Gå til innhold
Sirk Norge Tilbake til sirknorge.no

Tilgjengelige tall* viser at det ble samlet inn 2,1 mill. tonn husholdningsavfall i 2023

Det tilsvarer 375 kg per innbygger.

Stolpediagrammet viser mengden (tonn) husholdningsavfall i Norge per år. Statistikken viser at det har vært en generell nedgang i mengden husholdningsavfall siden 2015. I 2020 oppsto en rask økning i mengden. Grunnen til denne økningen er at folk var mer hjemme under koronapandemien, og derfor oppsto også mer av avfallet i hjemmene.

Linjediagrammet som ligger over stolpene viser mengden (kg) husholdningsavfall per innbygger. Statistikken viser at den gjennomsnittlige nordmannen har redusert sitt husholdningsavfall med 63,8kg siden 2015.

Diagrammet over viser utviklingen i mengden (tonn) husholdningsavfall fordelt på avfallstype. I norske husholdninger utgjør restavfall den største kategorien avfall. Dette betyr at en stor andel av det vi kaster i hjemmet, enten er materialer som ikke kan gjenvinnes, eller ting som kastes feil i restavfallet i stedet for å bli sortert. Restavfall inkluderer dermed mye ressurser som potensielt kunne vært håndtert på en mer bærekraftig måte gjennom ombruk eller gjenvinning.

Andelen papp i husholdningsavfallet har blitt redusert med nesten 80 000 tonn på 8 år mellom 2015 fram til 2023. Denne nedgangen er mye grunnet digitalisering av aviser og annet lesestoff som tidligere ble til store mengder papiravfall daglig.

Andelen av husholdningsavfallet som er av tre har vært ganske stabil rundt 280 000 tonn i hele perioden fram til en økning i 2020 og deretter en større nedgang på omtrent 50 000 tonn etter 2021. Økningen under korona kan ha sammenheng med at mange nordmenn ryddet og pusset opp i hjemmene sine under koronapandemien. Den nylige nedgangen kan ha sammenheng med redusert kjøpekraft og at det derfor er blitt mindre vanlig med oppussingsprosjekter i hjemmene.

Diagrammet over viser utviklingen av behandlingsmetode for husholdningsavfallet. Linjediagrammet viser at en større andel blir materialgjenvunnet i 2023 (45%) enn i 2015 (38%). Mindre mengder går til kompostering og mer går til biogassproduksjon. Mengdene som går til forbrenning er betydelig redusert.