Praktisk informasjon
Sentralen, Øvre Slottsgate 3, 0157 Oslo, Oslo
kr. 4500,- eks mva. medlem
kr. 6500,- eks mva. ikke medlem
Mandag 14. oktober
11.30–12.00
Ankomst og lunsj
Ankomst, registrering og lett lunsjservering i Forstanderskapssalen på Sentralen.
12.00–13.00
Nytt innen krav og regelverk
Elin Hansen, Sirk Norge:
- Hva er siste nytt fra Miljødirektoratet når det gjelder oppdaterte tiltaksklasser og relevante veiledere?
- Andre initiativer fra myndighetene: Status for utforming av et nasjonalt samfunnsoppdrag innen sirkulær økonomi. Innspill til ny stortingsmelding om bærekraftsarbeidet i Norge.
Einar Bratteng, NFFAs juridiske ekspert:
- Hva er status etter at bransjen gav innspill på Klima- og miljødepartementets henvendelse om kartlegging av fremtidig deponikapasitet for farlig avfall?
- Hvordan skal forurensningslovens opphørskriterier (End-of-waste) etterleves?
10 min kaffepause og beinstrekk før neste sesjon.
13.00–14.00
Gjenvinning: kommer entreprenørene og "tar oss"?
- Skanska er en entreprenør med flere spennende prosjekter innen massehåndtering og gjenvinning. Sirkulære løsninger og verdikjeder er under etablering. Står avfallsbransjen i fare for å bli utkonkurrert av andre aktører? (Andreas Harstad, Skanska)
- Bærum Ressursbank er et innovasjonsprosjekt som har fremmet en sirkulær tilnærming til bruk av masser i bygge- og infrastrukturprosjekter. Markedssystemet Porfyr testes nå i markedet, og flere regionale ressursbanker har kommet til som dialogarenaer for sirkulære verdikjeder. Hva skjer nå? (Jon Østby, Porfyr / Bærum kommune)
10 min kaffepause og beinstrekk før neste sesjon.
14.00–15.30
Fremtidsscenarier
Hva kan vi se i krystallkulen fremover når det gjelder deponi og massehåndtering?
- Nye forretningsmodeller og løsninger (Kari Røseth, Frano AS)
- Mer finstoff og mindre stein - hvordan forholde seg til det? (Mats Kjøbli Kristiansen, Franzefoss Pukk)
- Sirkulær omstilling - kan vi forvente mindre eller annerledes behandling av avfall? (Thomas J. Henriksen, AF Decom)
10 min pause og beinstrekk før siste sesjon.
15.30–15.50
Når ting går galt: Nordic Waste i Danmark
I desember 2023 oppstod et jordskred på rundt tre millioner kubikkmeter lettere forurenset jord ved anlegget til Nordic Waste i Danmark. Vi får et innblikk i situasjonen fra Jesper Schmidt, kommunaldirektør i Randers kommune. Innlegget holdes på dansk, via Teams.
18.00–22.00
Middag
Middagen serveres i Forstanderskapssalen for dem som har bestilt det.
Dette er samme rom som benyttes under faglig program. Salen rigges om fra seminar til middagsservering i tidsrommet kl 16-18, og vil ikke være tilgjengelig for oss i det tidsrommet. Vi får tilgang til salen igjen fra kl 18 for servering av tre retters middag.
Aperitif vil foregå i mingleområdet utenfor Forstanderskapssalen fra kl 17:00.
Matservering vil foregå frem til ca kl 21.00, med påfølgende mulighet for mingling i området med bar, utenfor Forstanderskapssalen.
Tirsdag 15. oktober
09.00–10.00
Hva kan vi lære av tilsynsaksjonen? Praktiske eksempler fra mottakskontroll og internkontroll
- Internkontroll: eksempel på læring fra egen drift (Helga Lassen Bue, NOAH AS)
- Internkontroll fra revisors perspektiv (Kristin Morisbak, DNV)
- Mottakskontroll: Digital basiskarakterisering koblet til vekt (Marte Liaklev, Innherred Renovasjon IKS)
10 min kaffepause og beinstrekk før neste sesjon.
10.00–11.00
Nye løsninger for topptetting
Praktisk og teknisk dypdykk om nye løsninger for topptetting
- Filterkaker som topptetting (Jeanette Syvertsen, NGm3 og Ida Nilsson, AF Gruppen)
- Erfaringer fra Langøya (Eivind Wiik Ånes, earthresQue / NGI og Helga Lassen Bue, NOAH AS)
11.00–12.00
Miljøfotavtrykk, datafangst og rapportering
- Hva er miljøfotavtrykket for materialer som leveres til materialgjenvinning eller deponi?
Hvilke kilder og faktorer kan man benytte? - Hva er våre kunders behov for data om mengder, materialtyper, behandlingsmåter og miljøfotavtrykk? Hvilke rapporteringsordninger trenger kundene våre slik data til?
