Publisert: 30. mars 2022
30. mars presenterte EU-kommisjonen en rekke forslag som del av EUs handlingsplan for sirkulær økonomi. Her ble det trukket frem at bygg- og anleggssektoren står for rundt 50 prosent av ressursbruken og mer enn 30 prosent av avfallet som produseres i EU hvert år.
I tillegg er bygninger ansvarlige for rundt 40 prosent av EUs energiforbruk og 36 prosent de energirelaterte gassutslippene.
For å gjøre sektoren grønnere ønsker kommisjonen å styrke EUs interne marked for byggevarer, og gjøre at regelverket som regulerer menneskeskapte miljøer, dvs. bygg, infrastruktur osv., sikrer at klima- og bærekraftsmål nås.
Nye krav til byggevarer
Det skal derfor lages et harmonisert rammeverk som evaluerer og kommuniserer byggevarers klima- og miljøavtrykk. Nye krav vil sikre at byggevarer blir mer holdbare, og enklere å reparere, ombruke og gjenvinne. Rammeverket skal også gjøre det lettere å lage felles europeiske standarder.
Satser på mer ombruk i Norge
Også i Norge arbeides det med å minske denne sektorens miljøavtrykk. Under årets Gjenvinningsseminar, fikk deltakerne høre hva bedrifter som Omtre, FutureBuilt, Norsk Gjenvinning og Sirkulær Ressurssentral gjør for å øke graden av materialgjenvinning og ombruk.
Nylig introduserte Enova støtteordninger for utredning av prosjekter innen ombuk. Enova vil med dette fremskynde utviklingen av ressurseffektive og sirkulære verdikjeder i byggenæringen. Det går dermed an å søke om støtte til ombrukskartlegging av bygg, mulighetsstudier på ombruk og fleksibilitet i bygg og prosjektering for ombruk. Mer info her
Vil halvere avfall fra kommunale byggeprosjekt
I dag produserer de fleste byggeplasser 40-60 kg avfall per kvadratmeter som bygges. Å redusere avfallsmengden vil gi store miljø-, ressurs- og kostnadsbesparelser.
I samarbeid med SINTEF skal Oslobygg KF, Asker og Bærum kommuner utvikle virkemidler og et felles rammeverk som sørger for en halvering av avfallsmengden i de kommunale byggeprosjektene.
3. mai arrangeres det en Dialogkonferanse om avfallsfrie byggeplasser. Her kan også avfalls- og gjenvinningsbransjen delta og komme med innspill og forslag til hvilke krav og virkemidler som skal tas i bruk i de fremtidige anskaffelsene. Meld deg på her og se prosjektpresentasjonen nederst i artikkelen.
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 18. mars 2022
Danmark ønsker strengere regler for rivearbeider
Publisert: 18. mars 2022