Publisert: 14. desember 2022
- At mat ikke blir spist, er et stort ressurs- og miljøproblem. Matsvinnet må reduseres kraftig, sa klima- og miljøminister Espen Barth Eide i regjeringens pressemelding.
I 2017 ble det inngått en bransjeavtale for reduksjon av matsvinn mellom regjeringen og matbransjen. Første evaluering i 2020 viste at matsvinnet i dagligvarebransjen bare var blitt redusert med 10 prosent.
Målet er imidlertid en reduksjon på 50 prosent innen 2030.
- Jeg har tro på at det er mulig å redusere matsvinnet med ytterligere 40 prosent innen 2030. Det har allerede skjedd en endring i dagligvarebransjen, som fra nyttår i år ikke lenger har lov til å kaste matavfall uten å avemballere den først. Det gir dagligvarebutikker enda større motivasjon til å redusere mengden mat som kastes, sier Jens Måge, som er vår representant i referansegruppen.
Matkastelov på trappene?
Matsvinnutvalget skaI vurdere ulike tiltak og virkemidler som kan bidra til at målet nås, og se på hvordan en matkastelov skal inngå i en samlet virkemiddelbruk. Utvalget har fått i oppdrag å utarbeide forslag til en matkastelov, hvilke deler av verdikjeden som bør reguleres og hvordan loven best kan utformes for å bidra til redusert matsvinn. I tillegg skal de vurdere økonomiske og administrative konsekvenser av forslaget.
I utvalget sitter VIRKE, NHO Service og handel, Dagligvarehandelens miljøforum (DMF), Norges Bondelag, KS, Framtiden i våre hender, Sjømat Norge, Forbrukerrådet, Matsentralen Norge, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund, NORSUS, NIBIO, SIFO og SINTEF Ocean.
Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke og styreleder i Matvett, leder utvalget. Matvett har rollen som sekretariat.
Avfall Norge sitter i referansegruppen sammen med Naturvernforbundet, Norsk bonde- og småbrukarlag, Dagligvareleverandørenes forening, Norges Fiskarlag, NHO Reiseliv, Nofimas divisjon for sjømat og Green House AS.
Viktig for omstilling til en sirkulær økonomi
- Å redusere avfallsmengdene er det viktigste vi kan gjøre for å redusere klimagassutslipp og ta bedre vare på natur og miljø. Derfor er dette også det fremste målet i avfallspolitikken. Skal vi lykkes i omstillingen til en bærekraftig og sirkulær økonomi, må vi alle sammen bidra her, både privat, i industrien, butikker og restauranter. Men det holder ikke med fagre intensjoner og løfter. En mastkastelov kan gi oss insitamentene vi behøver. Jeg gleder meg til å ta fatt på dette viktige arbeidet, sier Måge.
Se matsvinnutvalgets mandat her
Kontakt oss
Jens Måge
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 22. november 2022
Nye krav krever nye rutiner: Matavfall må avemballeres i butikk
Publisert: 4. august 2022