Plast
Om utviklingen
Plast inngår i de aller fleste produkter vi omgir oss med, og det er vanskelig å kartlegge omfanget av plastavfallet vårt. Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at utsorterte mengder plast har variert noe, men vært relativt stabile over de seneste årene. Plast i husholdningsavfall og lignende avfall fra næringslivet («municipal waste») har økt i perioden. Variasjonen skyldes i hovedsak variasjoner i plast fra bygg og anlegg, samt fra annen og uspesifisert næring.
Hva inngår i tallene?
Avfallsmengdene er innrapporterte, utsorterte mengder plast som rapporteres til Statistisk sentralbyrå og videre til Eurostat. Tallene gir ikke innsikt i:
• Totale mengder plast, inkludert plast som ligger i andre avfallsstrømmer
• Avfallsbehandlingen av plastavfallet og mengde faktisk materialgjenvunnet plast
Hva skjer i EU?
I januar 2018 lanserte EU sin plaststrategi som en del av Kommisjonens andre handlingsplan for en sirkulær økonomi. Strategien omfatter tiltak som skal gjøre materialgjenvinning mer attraktiv gjennom krav til gjenvinnbarhet, innhold av gjenvunnet materiale, forbedret innsamling, redusert forsøpling, økte investeringer i infrastruktur og forbedret globalt samarbeid i møte med plastutfordringene.
I november 2022 foreslo Kommisjonen en ny emballasjeforordning som skal erstatte det gjeldende emballasjedirektivet. Se under tema «emballasje» for detaljer. EU-Kommisjonen, Parlamentet og Ministerrådet kom til en foreløpig enighet om emballasjeforordning 24. april 2024. Det kan komme mindre justeringer før endelig ikrafttreden ventet sent 2024. Forordningen skal være tatt inn i norsk regelverk i midten av 2026.