REdu er avfalls- og gjenvinningsbransjens felles rekrutteringsprogram. Målet er å gjøre flere unge, kloke hoder med ulik kompetanse oppmerksomme på bransjen og mulighetene som finnes her.
- Siden oppstarten i 2016 har totalt flere hundre studenter hatt sommerjobber ute blant REdu-partnere. Slik har REdu-partnerne fått hjelp til å gjennomføre prosjekter de gjerne har hatt planer om lenge, men ikke har funnet tid til, sier Heidi Hopstock, som er prosjektleder for REdu-programmet.
- Det er også gøy at mange av REdu-studentene har endt opp med å skrive masteroppgaver om tema relatert til bransjen, og også begynt å arbeide i bransjen etter endte studier.
PAYT, ombruk og hentepunkt-design
I år er følgende 15 virksomheter vertskap for REdu-studenter: BIR, Civac, Fieldata, Haugaland Interkommunale Miljøverk, Lindum, Namdal Ressurs, Norsirk, Norsk Gjenvinning, NTNU, Renovasjons- og gjenvinningsetaten - Oslo kommune, Remiks, ROAF, Sirkula og Trondheim kommune.
Studentene skal jobbe med prosjekter som omhandler blant annet differensiert avfallsgebyr/pay-as-you-throw, ombruk av byggevarer, design av hentepunkter, bærekraftsrapportering og forsøpling på land og til havs.
Politikerkurs og bransjens pådriverrolle
Avfall Norge har i år engasjert seks studenter til å jobbe med to ulike prosjekter. Det ene går ut på å lage et innføringskurs i sirkulærøkonomi og avfalls- og gjenvinningsbransjen for folkevalgte, det andre er vårt årlige Shaping the Future-prosjekt der studenter kaster blikket inn i fremtiden. Årets Shaping the Future-studenter skal undersøke hvordan avfalls- og gjenvinningsbransjen kan bli en reell pådriver for den sirkulære omstillingen. Konklusjonen deres vil bli presentert på Årskonferansen i september.
- Det er like spennende hvert år når vi får REdu-studenter inn i kontorene våre, og får høre hva de vet om bransjen fra før. Som regel er det ikke så mye, men det interessante er at vi også lærer mye av dem, som kommer inn og ser på bransjen og hvordan vi jobber med friske øyne, sier Hopstock.