Publisert: 1. februar 2022
Tekstiler er en av 7 prioriterte verdikjeder som EU og norske myndigheter har identifisert i arbeidet med sirkulær økonomi. Det er bakteppet for at avfalls- og gjenvinningsbransjen har satt tekstiler på dagsorden gjennom Avfall Norges prosjekt Tekstil 2025.
Fra et europeisk forbruksperspektiv har tekstiler i gjennomsnitt den fjerde høyeste negative livssykluspåvirkningen på miljøet og klimaendringene, etter mat, bolig og mobilitet. Et skifte til et sirkulært tekstilproduksjons- og forbrukssystem med lengre bruk, og mer gjenbruk og resirkulering kan redusere disse konsekvensene sammen med reduksjoner i det totale forbruket.
Rapporten “Textiles and the environment: the role of design in Europe’s circular economy” fra EEA ble publisert 10. februar. Den peker på sirkulær design av tekstiler som avgjørende for å forbedre produkters holdbarhet, reparerbarhet og resirkulerbarhet og for å sikre bruk av resirkulerte råvarer i nye produkter.
Den lenge varslede tekstilstrategien fra EU skal være et svar på hvordan restarte europeisk tekstilindustri i en bærekraftig og sirkulær retning. Den er nå forventet å bli lagt fram 30. mars i 2022.
Tekstiler - like problematisk som plasten?
Klesforsker og professor Ingun Grimstad Klepp, stipendiat Anna Sigaard fra Oslo Met og journalist, redaktør og forfatter Tone Skårdal Tobiasson deltok sammen med Jens Måge i Tekstil 2025 i Avfall Norge podcasten Sirkulér 16. november i 2021.
I podcasten snakker vi om hvorfor avfalls- og gjenvinningsbransjen nå engasjerer seg mer i tekstil. Vi diskuterer sammenhengen mellom forbruk, bruk og avhending av tekstiler og tekstilavfall, og hvorfor vi må snakke mer om både forbruk og mengder, samt utfordringene med økt bruk av syntetiske tekstiler.
Forskningsprosjektet Wasted Textiles er et FoU-prosjekt med mål om å kartlegge og redusere bruken av syntetiske tekstiler og mengden som kommer på avveie. Prosjektet som ledes av Sifo /OsloMet, er støttet av Norges Forskningsråd og Handelens Miljøfond med 12 mill kr. av et totalbudsjett på 16 mill kr. Avfall Norge er prosjektpartner, bidrar med finansiering og leder styringsgruppen. Oslo kommune, Vesar og Iris i Salten er med som samarbeidspartnere og bidrar bl.a med å rekruttere husstander som deltar i garderobestudier. Anna Sigaard er ansatt som stipendiat og tar sin doktorgrad i tilknytning til prosjektet. Du møter Anna i podcasten og kan lese mer om Wasted Textiles her.
Hør podcasten der du hører dine podcaster, eller finn den her.
Hva er status på sorterings- og gjenvinningsteknologi i Europa?
11. januar i år publiserte EU-kommisjonen en rapport om teknologien status for sortering og gjenvinning av tekstiler, utført av konsulentselskapene VITO, Centexbel og Ecologic Institute. Rapporten analyserer eksisterende resirkulerings- og sorteringsteknologier samt de økonomiske og miljømessige aspektene ved dem. Studien samler også en liste over politiske anbefalinger for å fremme mer gjenvinning. De fleste interessenter støtter en obligatorisk produsentansvarsordning, men flere advarer om at slike ordninger har en tendens til hovedsakelig å fremme fibergjenvinning og anbefaler derfor egne mål for mer ombruk og forbruksreduskjon.
Kontakt oss
Jens Måge
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 19. november 2021
Under 10% stiller krav til ombruk eller gjenvinning av tekstiler
Publisert: 13. januar 2021