Høringsuttalelse: Forskrift om omsetning og innførsel av produkter med lystgass

Sirk Norge etterspør sammen med RUSinfo, Rusken, Oslo kommune Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Hold Norge Rent og Samfunnsbedriftene strengere reguleringer for kjøp og salg av lystgass.

Vi viser til høringsnotatet fra Helse- og omsorgsdepartementet om regulering av omsetning og innførsel av lystgass.

Dette høringssvaret sendes på vegne av flere aktører som ønsker å uttrykke bekymring for den økende bruken av lystgass som rusmiddel og de tilhørende avfallsproblemene og sikkerhetsrisikoene knyttet til både bruk og håndtering. RUSinfo, Rusken, Oslo kommune Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Hold Norge Rent, Sirk Norge og Samfunnsbedriftene står sammen i å etterspørre strengere reguleringer for kjøp og salg av lystgass for å redusere disse utfordringene.

Uregulert salg av dette produktet har ført til et økende rusproblem, et økende forsøplingsproblem og et økende sikkerhetsproblem ved avfallstransport og –behandling.

Det er positivt at det innføres reguleringer som kan bidra til å redusere misbruk av lystgass. Innholdet i forslaget sender viktige signaler til de som bruker lystgass til rusformål om at det er farlig.

Samtidig vil vi understreke at ytterligere tiltak er nødvendige for å sikre at reguleringen får en reell effekt, også med hensyn til avfallshåndtering og sikkerhet.

I tillegg vil vi vise til rapporten «Lystgassbeholdere i avfallssystemet» (2024) av Norwaste på oppdrag for Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune, hvor Baker- og konditorbransjens landsforening (BKLF) uttaler at lystgass til sifonering i den profesjonelle konditorbransjen var vanligere tidligere, men nå tror de det er lite bruk, og det er vanlig å bruke nedkjølt luft i stedet.

Vi vil med dette også oppfordre til å utrede i hvilken grad lystgass brukes til matlagingsformål, og vurdere om det i det hele tatt er behov for å tillate salg av lystgassbeholdere til privatpersoner.

I dette høringssvaret kommenterer vi først de foreslåtte tiltakene, og dernest tiltak som vi mener må supplere Helse- og omsorgsdepartementets forslag.

Kommentarer til foreslåtte tiltak

§ 1 Formål Produktkontrolloven gir også hjemmel for å regulere produkter som kan medføre miljøskade. Da lystgassbeholdere på avveier medfører miljøskade og utfordringer i avfallsleddet, beskrevet nærmere nedenfor, mener vi formålet til forskriften bør utvides til også å forebygge miljøskade.

§ 4 Omsetning: Vi støtter et totalforbud mot å omsette produkter med lystgass til rusformål.

§ 5 Aldersgrense er et viktig tiltak for å begrense tilgangen til lystgass. Vi støtter en høy aldersgrense, gjerne 20 år. Regulering av netthandel er avgjørende for å hindre at unge får lett tilgang.

§ 6 Mengdebegrensninger vil være positivt med tanke på lystgass brukt som rusmiddel. Gjentatt redosering er mye enklere med store beholdere sammenlignet med de små beholderne ment for kremdispensere. Mengdebegrensning er svært viktig, også sett fra avfallsbransjen. Ved å redusere tilgjengeligheten av de store lystgassbeholderne kan risikoen for eksplosjoner under avfallsinnsamling og videre håndtering reduseres.

§ 7 Kontroll med omsetning er et viktig skritt, men vi forventer at effekten vil være begrenset da det er vanskelig å bevise formålet med et kjøp. Sverige har allerede foreslått et slikt forbud fra 1. juli 2025, og vi anbefaler at norske myndigheter følger utviklingen der nøye. Som i § 5: Vi støtter en høy aldersgrense.

§ 8 Innførsel av produkter med lystgass: Vi støtter en stram regulering av innførsel av produkter med lystgass. Det er viktig å regulere for deretter å ha hjemmel til eventuelle sanksjoner. Vi mener imidlertid at dette ikke vil stoppe dagens “rus-taxier” fra innførsel.

Vi støtter her også et totalforbud mot privatimport – uansett beholderstørrelse. De som har legitime grunner til å kjøpe lystgassbeholdere kan kjøpe fra godkjente forhandlere i Norge. Det er svært enkelt å kjøpe lystgass på nett, feks. fra Frankrike, Nederland og Sverige.

Supplerende tiltak vi anbefaler

Lystgassbeholdere gir store problemer i avfallsfasen knyttet til forsøpling og når det blir feilsortert av brukere.

Forsøplingsproblem:

Lystgassbeholdere utgjør et forsøplingsproblem i urbane områder. I flere byer i Norge har det blitt vanlig å finne tomme patroner av lystgass, og i Oslo har lystgassbeholdere som kommer i klem ført til eksplosjoner i brøyteutstyr. Lystgassbeholdere som blir liggende, kan lekke og slippe ut miljøskadelige stoffer, noe som kan føre til alvorlige konsekvenser for både dyrelivet og naturen.

Transportproblem:

Lystgassbeholdere kan inneholde gass og er derfor eksplosjonsfarlig avfall (kode 15 01 10 i den europeiske avfallslisten - packaging containing residues of or contaminated by hazardous substances). Det krever spesiell sertifisering (ADR) og sikkerhetstiltak for å transportere eksplosjonsfarlig avfall over en viss mengde. Det er derfor et problem med lystgassbeholdere som sorteres feil og havner i avfallsdunker langs gater og i parker.

