Publisert: 31. januar 2022
Klimagevinsten, og -påvirkningen, til avfallsbransjen får stadig mer oppmerksomhet i samfunnet samtidig flere får nå krav om å rapportere til sine eiere blant annet. Avfall Norge fikk i 2008 utviklet en rapport for klimagassutslipp fra avfallshåndtering, en rapport som har vært mye brukt, men som nå er moden for fornyelse.
Det er i dag helt andre krev til hva en klimarapporten skal inneholde og hvordan den skal kunne utarbeides. Det som den gang var tidkrevende og omstendelige, kan i dag gjøres på en enklere måte som likevel svarer ut behovene for prosjektdeltagerene. Det er et mål å redusere manuell input av data, i allefall på sikt.
Transport, sortering og gjenvinning - og scenario beregninger
Modellen som skal utvikles skal selvfølgelig ta hensyn til både negative og positive miljøbidrag fra avfallshåndteringen. Det er et mål at det skal beregnet et klimafotavtrykk til slutt, et fotavtrykk inneholder da mer enn bare klimagasser for vi kunne gi et bedre bilde på miljøarbeidet til bedriften enn tidligere modeller som fokuserte mer på CO2 ekvivalenter som vi kjenner fra tidligere.
Senario beregninger var noe som ble veldig etterspurt i innledende faser av dette prosjektet og er noe som vi på sikt skal prøve å få på plass. Mange ønsket seg dette og ettersom systemet blir bygget ut
Database av behandlere - ulike nedstrømsaktører
Noe av hensikten og målet med dette prosjektet er å få samlet og laget til rette for å få inn datagrunnlag fra avfallsbehandlere.
Håpet er at vi kan få samlet inn så mye data at vi kan laget et nasjonalt klimaregnskap for avfallssektoren etter hvert. Dette resultatet vil da være basert på den beste dataen som er tilgjengelig, nøyaktig der det finnes og mer overordnet der det er det vi har.
Anonymisert
All data blir anonymisert slik at systemet ikke skal bidra være konkurransevridende. Dette blir et viktig siden troverdigheten til prosjektet blir større desto flere aktører som deltar.
Vi gleder oss til å komme igang - send en mail til Håkon om du har spørsmål eller ønsker å delta i referansegruppen.
Forrige rapport
Kontakt oss
Håkon Bratland
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 3. januar 2022
EU vil dekarbonisere gassmarkedet fram mot 2050
Publisert: 31. oktober 2021