser og infrastruktur som er nødvendig for å støtte slike endringer.

09.22–09.30

Spørsmål og diskusjon

Elin A. Hansen

Fagleder, Sirk Norge

Elin leder fagteamet i Sirk Norges administrasjon. Hun er sivilingeniør og har tidligere vært fagansvarlig sirkulærøkonomi i miljøstiftelsen ZERO, og ledet sirkulær rådgivning for ombruksplattformen Loopfront. Som miljørådgiver for Statsbygg fasiliterte hun overføring av en 4500 m2 telthall fra Prosjekt nytt regjeringskvartal til Sirkulær Ressurssentral, og var involvert i konseptutredning av metode for ombruk av hulldekker i betong.

Svein Åge Kjøs Johnsen

Professor, Fakultet for økonomi og samfunnsvitenskap, Institutt for psykologi, Høgskolen i Innlandet

Svein Åges ekspertområder ved Høgskolen i Innlandet er emosjoner, emosjonsregulering, kvantitativ metode, statistikk, økopsykologi, miljøpsykologi, personlighet, atferdsendring, og klinisk psykologi.

Sigrid Møyner Hohle

Seniorforsker, NORSUS

Sigrid Møyner Hohle er seniorforsker og jobber med atferdsendring og kommunikasjon i ulike prosjekter. I studiene sine spesialiserte Sigrid seg på klimapsykologi. I doktorgraden sin (Simula / Universitetet i Oslo) forsket hun på hvordan folk forstår informasjon om klimaendringer og usikkerhet. I mastergraden sin (Universitetet i Oslo), studerte hun hvordan nudging kan brukes til å fremme mer bærekraftige matvalg.

Aina Stensgård

Forsker, NORSUS

Aina er forsker i NORSUS, koordinator for forskningsområdet ‘emballasje’ og har erfaring som forskningsleder. Hennes masteroppgave ved NMBU handlet om avfall og ble skrevet som en del av prosjektene KlimaReg og Bio Value Chain på vegne av Østfoldforskning. Aina har jobbet med en rekke prosjekter knyttet til mat, matsvinn og emballasje, og også med verktøyutvikling på dette området.

Berit Therese Nilsen

Forsker II, NTNU Samfunnsforskning AS

Berit er samfunnsgeograf og forsker II på Studio Apertura. Hun har jobbet i instituttsektoren i flere år, og har i tillegg bred erfaring fra UH-sektoren. Berit har i en årrekke undervist i en bistilling på Geografisk institutt NTNU, innenfor flere tema relevante for prosjektporteføljen, som kvalitativ metode, sosial ulikhet og fagfilosofi. Forestillinger om grønn vekst og teknologioptimisme som lenge har preget forskning på energiomstillingen utfordres i dag av løsninger som heller ser til nedvekst, sufficiency og «postgrowth». Berit er prosjektleder for det forskningsrådfinansierte prosjektet «Post Consumption Citizenship» hvor disse temaene er sentrale.