AI: - Det gjelder å komme seg ut av startblokka

Stein Wesenberg i TRI Consulting mener det er på høy tid at ledere omfavner mulighetene AI gir.

Av: Stine Thorp | Publisert: 19. november 2024

- Jeg vil påstå at det ikke er én eneste norsk virksomhet som ikke vil ha nytte av å bruke AI. Det kan være alt fra å kunne stryke tidkrevende og “kjedelige” oppgaver fra to do-listen, til effektiviseringsgrep i forhold til for eksempel logistikk eller produksjon, som får direkte innvirkning på bunnlinjen, sier Wesenberg.

Universitetslektoren og lederen for TRI Consulting er ekspert på endringsledelse, og mener norske ledere må være fremoverlente.

- Veldig mange norske virksomheter har ikke startet AI-reisen ennå, og mener kanskje AI er for nytt og uprøvd. Til det vil jeg bare si at er som å mene at man ikke bør ta i bruk internett før det er “ferdig”.

NHO-rapporten «Kunstig intelligens i Norge» (R-35), fra januar 2024, viste at bare 25 prosent av norske virksomheter har tatt i bruk AI på en eller annen måte. Av disse var det bare halvparten som var i gang med å utvikle en AI-strategi.

- Jeg håper tallene vil se bedre ut om de samme spørsmålene blir stilt i januar 2025. NHO-rapporten viser at AI vil gi store gevinster gjennom både driftseffektivisering og økte inntekter som følge av bedre produkter og tjenester. En virksomhet som er i stand til å utnytte AI, og har ansatte som er nysgjerrige og leter etter muligheter, vil være en virksomhet som klarer å håndtere fremtiden langt bedre enn de som bare blir sittende på gjerdet, sier Wesenberg.

Spesialkurs for gjenvinningsbransjen

På oppdrag fra Sirk Norge har Wesenberg sammen med selvstendig rådgiver Nancy Strand satt sammen et AI-kurs spesielt rettet mot gjenvinningsbransjen. Kurset holdes i Oslo 30. januar, med oppfølgende nettkurs 13. februar.

- Det er ikke flaut å si at man ikke synes man har nok kunnskap om AI. Men som leder er det noe du bør gjøre noe med. Uten kunnskapen om hva AI er og hvordan det kan brukes klarer du heller ikke se hvordan din virksomhet kan utnytte AI til sin fordel. Det gjelder å komme seg ut av startblokka, sier Wesenberg.

Kurset Wesenberg har laget for Sirk Norge er ment for ledere og beslutningstakere, og har som mål å gi deltakerne oppdatert kunnskap og praktiske råd om hvordan kunstig intelligens kan brukes til å ta bedre beslutninger, forenkle arbeidsdagen og forberede virksomheten på fremtidige utfordringer og muligheter.

- Du trenger ikke være en ivrig AI-bruker for å dra nytte av dette kurset, faktisk trenger du ikke ha prøvd deg på AI i det hele tatt. Vi har dratt inn dyktige kursholdere som vil forklare hva AI er, hvordan virksomheten din kan dra nytte av AI, og ikke minst hvilke oppgaver de nye AI-verktøyene kan utføre, sier Wesenberg.

Mer om kurset

Sirk Norges AI-kurs for gjenvinningsbransjen består av fire moduler:

  1. Grunnleggende forståelse av KI: Hvordan KI fungerer og hvordan det kan anvendes i din virksomhet. Foredragsholder: Rolf Vlietman, Puzzlepart
  2. Praktiske anvendelser: Konkrete eksempler på hvordan KI kan forbedre avfallshåndtering og gjenvinning. Foredragsholder: TBA
  3. Effektivisering: Hvordan KI kan redusere kostnader og forbedre driftseffektiviteten. Foredragsholder: Geir Wavik, Miles
  4. Oppdatering på trender: De nyeste teknologiske utviklingene i bransjen. Foredragsholder: Torgeir Waterhouse, Otte

I tillegg til disse, som skal gjennomføres på hovedkursdagen 30. januar på Rebel i Oslo, blir det et oppfølgende digitalt kurs 13. februar.

AI-kurset arrangeres på Rebel, Oslos kunnskapsarena for tech.


AI-læring og nettverking

- Vi har satt opp dette kurset etter forespørsler fra våre medlemmer. AI er på agendaen hos mange, men det er kanskje ikke så lett å vite hvordan man skal begynne å implementere AI-bruk i virksomheten. Med dette kurset får man hjelp til å komme i gang, sier Gina Nyquist, som jobber med forretningsutvikling i Sirk Norge.

Det er maks 30 deltakere, og halvparten av plassene er allerede tatt. Blant virksomhetene som er påmeldt til kurset er Attvin AS, GLØR IKS, IRIS Produksjon AS, Sirkula IKS, Remiks Miljøpark AS, Botek Systems AB, Norsk Dekkretur og Naturabiomat.

- Deltakerne kommer fra både det private og offentlige, og fra hele landet. Kursprogrammet er omfattende, men vi arrangerer også en fellesmiddag der deltakerne får mulighet til å nettverke og utveksle erfaringer. Jeg tror det vil bli både nyttig og hyggelig, sier Nyquist.

Kontakt oss

Gina Nyquist

Forretningsutvikler
Sirk Norge
Telefon:  91103334