Praktisk informasjon
Zoom
kr. 2000,- eks mva.
Seminar for energigjenvinning retter seg mot myndigheter, konsulenter, leverandører og operatører av energigjenvinningsanlegg. På seminaret får du en oppdatering på regler og krav som kommer og ellers på utviklingen rundt "hotte" tema.
Presentasjoner fra årets webinar finner du her:
Miljødirektoratet - Myndighetenes oppfølging av forbrenningsanleggene
CO2-avgift - erfaring med påvirkningsarbeidet
Stena Recycling - Hva skjer på Raudsand? Hva er status for Halosep i Danmark?
Avfall Sverige - erfaringer fra innføring av forbrenningsskatten i Sverige
SSB - Hvor føres klimautslipp og energi fra forbrenning i statistikken?
Avfall Norge - virkemidler for karbonfangst fra avfallsforbrenning
Sparks - Røykgassrensing, fra fossilkull til biokull - reduserte utslipp og bærekraftig drift
Proactima - Hvordan styre trusler og muligheter?
Norsk Fjernvarme - EU satser på gjenbruk av energi
BIR Avfallsenergi - benchmarking av 2019-tall på forbrenning
IVAR - Hvilke konsekvenser kan ettersorteringsanlegg få for forbrenningsanleggene på kort og lang sikt?
Onsdag 11. november
10.00–10.10
Ønsker velkommen
10.10–10.40
Myndighetenes oppfølging av avfallsforbrenningsanleggene
Oppdatering fra Miljødirektoratet om relevante saker innen forbrenning og avfallsbehandling som har skjedd det siste året.
10.40–11.00
CO2-avgift? Hvem er forurenseren? Erfaring med påvirkningsarbeidet.
11.00–11.15
Hva skjer på Raudsand? Hva er status for Halosep i Danmark
11.15–12.00
Lunsjpause
12.00–12.15
Erfaringer fra innføring av forbrenningsskatten i Sverige
12.15–12.30
Hvor føres klimautslipp og energi fra forbrenning i SSB statistikken?
Innlegget gir en kort innføring i hvordan statistikken på utslipp og energiproduksjon fra avfallsforbrenningsanlegg føres i SSB’s fjernvarme- og utslippsstatistikk.
12.30–12.45
Virkemidler for karbonfangst fra avfallsforbrenning
12.45–13.00
Pause
13.00–13.15
Røykgassrensing, fra fossilkull til biokull - reduserte utslipp og bærekraftig drift
Røykgassrensing med biokull fra kokos imøtekommer fremtidens krav til bærekraftig drift og forbedret renseeffekt.
13.15–13.30
Hvordan styre trusler og muligheter?
13.30–13.45
EU satser på gjenbruk av energi
13.45–14.00
Pause
14.00–14.15
Benchmarking av 2019-tall på forbrenning
Presentasjon av innsamlede driftsdata fra forbrenningsanleggene i Norge for 2019.
14.15–14.30
Hvilke konsekvenser kan ettersorteringsanlegg få for forbrenningsanleggene på kort og lang sikt?
Meissner vil først skissere hvilke avfallsfraksjoner, hvilke kvantiteter og kvaliteter et automatisk sorteringsanlegg for restavfall er i stand til å sortere ut. Deretter knyttes disse resultatene sammen med mulige konsekvenser for forbrenningsanleggene. Innlegget avsluttes med en betraktning av hvorvidt et samspill mellom forbrenningsanlegg og (for-)sorteringsanlegg kan bidra til å oppfylle felles klima- og miljøpolitiske mål.
14.30–14.45
Effekter av korona på avfallsmarkedet
Beskriver noen nasjonale og europeiske effekter av korona på forsyning av avfall, avfallstrevirke til material og energigjenvinning i et kortsiktig perspektiv.
14.45–15.00
Oppsummering og avslutning
Miriam Mekki
Marianne Rist-Larsen Reime
Marianne har mye kompetanse innen avfall og sirkulær økonomi. Før hun startet i KPMG jobbet Marianne som seniorrådgiver innen avfall i Miljødirektoratet. Der gjorde hun oppdrag og utredninger til Klima- og miljødepartementet, særlig innenfor nye nasjonale og europeiske regelverk og rapporteringsforpliktelser. Marianne har også vært nasjonal ekspert i arbeidsgrupper innen avfall i EU-kommisjonen og i nordiske samarbeid, samt bidratt i den nasjonale rapporteringen på FNs bærekraftsmål. Marianne har også erfaring fra fornybarnettverket Oslo Renewable Energy and Environment Cluster (OREEC) der hun var initiativtager til dialog, erfaringsdeling, konseptutvikling, organisering av møteplasser for å involvere og engasjere aktører på tvers av offentlig sektor, akademia og det private næringsliv. Her jobbet hun med både kommuner og IKS’er innenfor avfallssektoren. Marianne jobber nå i KPMG med rådgivning og støtte til utvikling og implementering av bærekraftstrategi i norske virksomheter. Hun jobber også med rapporteringsprosjekter og oppfølging av bærekraft i offentlige anskaffelser.
