Fra avfall til innsikt - data for sirkulærøkonomi

I den sirkulære omstillingen er tilgang til nyttige og sammenliknbare avfallsdata avgjørende. Avfallsforsk inviterer forskere, private og offentlige avfallsaktører, produsenter, gründere og konsulenter til workshop! Målet med workshopen er å legge grunnlag for forskningssamarbeid.

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere


På workshop 29. april stiller Avfallsforsk viktige spørsmål:

  • Hva skal måles, og hvordan kan vi sikre gode data?
  • Hvilke databehov har ulike aktører? Hvordan samles data inn, og hvilke krav bør stilles til kvalitet?
  • Hvordan kan data sammenliknes og tolkes på en måte som skaper verdi på tvers av sektorer og langs verdikjeder?

Målet med workshopen er å legge grunnlaget for et konsortium som kan stå klare til å søke prosjektmidler – for eksempel innen et fremtidig samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi.

Workshopen vil bestå av faglige innlegg, gruppeaktiviteter og diskusjoner. Programmet for de faglige innleggene er klart. Diskusjonstema i gruppeaktivitetene vil formes av deltakernes interessefelt. Derfor oppfordrer vi alle deltakere til å komme forberedt (se punkter under). Sammen med andre deltakere kan man undersøke hvordan vi kan utvikle en felles praksis for avfallsdata, inkludert måleenheter, verktøy, definisjoner og deling av data. Både husholdningsavfall og næringsavfall er relevant.

Målgruppen er forskere, private og offentlige avfallsaktører, produsenter, gründere og konsulenter. Medlemmer i Avfallsforsk deltar gratis.


Forberedelser
Vi oppfordrer deltakerne til å komme forberedt til workshop:

  1. Avklar eget mandat til å etablere samarbeid
  2. Hva vil du undersøke?
  3. Hvem vil du samarbeide med?
  4. Hvor skal du søke om midler?
  5. Hva skal være omfanget av prosjektet?

Utbytte
Workshopen gir deltakerne:

  • Utvidet nettverk innen fagfeltet
  • Samarbeidspartnere til nye forskningsprosjekt
  • Faglig påfyll
  • Økt kompetanse om forskningssamarbeid
  • Rådgivning fra kompetansemeglere
  • Lunsj


Tirsdag 29. april

10.15–10.30

Foredragsholder: Petter Braathen, Førsteamanuensis, Høgskolen i innlandet | Emilie Rohde Larsen, Prosjektleder, Sirk Norge | Ketil Stoknes Forsker PhD, Lindum AS

Programmet og formatet for dagen introduseres. Oppsummering fra workshop 2024.

10.30–10.45

Muligheter mellom det regulatoriske og bransjen

Foredragsholder: Bård Tronvoll Professor, Høgskolen i Innlandet

10.45–11.15

Detaljer kommer

11.15–11.30

Pause

11.30–11.45

Foredragsholder: Kim Rainer Mattson Stipendiat, NTNU
  • Hvor er vi?
  • Måler vi på en meningsfull måte?
  • Derfor mislykkes sirkulær omstilling i Norge
  • Mer presise indikatorer for å måle avfallsstrømmer

11.45–12.30

Lunsj

12.30–12.45

Foredragsholder: Camilla Skjerpen, Seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå | Gisle Berge Seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå
  • Hvordan arbeider SSB med data?
  • Hvor kommer datagrunnlaget fra?
  • Hvilke krav stilles til datakvalitet?

12.45–13.00

Foredragsholder: Kine E. Martinussen Rådgiver, PwC

Hva krever EUs bærekraftsrapporteringsdirektiv av data om materialbruk og avfall? Lær om

  • Hva er CSRD?
  • Rapportering som verktøy
  • Målepunkter i CSRD om materialbruk og sirkulærækonomi (ESRSE5)
  • Fanger målepunktene det vi ønsker å oppnå?

13.00–14.00

Detaljer kommer

14.00–14.15

Hvordan unngå utilsiktede konsekvenser av nye tiltak?

