Praktisk informasjon
Nedre Slottsgate 2c, Oslo
kr. 4500,- eks mva. medlem
kr. 6000,- eks mva. ikke medlem
Deltakeravgift:
Fysisk deltagelse: kr. 4500,- eks mva. medlem
Fysisk deltagelse: kr. 6000,- eks mva. ikke medlem
Digital deltagelse kr. 2000,- eks mva. medlem
Digital deltagelse: kr 3000,- eks mva. ikke medlem
Annen praktisk info:
- Kurset finner sted i Pakkhuset i Nedre Slottsgate 2c
- Middag på kvelden etter første seminardag på Cafe Skansen.
- Overnatting må bestilles og betales av deltakeren selv. Det finnes flere hoteller i ulike prisklasser i umiddelbar nærhet til Øvre Vollgate 6. Noen alternativer er: Scandic Victoria, Thon Hotel Cecil, Park Inn by Radisson Oslo, First Hotell Millennium og K7 Hotel Oslo.
- Avfall Norge har en avtale med Park Inn by Radisson Oslo der man får 10% avslag i prisen. Instruksjoner rundt hvordan å booke til denne prisen finnes her: Hvordan booke Corporate Rate Avfall Norge 1
Deltakerliste finnes her.
Påmeldingsfrist: tirsdag 10. oktober
Mandag 16. oktober
11.30–13.00
Registrering og lunsj
13.00–13.01
Velkommen til seminar om deponi og massehåndtering 2023
Programkomite for seminaret ønsker velkommen
13.01–13.05
Taksonomi og massehåndtering
Intro til temaet
13.05–13.35
Deponiene - en økonomisk sovepute?
* Er deponiene et hinder eller et verktøy inn i den sirkulære økonomien?
* Kort om økonomi og fordeler/ulemper med deponiene. Deponiene som en cashcow hos avfallsselskaper.
* Krav til håndtering av vann på deponi vs behandlingsanlegg
* Produkter fra gjenvinningsanlegg. Hvordan redusere påvirkning av sigevann
* Bruk av filterkake som toppdekke.
* Arealdisponering på gamle deponier. Er dette en del av løsningen ved behandling av masser?
* Hvordan håndteres masser ift kriteriene for "End of waste" ?
13.35–14.30
EUs taksonomi for bærekraftig aktivitet – hva er konsekvensene for deponibransjen? Samt et blikk på end-of-waste for masser.
Hvordan er EUs taksonomi for deponivirksomhet. Er rene masser avfall eller råstoff? Hva forstå kriteriene for "end of waste"?
14.30–14.50
Kaffepause
14.50–15.10
En bransjeaktørs refleksjoner rundt, og arbeid med, EUs taksonomi
15.10–15.35
Digital markedsplass for masser – mye bedre enn en Tinder for overskuddsmasser
I oktober 2022 inngikk Bærum kommune et innovasjonssamarbeid med Norconsult Digital og NGm3 om å utvikle et digitalt markedssystem for overskuddsmasser. Markedssystemet skal være et viktig verktøy for byggherrer, entreprenører, mottak- og produksjonsanlegg og andre som ønsker å gjenbruke stein- og anleggsmasser, samt redusere transport. Aktører som har overskudd av masser kan tilby disse til nærliggende prosjekter, eller andre som har behov for masser av tilsvarende kvalitet. Systemet vil kunne gi store gevinster, og kommer alle til gode ved blant annet å bidra til gjenbruk av masser til riktig formål, færre masser til deponi, redusere naturinngrep, lavere utslipp av klimagasser, redusere transportkostnader og belastning på veinettet.
15.35–15.55
Årets REdu prosjekt på kommunikasjon om deponi til "mannen i gata"
15.55–16.00
Oppsummering dag 1
18.00–20.00
Middag på Cafe Skansen
Tirsdag 17. oktober
08.30–09.00
Topptetting av deponier – hvilke premisser legges til grunn og hvorfor?
