Mars har handlet om adferdsvitenskap og miljøpsykologi

Mars går mot slutten, og fokuset rettes snart mot farlig avfall. Vi ser tilbake på det vi har lært i mars rundt tema adferdsvitenskap og miljøpsykologi. Det er arrangert fire fredagswebinarer med Avfallsforsk, publisert av to podcaster og gjennomført et frokostmøte med faggruppen for kommunikasjon.

Av: Sirk Norge | Publisert: 26. mars 2021

Fredagswebinarene denne måneden

Første fredag i mars handlet om nudging eller "dulting" på norsk, hvor målet er å påvirke adferd i ønsket retning. Kjetil Bjorvatn (NHH), professor i samfunnsøkonomi presenterte hvordan nudgig skiller seg fra de tradisjonelle økonomiske virkemidlene for atferdsendring. Videre, presenterte BIR og Halden kommune noen eksempler på nudging i praksis.

Ansvarlig ledelse og samarbeidsdrevet innovasjon var temaet for det andre fredagswebinaret i mars. Sylvelin Foldøy (UiS) ga oss en innføring i ansvarlig ledelse og Selamawit Mamo Fufa (SINTEF) presenterte REBUS-prosjektet, som har som mål å utvikle kunnskap som vil sikre effektiv ombruk av bygningsmaterialer. Til slutt ga Marin Kristine Henriksen (HiN) som også jobber med REBUS-prosjektet en innføring i hvordan samarbeidsdrevet innovasjon kan brukes for å påvirke normer og motivere til atferdsendring i forbindelse med byggeprosesser.

På påfølgende fredagswebinar presenterte Johannes Daae (Grønt Punkt Norge) og Christian A. Klöckner (NTNU) hvordan atferdspsykologi kan brukes til å forstå og forandre avfallssortering og emballasjedesign. De brukte ledende adferdsmodeller fra psykologien og eksempler fra bedrifter, emballasjedesign og innsamling, for å forklare hvordan man kan påvirke kildesorteringsadferden både til husholdningene og i næringslivet.

Siste fredagswebinaret i serien om adferdsvitenskap og miljøpsykologi hadde fokus på kommunikasjon ut mot forbrukere. Tone Dalen (Oslo kommune REG) presenterte drivere og barrierer for kildesortering, og hvordan kommunikasjon må støttes av tjenesteutvikling og enkle løsninger. Videre fortalte Hildegunn Iversen (LOOP) om den universelle merkeordningen som virkemiddel for å etablere gode vaner og intuitiv kildesortering. Kaja E. R. Lind (VESAR og Greve Biogass) delte erfaringer fra Den Magiske Fabrikken, og hvordan kunnskaps- og opplevelsessenteret har blant annet bidratt til å påvirke barn og unge til å bli bedre til å kildesorterer. Til slutt presenterte miljøpedagog, Tor-Inge Rasmussen (Avfall Renovasjon) deres nye pedagogisk senter og arbeidet med et praktisk undervisningsprogram.

Relaterte podcastepisoder

I Avfall Norges podcast Sirkulér er det spilt inn to episoder relatert til temaet i mars. I den første episoden gjester Mona Nilsen i Norsus podcasten. Hun forteller om nudging og hvordan hun kan bruke det i forskningsformidling. I den nyeste episoden snakker Nancy med Sylvia Lofthus fra COOP og Olga Korkasheva fra LOOP om den nye nasjonale merkeordning for avfall. De forteller om hvordan den blir tatt i bruk og om den nye utvidelsen av allerede er på trappene.

Fredagswebinar med avfallsforsk

Hver fredag kl. 08.30-09.30 arrangerer Avfallsforsk webinar med et nytt tema hver måned. Temaene er fordelt slik:

  • Januar- plast
  • Februar- Digitalisering
  • Mars- Adferdsvitenskap og miljøpsykologi
  • April- Farlig Avfall
  • Mai- Materialgjenvinning
  • Juni- Samfunnsøkonomi og bedriftsøkonomi
  • Juni- Ferie
  • August- Virkemidler for økt resirkulering
  • September- Bioøkonomi
  • Oktober- Sluttbehandling
  • November- Avfallsreduksjon
  • Desember- logistikk


Webinarene er gratis for Avfallsforsks medlemmer. Les mer om Avfallsforsk her og trykk her for registering av medlemskap.

Relaterte artikler

Se flere nyheter