Foredragsholder: Ellen Helldén , Danmarks tekniske universitet (DTU)

14.15–14.30

Pause

14.30–15.45

Detaljer kommer

15.45–16.00

Oppsummering og avslutning

Petter Braathen

Førsteamanuensis, Høgskolen i innlandet

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder, Sirk Norge

Emilie er prosjektleder i Avfallsforsk og EU-rådgiver i Sirk Norge. Hun er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Emilie har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Ketil Stoknes

Forsker PhD, Lindum AS

Ketil Stoknes har arbeidet som forsker ved Lindum siden 2009, og tok i 2020 en doktorgrad i biologi innen temaet "sirkulær mat". Han er tilknyttet NMBU som ass. professor.

Bård Tronvoll

Professor, Høgskolen i Innlandet

Professor Bård Tronvoll fokuserer på å forstå verdiskaping gjennom et tjenesteperspektiv. Hans forskningsemner er relatert til digitalisering, bærekraft og tjenesteinnovasjon. Tronvoll har forsket på selvfølgelige innsikter i markeder, som begreper om verdi, tjenesteutveksling, styringsregler og forholdet mellom aktører. Tronvoll har også brukt tjenesteøkosystemet for bedre å forstå disse komplekse forretnings- og samfunnsmessige utfordringene. Han har utfordret etablerte konsepter ved å anvende sosiale teorier i forståelsen av markeder og markedsføring.

Kim Rainer Mattson

Stipendiat, NTNU

Kim er stipendiat ved programmet for Industriell Økologi ved NTNUs Institutt for energi- og prosessteknikk. Han forsker på miljøkonsekvenser av avfallssystemer. Forskningen anvender livssyklusvurdering (LCA) og materialstrømanalyse-(MFA)-metodikk, i kombinasjon med statistiske analyser for å belyse utviklingen og fremtidige muligheter for avfallssektoren. Kim har en mastergrad innen industriell økologi fra 2016, og har flere års arbeidserfaring fra avfallssektoren, blant annet som miljø- og kvalitetsleder for Helgeland Avfallsforedling IKS og innkjøper for Renovasjonsetaten i Oslo kommune. Kim har nylig fått oppmerksomhet både i NRK og TV2 tilknyttet en publisering i den vitenskapelige journalen «Resources, Conservation & Recycling», hvor det ble gjennomført en analyse av det norske avfallssystemet for husholdningsavfall de siste 20 årene, med blant annet kritikk av indikatorbruken hos myndighetene.

Camilla Skjerpen

Seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå

Camilla Skjerpen er seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB), seksjon for energi-, miljø- og transportstatistikk. I SSB har hun ansvaret for diverse avfallsstatistikker. I tillegg har hun ansvaret for å rapportere på vegne av SSB til Eurostat på avfallsområdet. Hun har en doktorgrad i biokjemi fra UiO.

Gisle Berge

Seniorrådgiver, Statistisk sentralbyrå

Gisle er seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå (SSB). Her er han er statistikkansvarlig for ulike statistikker innenfor vann, avløp og avfall, i tillegg til en del programmeringsansvar og modellering.Han har master innenfor vannressurser på NLH på Ås (nå NUMB) og miljøforvaltning ved Griffith University, Brisbane.

Kine E. Martinussen

Rådgiver, PwC

Kine er bærekraftsrådgiver i PwC. Der hjelper hun selskap med å etterleve EUs bærekraftsrapporeteringsdirektiv (CSRD), og utvikle bærekraftige strategier og forretningsmodeller. Hun startet karrieren som prosjektmedarbeider i Sirk Norge, og har også vært fagleder for hav og marin forsøpling i Hold Norge Rent.

Ellen Helldén

Ellen er designingeniør med spesialisering i bærekraftig design. Hun jobber for tiden som forskningsassistent ved DTUs REBOUNDLESS-prosjekt, med spesielt fokus på å bygge bro mellom forskning og industri. Tidligere har hun blant annet jobbet som produktdesigner hos et designingeniørfirma (Lolle & Nielsen Inventions) som involverte prosjekter for utvikling av innovative løsninger for utnyttelse av matsvinnet i København kommune og industrielle løsninger for ombruk av byggematerialer.