Topptettingen av et deponi skal være den viktigste barrieren mot spredning av forurensning fra deponiet på lang sikt. Det er overraskende vage krav til topptettingen i dagens regelverk. Veiledningsmateriellet om topptetting trekker etter hvert på åra. Er alle rådene i veilederen like relevant lenger? Samtidig ser Statsforvalterne ut til å bli mer detaljerte i sine krav til topptettingen i nye tillatelser til eksisterende deponier. Kan dette medføre at deponieiere får uhensiktsmessige krav i sine tillatelser, fordi konsesjonsmyndighetene til dels støtter seg på foreldede råd og løsninger? Gorm Thune i Lindum ønsker med dette foredraget å rykke litt opp i noen «etablerte sannheter» som både bransjen, akademia og myndigheter etter hans mening har tatt for gitt i mange år. Han tror at det kan komme mer målrettede krav og bedre løsninger ut i andre enden når man stiller spørsmål ved selve premissene for de kravene som stilles, og tør å ta en diskusjon rundt disse.
09.00–09.01
Sigevannsrensing og miljøovervåking
09.01–09.05
Miljøovervåking og rensekrav
Intro til temaet
09.05–09.35
Vurdering av sigevann fra deponier i Norge
NIBIO, NIVA og NGI har på oppdrag fra Miljødirektoratet utarbeidet et faktagrunnlag for sigevann fra deponier i Norge. Faktagrunnlaget er tenkt å være til hjelp for saksbehandlere hos forurensningsmyndighetene for vurdering og regulering av sigevannsutslipp fra deponier. I tillegg skal det være grunnlag for videre utvikling av dagens veiledere. Presentasjonen vil gjennomgå hovedtrekk av rapporten, med spesielt fokus på vurderingsprinsipper for sigevann fra deponier.
09.35–10.05
Miljøovervåking av deponiområder med ulike lokale forhold
10.05–10.30
Kaffepause
10.30–11.00
Nye rensekrav gitt til Lindum Drammen. Gjelder det noen øvre grense for hvor strenge vilkår myndighetene kan gi i tillatelse?
Hva er status for de nye kravene som Lindum har fått ved anlegget i Drammen, og hvordan ser Lindum på mulighetene for å innfri de nye kravene? Nye og endrede tillatelser i bransjen medfører strenge og inngripende miljøkrav. Hvilke rammer gjelder for myndighetenes adgang til å sette tyngende vilkår? Vi kommer også kort inn på endringen i forurensningsloven hvor det fremgår at tillatelser kan endres når dette er påkrevd etter industriutslippsdirektivet. Hva betyr dette for bransjen fremover?
11.00–11.15
Nytt fra Miljødirektoratet
11.15–11.40
Plenumsdiskusjon
Mulige tema:
- Forventninger til ny veileder
- Konkurransevridning som følge ulikheter i krav og oppfølging
- Fremtidens rensekrav (parametere, samfunnsøkonomisk optimalisering, minstekrav….)
- Topptetting av deponier
11.40–12.40
Lunsj
12.40–12.45
Renseteknologi og erfaringer
Intro til temaet
12.45–13.05
Teknologileverandører sigevannsrensing - I
13.05–13.25
Teknologileverandører sigevannsrensing - II
13.25–13.45
Teknologileverandører sigevannsrensing - III
13.45–14.05
Teknologileverandører sigevannsrensing - IV
14.05–14.25
Kaffepause
14.24–14.25
Erfaringer fra deponieiere
14.25–14.45
Rensing av sigevatn - Erfaring med små anlegg med lufting og sedimentering
Medforfattere på dette innlegget er Joar Øygard, Daglig leder Hardanger miljøsenter AS; Svend Petersen, Daglig leder Eden Aquatech AS, og Malvin Andahl, Driftsledar Sunnhordland Interkommunale Miljøverk
14.45–15.05
Erfaringer med rensing hos Perpetuum
15.05–15.15
Spørsmål og oppsummering
John Barlindhaug
John Barlindhaug er utdannet Dr. Ing. innen renseteknologi i 1995 ved NTH (nå NTNU). Han har 10 års erfaring fra konsulentbransjen og snart 20 års erfaring fra avfallsbransjen hos Perpetuum.