- Burde vår bransje ta i bruk ISO 59000 serien om sirkulær økonomi?
Er vi som bransje godt nok forberedt til å utøve datafangst og formidle denne informasjonen?
12.00–13.00
Lett lunsjservering og avslutning
Elin A. Hansen
Elin leder fagteamet i Sirk Norges administrasjon. Hun er sivilingeniør og har tidligere vært fagansvarlig sirkulærøkonomi i miljøstiftelsen ZERO, og ledet sirkulær rådgivning for ombruksplattformen Loopfront. Som miljørådgiver for Statsbygg fasiliterte hun overføring av en 4500 m2 telthall fra Prosjekt nytt regjeringskvartal til Sirkulær Ressurssentral, og var involvert i konseptutredning av metode for ombruk av hulldekker i betong.
Einar Bratteng
Einar Bratteng er for advokat og partner i Advokatfirmaet Berngaard, og for anledningen NFFAs juridisk ekspert. Han er dessuten forfatter av boken "Avfallsrett", og er i innspurtsfasen for en doktorgrad med tittelen "Den sirkulære økonomiens dilemmaer" ved juridisk fakultet ved Universitetet i Oslo.
Andreas Olaus Harstad
Andreas Olaus Harstad er utdannet geolog, og har blant annet vært tilknyttet NGI før han kom til Skanska i 2019. Han er styremedlem i earthresQue.
Jon Østby
Jon er daglig leder i Porfyr samtidig som at han er forretningsutvikler og økonomiansvarlig fra Bærum kommune. Han har mangeårig erfaring som økonomisjef fra en rekke selskaper, som NOREF, Re:Media og dentsu og Oslo kommune, og har også jobbet i Deloitte, Miljøverndepartementet og WWF. Jon er utdannet siviløkonom.
Thomas Jølstad Henriksen
Ferdig utdannet ved Norges Landbrukshøgskole (nå NMBU) i 1999. Arbeidet med avfall i over 20 år. Siste årene med mottak og gjenvinning av forurenset masse.
Kari Røseth
Kari Røseth er daglig leder i nyetablerte Frano AS, samtidig som hun er prosjektsjef i NOAH Environment, hvor hun har jobbet siden 2014. Frano skal bygge Oslos første og eneste fullskala jordvaskeanlegg, med kapasitet til mottak av 500 000 tonn forurensede overskuddsmasser per år. Kari har dessuten ansvar for alle prosjekter i NOAH Environment innen ordinært og inert avfall, i tillegg til bergverk og stein. Kari er utdannet biolog.
Mats Kjøbli Kristiansen
Mats har vært daglig leder i Franzefoss Pukk siden våren 2023. Bak seg har han over 15 års erfaring fra teknologibransjen og kommer fra stillingen som administrerende direktør i PBC. Tidligere har han erfaring fra blant annet Profitbase og Telenor.
Jesper Kaas Schmidt
Marte Liaklev
Marte er driftsleder i behandlingsavdelingen til Innherred Renovasjon IKS. Hun har tidligere jobbet for Retura IR AS, og som driftskoordinator for Kebony. Marte har studert næringsmiddelfag ved NMBU.
Kristin Morisbak
Kristin har ansvar for opplæring og personsertifisering i DNV, og har mange års erfaring som revisor. Hun har blant annet også jobbet som kvalitets- og forskningsleder i NIVA, og vært laboratorieleder ved NOAH AS. Kristin har master i miljøkjemi fra Universitetet i Edinburgh.
Helga Lassen Bue
Helga jobber som myndighetsrådgiver i stabsavdelingen hos NOAH AS. Hun er utdannet sivilingeniør innen geofag og petroleumsteknologi ved NTNU, med fordypning i miljø- og hydrogeologi.
Eivind Wiik Ånes
Eivind Wiik Ånes er utdannet sivilingeniør i tekniske geofag fra NTNU i Trondheim. Han har jobbet med varierte problemstillinger knyttet til geoteknikk, hydrogeologi og ingeniørgeologi i Miljøgeoteknikk-avdelingen til NGI siden august 2021. I forskningssenteret earthresQue deltar Eivind i arbeidet med geologiske barrierer.
Ida Nilsson
Ida er sjef for miljø og bærekraft i AF Decom, og kom fra rollen som daglig leder i NG m3. Tidligere var hun også 10 år i Norconsult og jobbet med gjenvinning av masser, deponi, avfall og forurenset grunn. Ida har også jobbet 7 år som miljøsjef i Franzefoss med både gjenvinning og pukk- og asfaltproduksjon. Ida er utdannet sivilingeniør i kjemiteknikk.
Jeanette Syvertsen
Jeanette har jobbet i NGm3 siden 2015, blant annet med drift av deponi, miljøoppfølging, deponisøknader og compliance. Hun har bachelor i kjemi og matvitenskap, og mastergrad i næringsmiddelteknologi fra NMBU.