AI-bruk i bransjen: - Det er enklere å komme i gang enn man tror

Iris Salten IKS forteller bruker AI aktivt til å effektivisere driften. Tor Gausemel Kristensen, leder for utvikling og bærekraft, stiller som foredragsholder på AI-kurset i januar for å dele erfaringene.

Av: Stine Thorp | Publisert: 2. desember 2024

Sirk Norge starter 2025 med å arrangere et helt nytt kurs; AI-kurs for gjenvinningsbransjen. Kurset holdes i Oslo 30. januar, med oppfølgende nettkurs 13. februar.

Kurset er ment for ledere og beslutningstakere, og gir oppdatert kunnskap og praktiske råd om hvordan kunstig intelligens kan brukes til å ta bedre beslutninger, forenkle arbeidsdagen og forberede virksomheten på fremtidige utfordringer og muligheter.

Blant virksomhetene som er påmeldt til kurset er Attvin AS, GLØR IKS, IRIS Produksjon AS, ROAF, Sirkula IKS, BIR, TRV-gruppen, IVAR, Remiks Miljøpark AS, Vesar, Fosen Renovasjon, Lindum, Botek Systems AB, Norsk Dekkretur og Naturabiomat.

INNOVASJONSLEDER: Tor Gausemel Kristensen i Iris Salten


AI-bruk i praksis

Blant de fire foredragsholderne er Tor Gausemel Kristensen, leder for utvikling og bærekraft i Iris Salten IKS. Kristensen er en pådriver for bruk av kunstig intelligens i IRIS og avfallsbransjen generelt. Han har arrangert kurs om hvordan KI kan optimalisere prosesser i bransjen.

- Hvilke erfaringer har Iris Salten IKS gjort seg med bruk av AI?

- Vi har brukt AI-teknologi blant annet til å tolke avfallsdata, som igjen er brukt til bærekraftsrapportering samt til å lage flotte «visuals» av avfallsdata, forteller Kristensen.

- Mange av oss bruker Copilot, som gjør at vi kan «snakke» med dokumentene våre og instruere AI-agenten til å utføre oppgaver for oss i dokumentene. Videre har vi brukt det til å transkribere og oppsummere Teams-møter.

- Ellers jobber vi for tiden heftig automatisere utfylling av rapporter, en jobb som tidligere var manuell og ganske tidkrevende. Vi har også brukt Copilot Studio til å lage flere chatboter. Når disse rulles ut kan ansatte stille spørsmål til boten om blant annet avfallstatistikk, co2-besparelser, personalpolicy, sorteringsretninglinjer i IRIS – you name it!

- Hva tror du er den største fordelen (eller flere) virksomheter i gjenvinningsbransjen kan få ved å anvende AI-verktøy?

- I likhet med de fleste andre bransjer kan AI bidra til stor effektiviseringsgevinst i daglig drift i avfallsbransjen. Mange har jeg allerede nevnt, sier Kristensen.

- Hvis man skal tenke spesifikt for avfallsbransjen, tror jeg at AI-verktøy kan gjøre tunge analyser på avfallsdata, men eksempelvis også gjøre co2-kalkulasjoner. Videre kan AI gjøre analyser som kan være gi beslutningsgrunnlag for ruteoptimalisering og tømmefrekvens.

- Hva bør man være obs på om man ønsker å komme i gang med bruk av AI?

- Ikke tro på alt AI sier. Kontroller at informasjonen er riktig før du bruker den. Og lær deg å stille gode spørsmål – dette reduserer risikoen for feilinformasjon.

- Man bør også være forsiktig med å fôre chatbotene med sensitiv informasjon. Dette reiser en del etiske (og sikkerthetsmessige) spørsmål knyttet til bruk av konfidensielle opplysninger. Og om man publiserer AI-generert tekst kan det være smart å merke teksten som AI-generert – chatboter har ofte en distinkt måte å skrive på.

- Hva er ditt hovedbudskap til andre som ønsker å utforske hvordan AI kan effektivisere driften?

- Det er enklere å komme i gang enn man tror. Start med små prosjekter og fokuser på konkrete utfordringer. Denne måten å bruke AI på er nok kommet for å bli, så skaff deg kompetanse på det – og skaff dine ansatte kompetanse på det!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Få siste nytt fra Sirk Norge om det som beveger seg i bransjen

Relaterte artikler

Se flere nyheter