Batteri
Om utviklingen
I 1993 ble det inngått avtale mellom daværende Miljøverndepartementet (nå KLD) og batteribransjen om å opprette en returordning for å ta hånd om innsamling av kasserte blybatterier. I 2000 ble avtalen utvidet til å gjelde innsamling og forsvarlig behandling av industribatterier og bærbare batterier. Produsentansvaret for batterier er i dag regulert i avfallsforskriftens kapittel 3 som også gjennomfører EUs batteridirektiv fra 2006 i norsk lov.
Mengden innsamlede batterier per innbygger har vært sterkt økende de siste årene. Dette skyldes trolig at det ble innført pålegg om å rapportere på mengder batterier utsortert fra EE avfall.
Hva inngår i tallene?
Avfallsmengden består av batterier som faller inn under kategorien «bærbare batterier» i avfallsforskriften kapittel 3; et forseglet batteri som kan være håndholdt og som verken er industribatteri eller blybatteri.
Tallene er basert på innrapporterte mengder fra godkjente produsentansvarsorganisasjoner for batterier i Norge.
Hva skjer i EU?
I juli 2023 vedtok Rådet forslaget til ny batteriforordning som erstatter det gjeldende batteridirektivet fra 2006. Den nye forordningen stiller krav til alle ledd i verdikjeden for alle typer batterier som settes på det europeiske markedet.
Dette inkluderer
• dokumentasjonskrav for klimafotavtrykk og annen miljøinformasjon
• produktkrav i form av restriksjoner på innhold av helse- og miljøskadelige forbindelser og produktsikkerhet
• krav om digitale produktpass og økt åpenhet om produksjon og råvareuttak
• krav til merking av innhold
• krav om innblanding av materialgjenvunnet materiale
• krav om utvidet produsentansvar
• skjerpede krav til innsamling av batterier
• krav til gjenvinningsandel for spesifikke metaller
Det vil også komme en rekke underliggende regelverk i forbindelse med gjennomføringen av forordningen.
Miljødirektoratet opplyser i en pressemelding at de sikter på at batteriforordningen vil bli gjennomført i en ny norsk batteriforskrift sommeren 2024.