Fredag 22. mars
08.30–08.35
Velkommen
08.35–08.50
Maten vi kaster
Kort oversikt over hva vi kaster, hvem som kaster og hvorfor vi kaster mat i Norge basert på siste oppdaterte kartlegging.
08.50–09.00
Nye regler for matavfall i EU
09.00–09.15
Hvordan kan avfallsbransjen bidra til halvering av matsvinnet i Norge?
Norge har forpliktet seg til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030, og på bakgrunn av dette ble det satt ned et utvalg som blant annet skulle komme med forslag til en matkastelov. Utvalget overrakte sin rapport 3. januar 2024.
Vi får i dette innlegget en presentasjon av de viktigste anbefalingene fra Matsvinnutvalget, og betydningen av gode systemer for rapportering og avfallshåndtering.
09.15–09.30
Spørsmål
Anna Fagerheim
Anna Fagerheim er rådgiver i Avfall Norge. Hun har en mastergrad i fornybar energi fra NMBU og var aktiv deltaker i REdu-programmet. Hun jobber med en stor bredde av faglig prosjekter og arrangementer i Avfall Norge, herunder Avfallsforsk og REdu.
Aina Stensgård
Aina er forsker i NORSUS, koordinator for forskningsområdet ‘emballasje’ og har erfaring som forskningsleder. Hennes masteroppgave ved NMBU handlet om avfall og ble skrevet som en del av prosjektene KlimaReg og Bio Value Chain på vegne av Østfoldforskning. Aina har jobbet med en rekke prosjekter knyttet til mat, matsvinn og emballasje, og også med verktøyutvikling på dette området.
Marie Hesselberg
Marie Hesselberg kom inn i avfallsbransjen i 2016 gjennom sin rolle som rådgiver prosjekt og utvikling i Follo Ren IKS. I Avfall Norge jobber hun nå med EU regelverk, arrangementer og prosjektoppfølging.