Ideen har sitt utspring fra en casekonkurranse introdusert av Avfall Norge og REdu, kompentanseløftet til avfalls- og gjenvinningsbransjen, i samarbeid med Forbrukerrådet og Virke, Hovedorganisasjonen.
På nyåret ble studenter fra NTNU og NMBU utfordret til å være med på en caseworkshop med fokus på forbrukeres rolle for å lykkes med en sirkulær fremtid. Premien var deltakelse på “Sirkulær fremtid” og presentasjon av løsningen på scenen i plenum. Hele 8 grupper ble med på casen fra både NMBU og NTNU. Studentene jobbet i tre runder basert på gründermetodikk, med konkret problemstilling, markedsavklaring, konkretisering av produkt og forretningsmodell. Hver runde fikk de detaljerte tilbakemeldinger og innspill fra juryen som bestod av Aysha Hussain fra Forbrukerrådet, Camilla Gramstad fra Virke, Jens Måge fra Avfall Norge og Silje Rosenlund fra Avfall Norge.
I går fikk Anne Hertzenberg Charlotte Fagernæs, Stella Wergeland og Marie Sørum fra NMBU beskjeden om at de vant casekonkurransen.
- Det å være med i REdus forbrukercase har vært en spennende og lærerik prosess! For hver runde fikk vi gode tilbakemeldinger fra juryen, som gjorde at det som begynte som en idé har videreutviklet seg til å bli et realiserbart og brukervennlig produkt. Vi har gjennom casen fått et større innblikk i avfalls- og gjenvinningsbransjen, og gleder oss til å lære mer og bli enda mer inspirert og engasjert på Avfallskonferansen i Kristiansand i juni!, sier studentene bak Scan’n throw.
Juryen roser konseptet
- “Scan’n throw” vant konkurransen fordi de klarte å formidle en tydelig problemstilling og et konkret konsept som har stort markeds- og verdiskapingspotensiale. I tillegg er produktet brukervennlig med fokus på å skape engasjement gjennom konkurranse, som vil motivere til mer og riktigere kildesortering. Det er sosialt, kunnskapsrettet, miljørettet og forretningsbasert. Konseptet har den lille “wow”-faktoren. Men vi røper ikke mer før konferansen, sier juryen.
Ideen har allerede gjort aktører i bransjen nysgjerrig og interessert i samarbeid. Er du nysgjerrig? Meld deg på Avfallskonferansen for å vite mer.
Juryen ønsker å trekke frem alle studentene som ble med på konkurransen og som brukte sin personlige tid under studiene til dette.
- Det er så utrolig imponerende at studenter engasjerer seg og leverer så bra på en frivillig case. Vi setter stor pris på at studentene bruker sin egen tid, og da er det viktig at vi kan gi noe tilbake, som ny læring om bransjen og om innovasjon.
Klær og mobil på delt andreplass
Delt andreplass, hvor premien var en middag med gruppen, gikk til to andre veldig gode caser:
Helen Hoem, Raymond Jaabæk, Ingrid Staveland Reppe fra NMBU hadde forbruk av klær som utfordring med en ide om abonnement på klær, i utgangspunktet kjoler.
Aksel Pettersen, Katarina Enevoldsen, Samson Langfeldt, Alexandra Seidinger fra NMBU hadde høyt forbruk og kort levetid av mobiler som utfordring med en ide om en merkeordning for mobiltelefoner med fokus på levetid og potensiale for reperasjon, basert på forbrukeres tilbakemeldinger og rangeringer.
Om noen er nysgjerrig og ønsker å vite mer om disse to, ta gjerne kontakt med silje.rosenlund@avfallnorge.no
Igjen vil vi takke alle studentene som deltok varm for deres innsats og engasjement, og vi gleder oss til å følge opp Scan’n throw frem til konferansen i juni.