Gjenvinning av plast

Plast er blitt en uunnværlig del av vårt moderne samfunn, men majoriteten av plastavfallet gjenvinnes ikke fordi den ikke møter tekniske og økonomiske krav i eksisterende systemer og teknologi. Hvordan kan plastemballasje designes for trygg og effektiv materialgjenvinning? Og hvordan kan ny teknologi muliggjøre bedre utnyttelse av plasttyper som i dag er vanskelige å resirkulere?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere


Avfallsforsk er et nettverk for forskning, utvikling og innovasjon innen avfall, gjenvinning og sirkulærøkonomi. Vi arrangerer webinar hver fredag fra kl. 08:30 til 09:30. Webinarene er faglig rettet, og er ment å være uformelle samtaler med lav terskel. Publikum er en blanding av offentlige- og private avfallsselskap, forskningsvirksomheter, og konsulenter. Alle søker innsikt i forskningsresultater, utviklingstrekk og kunnskapsbehov innen problemstillinger knyttet til avfall i sirkulærøkonomien. Les mer om nettverket her.

Fredag 22. august

08.30–08.35

Velkommen

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder, Sirk Norge

08.35–08.55

Svanemerket er det offisielle nordiske miljømerket. De fremmer sirkulær økonomi, redusert klimabelastning og bevaring av naturmangfold. I dette foredraget hos Avfallsforsk får vi innblikk i hvilke krav de stiller til plastemballasje, og hvordan Svanemerket jobber for å påvirke produsenter i en mer bærekraftig retning. Hva er kriteriene for hvilke tilsetningsstoffer i plast som er tillatt for å få Svanemerket? Hvordan tar de inn nye forskningsresultater om plastkvalitet og kjemikalier i videreutviklingen av kravene? Vi stiller også spørsmål om hvilke innspill de har om nye kriterier for å styrke plastgjenvinning.

08.55–09.15

Foredragsholder: Gustav Vaaje-Kolstad Professor, NMBU

NMBUs forskningsgruppe deltar i kompetanse- og samarbeidsprosjektet ENCYCLIC, finansiert av Forskningsrådet. Prosjektet utvikler banebrytende bioteknologi som gjør det mulig å bryte ned vanskelige plasttyper ved hjelp av spesialiserte enzymer, inspirert av naturens egne løsninger. I dag gjenvinnes bare en liten andel av all plast fordi mye av den ikke oppfyller kvalitets- eller renhetskrav i eksisterende gjenvinningsteknologi. Målet med ENCYCLIC er å utvikle ny teknologi som muliggjør resirkulering av alle plasttyper. I foredraget ser vi nærmere på hvordan enzymatisk plastresirkulering fungerer, og hvilke muligheter og barrierer som følger med teknologien.

09.15–09.30

Åpning for alle deltakere i publikum og blant foredragsholderne til å stille spørsmål, gi svar, og diskutere problemstillinger i plenum.

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder, Sirk Norge

Emilie er prosjektleder i Avfallsforsk og EU-rådgiver i Sirk Norge. Hun er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Emilie har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Gustav Vaaje-Kolstad

Professor, NMBU

Gustav er professor i bioteknologi og har jobbet med grunnforskning (og noe anvendt forskning) innen enzymologi, karbohydratkjemi og mikrobiologi siden 2001. Han har også ekspertise innen bioinformatikk og strukturbiologi og har en bred forskningsportefølje. Hovedinteressen hans er å forstå hvordan bakterier klarer å bryte ned og nyttegjøre seg av karbohydrater, men de siste årene har han også begynt å jobbe med sykdomsbakterier og bakterier som kan bryte ned plast. Gustav er veldig glad i å undervise og er ansvarlig for to emner ved NMBU i Proteinkjemi og Anvendt Bioteknologi.