Det er uvisst hvor store mengder som transporteres og det er ikke forsvarlig pakket for trygg transport. Dette setter kommunen i en svært vanskelig posisjon, siden den har plikt til å sørge for rydding i gater og parker. Det vanskeliggjør innsamling og innebærer store merkostnader.

Ødeleggelser i avfallsinfrastruktur:

Lystgassbeholdere kan eksplodere når de utsettes for trykk og/eller varme. Dette kan skje i flere ledd i avfallshåndteringen – både i renovasjonsbiler, i sorteringsanlegg og i avfallssug. Det er også eksplosjonsfare i biogassanlegg og i forbrenningsanlegg.

Eksplosjoner i renovasjonsbiler utgjør en direkte fare for renovatører. Slike eksplosjoner kan føre til betydelige skader, både på materiell og på mennesker. Skader på anleggene kan også føre til at anlegget blir satt ut av drift og ikke kan håndtere innbyggernes avfall som planlagt. Det er dessverre allerede mange erfaringer med eksplosjoner i forbrenningsanlegg i Oslo (se mer i rapporten vi lenket til over).

Dessuten skaper lystgassbeholdere, som leveres på riktig vis, betydelige merkostnader for mottakene for avfallsbehandling.

For å møte disse utfordringene, mener vi at tiltakene i høringsnotatet bør suppleres med ytterligere virkemidler som bør vurderes av ansvarlig fagdirektorat. Noen av disse tiltakene vil ikke være nødvendige dersom forslagene over har ønsket effekt. Vi mener det dessverre er lite trolig at tiltakene i forskriftsforslaget alene vil være tilstrekkelig:

Panteordning for lystgassbeholdere

Det diskuteres panteordning på lystgassbeholdere i Europa. Dersom en panteordning blir aktuelt, bør også Norge vurdere en slik ordning. Det kan redusere avfallsproblemer og sikkerhetsrisikoen som lystgassbeholdere på avveier medfører. Dette vil ikke løse rusproblemet, men kan bidra til at flere av beholdere returneres til forsvarlig mottak.

Samtidig må det i så fall vurderes hvordan en slik ordning praktisk kan gjennomføres, særlig med tanke på håndtering av pant på mottak for farlig avfall på gjenvinningsstasjonene.

Begrensning av utsalgssteder

Det bør vurderes å sterkt begrense tillatte utsalgssteder for lystgass. Salg bør kun tillates i spesialforretninger der det er mulig å kontrollere kjøperens formål. Dette vil redusere tilgjengeligheten og hindre impulskjøp til rusbruk. Andre land har også begrenset tidspunkt det er lov å selge lystgassbeholdere, slik det de ikke kan selges på kveldstid.

Krav til beholdere

Det bør stilles krav til lystgassbeholdere, slik at de utstyres med sikkerhetsventiler som hindrer eksplosjoner ved trykk eller varme. Dette vil ikke redusere klimagassutslipp, men kan minimere farene ved feilhåndtering og feilsortering. Et slikt arbeid bør samordnes med EU og omfatte lignende emballasje og produkter.

Produsentansvar

I Norge er det produsentansvar på emballasje. I avfallsforskriftens kap. 7 står det at returselskapet skal sørge for

e. At emballasje for farlig avfall samles inn og gjenvinnes med høy sikkerhet for at farlig avfall ikke kommer på avveier eller fører til skade på mennesker, dyr eller miljø, og at det iverksettes tiltak for å forhindre at farlig avfall blir samlet inn sammen med emballasjeavfall. Det skal også sørges for at farlig avfall som blir feilaktig samlet inn blir behandlet på forsvarlig måte.

Dette må håndheves, for å sikre en forsvarlig avfallshåndtering. I Sverige er Naturvårdsverket klaget inn for fagdomstolen for ikke å følge opp tilsyn med produsentene og deres ansvar iht. regelverket. Blant annet kontrolleres ikke at importører av lystgass er medlem i produsentansvarsorganisasjoner/returselskap, inkl. pliktene en produsent/importør har til å unngå forsøpling og avfallsforebygging.

Privatimportører av beholdere er ikke omfattet av produsentansvar. Det er enda en grunn til å begrense eller forby privatimport.

Merking

Det bør innføres krav om merking på lystgassbeholderne iht. den nasjonale merkeordningen – hvor det kommer tydelig frem hvor de skal leveres. Det er ikke tilstrekkelig med ordinær merking av farlig innhold/ «eksplosiv». God merking vil kunne bidra til forsvarlig avfallshåndtering.

Oppsummert

Vi støtter forslaget om å regulere omsetning og innførsel av lystgass, men understreker at tiltakene må sees i sammenheng med ytterligere virkemidler for å redusere avfallsproblemer og sikkerhetsrisiko. Vi ber departementet samarbeide med andre fagdepartementer og vurdere supplerende tiltak som pant, håndheving av produsentansvar og begrensning av utsalgssteder for å sikre at reguleringen blir mest mulig effektiv.

Vi ser frem til videre dialog og er tilgjengelige for ytterligere innspill og utredninger.

Med vennlig hilsen

RUSinfo, Rusken, Oslo kommune Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Hold Norge Rent, Sirk Norge og Samfunnsbedriftene