Publisert: 18. november 2022
Fra 1. januar gjelder nye utsorteringskrav som sier at alle virksomheter som produserer husholdningslignende avfall skal kildesortere mat- og plastavfall.
Dette vil i stor grad påvirke rutinene i dagligvarebransjen. Denne bransjen har mye av både mat- og plastavfall, og har hittil vanligvis kastet maten som er gått ut på dato som den er - i emballasje.
Det vil ikke lenger være lov når de nye kravene trer i kraft over nyttår.
Skal skje i butikken
- Vi fikk henvendelser på hva de nye kravene betyr i praksis, og kontaktet Miljødirektoratet for en avklaring. Tilbakemeldingen var at emballert matavfall må avemballeres i butikk, sier Jens Måge, fagrådgiver i Avfall Norge.
Dette skrev Miljødirektoratet: "For at praksis skal være i tråd med kravene i den nye forskriften må avfallet, både mat- og plastavfall, kildesorteres der avfallet oppstår, det vil blant annet si at butikker må sørge for å avemballere matavfall før de kildesorterer matavfallet."
Kan redusere matsvinn
- Dette vil kreve nye rutiner i dagligvarebransjen, og sikkert oppfattes som både tidkrevende og kostbart. Men prinsippet er at avfallet skal utsorteres ved kildesortering der avfallet oppstår, som altså er i butikken. Vi tror det nye kravet vil gi enda flere insentiver til å redusere matsvinn ved å planlegge matbutikkens innkjøp bedre, og i større grad selge mat som nærmer seg utgått-dato til lavere pris, sier Måge.
- Kanskje vil noen butikker til og med se gevinster i å legge til rette for mer organisert dumpster-diving, slik at enda mer mat kan reddes.
Webinar om de nye utsorteringskravene
Onsdag 7. desember kl. 9-10 inviterer Avfall Norge til et frokostmøte (hybrid) der det nye regelverket gjennomgås. Representanter fra både gjenvinningsbransjen og dagligvarebransjen holder innlegg.
Kontakt oss
Jens Måge
Håkon Bratland
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 15. november 2022
Slik vil EU ta tak i problemet med plastemballasje
Publisert: 4. august 2022