Tilpasning til klimaendringer: EUs samfunnsoppdrag og Norges miljømål

EU introduserte i 2021 flere samfunnsoppdrag - ett av dem er "Tilpasning til klimaendringer". Ambisjonen er at 150 regioner og byer skal bli klimarobuste innen 2030. Norge har et nasjonalt miljømål om å forberede samfunn og økosystemer for - og tilpasse dem til - klimaendringer. Hvordan ligger vi an der?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 13. september

08.30–08.35

Introduksjon til september-temaet

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

08.35–09.50

Foredragsholder: Elin A. Hansen Fagleder, Sirk Norge

Miljødirektoratet og Forskningsrådet hadde dessverre ikke anledning til å gi oss en introduksjon til samfunnsoppdrag og nasjonalt mål på dagens fredagswebinar - men Avfallsforsks sekretariat har oppsummert tilgjengelig informasjon fra deres nettsider for å etablere en grunnleggende felles forståelse for våre lyttere.

08.50–09.05

Foredragsholder: Anita Verpe Dyrrdal Leder, Norsk klimaservicesenter

Norsk klimaservicesenter (KSS) tilrettelegger og formidler klima- og hydrologiske data slik at de kan brukes til klimatilpasning og i videre forskning om effekten av klimaendringer på natur og samfunn. Under visjonen "Kunnskap for et klimarobust samfunn" er hovedmålet til Norsk klimaservicesenter å gi beslutningsgrunnlag for klimatilpasning i Norge. Deres motto er: "Gjør deg klar for fremtidens vær"

09.05–09.20

Foredragsholder: Bror Kristian Raanaas Tandberg Forsker, Vestlandsforsking

Norsk klimamonitor er forankra i Norsk senter for berekraftig klimatilpassing (Noradapt), landets leiande forskingsmiljø på klimatilpassing, og breitt koordinert med forvaltning, næringsliv og sivilsamfunn.

Klimatilpassing er vanskeleg å måle. På den eine sida er effektane av klimaendringane uføreseielege og behovet for klimatilpassing vanskeleg å lokalisere. På den andre sida er klimatilpassing òg eit bevegeleg mål: det som fungerte i går, fungerer kanskje ikkje i morgon. Ny kunnskap kjem stadig til, og prosessane og framgangsmåtane endrar seg heile tida. Kva som blir gjort til ei kvar tid av kven, og korleis, er difor vanskeleg å halde styr på.

Målet med Norsk klimamonitor er å gjere noko med dette. Gjennom å samle inn data frå alle delar av samfunnet: privat næringsliv, offentleg forvaltning og innbyggarar, prøver me å få nok informasjon til å kunne sjå heilskapen.

09.20–09.30

Samtale, spørsmål og svar

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

Emilie er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Hun har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Elin A. Hansen

Fagleder, Sirk Norge

Elin leder fagteamet i Sirk Norges administrasjon. Hun er sivilingeniør og har tidligere vært fagansvarlig sirkulærøkonomi i miljøstiftelsen ZERO, og ledet sirkulær rådgivning for ombruksplattformen Loopfront. Som miljørådgiver for Statsbygg fasiliterte hun overføring av en 4500 m2 telthall fra Prosjekt nytt regjeringskvartal til Sirkulær Ressurssentral, og var involvert i konseptutredning av metode for ombruk av hulldekker i betong.

Anita Verpe Dyrrdal

Leder, Norsk klimaservicesenter

Norsk klimaservicesenter (KSS) er et samarbeid mellom Meteorologisk institutt, Norges vassdrags- og energidirektorat, Kartverket, NORCE og Bjerknessenteret. KSS ledes av Anita Verpe Dyrrdal fra Meteorologisk institutt. I tillegg er Miljødirektoratet representert i styret for KSS. KSS tilrettelegger og formidler klima- og hydrologiske data slik at de kan brukes til klimatilpasning og i videre forskning om effekten av klimaendringer på natur og samfunn.

Bror Kristian Raanaas Tandberg

Forsker, Vestlandsforsking

Bror KR Tandberg har en mastergrad i tverrfaglige miljøstudier fra NMBU. Han arbeidar med oppgaver knyttet til klimaomstilling og klimatilpasning, bl.a. kartlegges hva kommuner og fylkeskommuner kan gjøre for å redusere utslepp ut fra et forbruksperspektiv. Bror er også knyttet til NORADAPT og Norsk Klimamonitor hvor han arbeider med hvordan kommuner og andre grupper i samfunnet tilpasser seg klimaendringene.