Veslemøy Eriksen
Veslemøy er utdannet marinbiolog fra Universitetet i Bergen. Hun har jobbet i HIM siden 2018 og har tidligere jobbet med problemstillinger innen avfall i AF Gruppen.
Thomas Jølstad Henriksen
Ferdig utdannet ved Norges Landbrukshøgskole (nå NMBU) i 1999. Arbeidet med avfall i over 20 år. Siste årene med mottak og gjenvinning av forurenset masse.
Einar Bratteng
Einar Bratteng er for advokat og partner i Advokatfirmaet Berngaard, og for anledningen NFFAs juridisk ekspert. Han er dessuten forfatter av boken "Avfallsrett", og er i innspurtsfasen for en doktorgrad med tittelen "Den sirkulære økonomiens dilemmaer" ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Kjersti Finnanger Bøhler
Alexandra Isabel Sveinsen Treimo
Alexandra er toksikolog utdannet ved Universitetet i Oslo. Hun jobbet tidligere som miljøsjef i Norsk Gjenvinning m3 med forurensede masser, deponi, vannovervåking, tillatelser med mer. Hun jobber nå som Nature Analyst Manager i NG Group, blant annet som prosjektleder for EU-taksonomien og med bærekraft for konsernet.
Ida Nilsson
Ida er sjef for miljø og bærekraft i AF Decom, og kom fra rollen som daglig leder i NG m3. Tidligere var hun også 10 år i Norconsult og jobbet med gjenvinning av masser, deponi, avfall og forurenset grunn. Ida har også jobbet 7 år som miljøsjef i Franzefoss med både gjenvinning og pukk- og asfaltproduksjon. Ida er utdannet sivilingeniør i kjemiteknikk.
Frode Tørresdal
Vegard Mundal
Anne Slyngstad Færø
Gorm Eine Thune
Gorm Thune er prosjektleder og fagansvarlig for deponiteknikk hos Lindum. Han er utdannet ved NMBU og har tidligere arbeidet hos NOAH og i flere konsulentselskaper.
Gøril Aasen Slinde
Gøril er utdannet miljøkjemiker fra NTNU, og har jobbet på NGI siden 2013. Hun har jobbet mye med deponier, og har blant annet bistått kunder med miljørisikovurderinger og overvåkning. Det siste året har hun jobbet mye med sigevannsproblematikk, og i samarbeid med NIVA og NIBIO utarbeidet et faktagrunnlag for sigevann fra deponier. Gøril leder avdelingen Bærekraftige Geoløsninger på NGI.
Bjørnar Liland Skjelvan
Skjelvan er utdannet geolog fra Universitet i Tromsø og har jobbet i COWI siden 2018. Han har som miljørådgiver hos COWI hatt ansvaret for miljøoppfølging og rapportering ved mange mindre og større deponier, både på Sørlandet og på Østlandet. Ved siden av deponier har han arbeidet mye med problemstillinger knyttet til forurenset grunn og vann. Siden februar 2023 har han vært seksjonsleder for seksjonen Miljørådgivning - grunn og vann i Oslo.
Camilla Sandvik Grande
Camilla er senioradvokat i Berngaard og firmaets spydspiss innen miljørett og satsingen på det grønne skiftet. Camilla bistår innen alle miljørettslige spørsmål, og jobber særlige med vann- og avløpsbransjen, avfallsbransjen, produktreguleringer og industri som er regulert av forurensningsregelverket.
Camilla sin bakgrunn springer ut av lang og omfattende erfaring fra Miljødirektoratet hvor hun særlig arbeidet med produkt- og kjemikalierett, avløpsrett, generell forurensningsrett, EØS-rett og forvaltningsrett.
Hanna Gjessing
Hanna Gjessing har jobbet i seksjon for avfall og grunnforurensning i Miljødirektoratet siden 2019, med problemstillinger innenfor avfall, deponier og marin forsøpling. Hun har en mastergrad i fornybar energi fra NMBU.
Tanya Hevrøy
Tanya Hevrøy har en PhD i molekylær biologi. Hun har jobbet 8 år på ved Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet, mest med forskning og radioaktiv forurensning og avfall. Hevrøy startet i Miljødirektoratet som fagkoordinator i april 2023.