Kåre Fostervold
Kåre har 20 års erfaring fra politikken, som lokalpolitiker, stortingsrepresentant og statssekretær. For øvrig har han lang erfaring fra energibransjen. Han har vært ansatt i Sirk Norge siden 2020.
Geir Sørensen
Geir Allum Sørensen, senior selvstendig rådgiver som de siste årene har representert Stena Recycling i faggruppe for masse og deponi i Avfall Norge. Geir har en allsidig bakgrunn både fra design og drift av sorteringsanlegg, basiskarakterisering og klassifisering av avfall ifra selskapene Veidekke Gjenvinning, Norsk Gjenvinning, Mepex Consult og vært prosjektleder for forsøket på etablering av nasjonalt gjenvinningsanlegg for farlig uorganisk avfall på Raudsand for Stena Recycling og Veidekke.
Klas Svensson
Klas Svensson er sivilingeniør i økosystemteknologi og er rådgiver for energigjenvinningsgruppen i Avfall Sverige. Han har tidligere jobbet som miljøinspektør, og som miljøansvarlig på fylkesnivå og i det svenske Naturvårdsverket.
Ann Christin Bøeng
Ann Christin jobber med energistatistikk i Statistisk sentralbyrå og da spesielt med energibalanser og fjernvarmestatistikk.
Lene Skyrudsmoen
Lene jobber med utslippsstatistikk, spesielt fra avfall, avløp og produktbruk.
Paal Frisvold
Paal Frisvold har jobbet med Norges forhold til EU siden 1997. Han har etablert og bygget opp flere norske næringspolitiske miljøer i Brussel som Miljøstiftelsen Bellona, konsulentselskapet Brusselkontoret, Norsk Industri og Sintef. I dag jobber han som EU-rådgiver for bl.a. Greenpeace for å løfte frem norsk petroleumspolitikk i EUs beslutningsorgan.
Lars Fredrik Bugge
Jens Thomas Sagør
Trygve Mellvang Tomran-Berg
Tomren-Berg er utdannet ved Universitetet i Oslo og Journalisthøgskolen i Oslo. Han arbeidet i en årrekke som nyhetsreporter i NTBs samfunnsavdeling, før han i 2007 dro til Brussel som Europa-korrespondent for NTB. Tre år senere gikk han til stillingen som informasjonssjef i EØS-tilsynet ESA, før han kom tilbake til Norge og begynte i Norsk Fjernvarme som kommunikasjonssjef i mai 2013. I juni 2020 tok han over som daglig leder i organisasjonen.
Øyvind Underdahl Holm
Sivilingeniør industriell kjemi, jobbet over 12 år i BIR Avfallsenergi som Miljørådgiver. Jobber med oppfølging av driften av energianlegget, i tillegg til kvalitetssystemene i selskapet.
Rudolf Meissner
Meissner jobber i dag som fagansvarlig renovasjon i IVAR IKS i Rogaland. Der er han ansvarlig for utredninger av nye tiltak, planlegging og reorganisering innen avfall og gjenvinning.
Tidligere stillinger (i grove trekk) Han begynte sin yrkeskarriere som samfunnsforsker på Rogalandsforskning på midten av 1980-tallet der han fram til 1998 gjennomførte en rekke studier innen miljø og avfall. Videre var han ansatt som prosjektleder i regionalplanavdelingen i Rogaland fylkeskommune og jobbet der bl.a. med «Avfallsplan Rogaland» og «Aksjon Jærvassdrag». Fra 2002 til 2014 var Meissner fagsjef renovasjon i Stavanger kommune. Han har i den perioden fått tildelt flere priser, både lokalt, regionalt og nasjonalt, for sin innovative innsats. - Utdanning (inkl evt relevante spesialiseringer/kurs) Meissner er utdannet samfunnsgeograf fra Tyskland, med tilleggsutdanninger innen juss, samfunnsøkonomi, statsvitenskap og geologi. Han har deltatt på en rekke avfallsrelaterte kurs, seminarer og konferanser gjennom 30 år. Meissner er styreleder i Avfallsforum Rogaland og styremedlem i Avfallsforsk. - Erfaring/historie som kursholder? Meissner er blitt ofte brukt som foredragsholder på konferanser og seminarer. Han har undervist ingeniørstudenter i waste management på Lucian Blaga Universitetet i Sibiu, Romania. Videre har han vært arrangør og reiseleder for mange avfallsfaglige ekskursjoner til Mellom-Europa gjennom 25 år. Han har vært med på å holde Grunnkurs avfall siden 2016.
Kjetil Vikingstad
Drevet i avfallsbransjen i hele sin yrkesaktive karriere. Startet Haugaland Gjenvinning i 1997 og Geminor fra 2004.