08.30–08.35
Velkommen og intro til dagens tema
08.35–08.45
Regjeringens grønne industriløft
Regjeringen har lansert et veikart for grønt industriløft. Havvind, hydrogen, batterier, maritim industri, CO2-håndtering, skog-, tre- og bioøkonomi, og prosessindustri er pekt ut som satsingsområder av regjeringen.
08.45–08.55
Hvilken rolle kan industrien og særlig gjenvinningsindustrien spille?
Gjenvinningsindustrien kan spille en vesentlig rolle i det grønne industriløftet. Hvilke punkter er særlig sentrale, og hvilke elementer er av størst betydning for å lykkes? Regjeringen trekker frem egnede arealer og infrastruktur, råvarer, og ikke
minst kapital og arbeidskraft.
08.55–09.05
Karbonfangst, lagring og bruk - hvordan kan Norge satse
CO2-håndtering er nevnt som et særlig satsingsområde i Industriløftet. Markus Hole sier litt om disse ambisjonene, og hvordan det nye nettverket CCUS Norge skal jobbe med tematikken. Hvilke mål har man satt seg , hvordan skal dette bli en satsing i praksis, og hva kan karbon brukes til utover sikker lagring?
09.05–09.15
Prosessindustriens rolle i det grønne industriløftet
09.15–09.30
Samtale mellom dagens innledere.
Mulighet for spørsmål og kommentarer fra deltakerne.
Helene Øyangen Lindberg
Helene Øyangen Lindberg er forsker i avdeling for Industrielle økosystemer i Sintef Manufacturing. Hun er særlig engasjert i forskningsprosjekter med sirkulære materialer, hovedsakelig plast og aluminium og har industrierfaring fra mottak for næringsavfall og plastresirkulering i OCEANIZE.
Anna Fagerheim
Anna Fagerheim er rådgiver i Avfall Norge. Hun har en mastergrad i fornybar energi fra NMBU og var aktiv deltaker i REdu-programmet. Hun jobber med en stor bredde av faglig prosjekter og arrangementer i Avfall Norge, herunder Avfallsforsk og REdu.
Gunnar Grini
Gunnar Grini er bransjesjef – gjenvinning i Norsk Industri. Han har tidligere jobbet i bl.a. Miljøstiftelsen Bellona, Direktoratet for byggkvalitet og vært sekretariatsleder for det regjeringsoppnevnte Miljøgiftsutvalget.
Markus Sebastian Hole
Stine Skagestad
Stine leder for sirkulær omstilling i Eyde-klyngen og koordinerer arbeidet i klyngen for en overgang fra en lineær til en sirkulær økonomi i prosessindustrien. Stine har de siste årene jobbet mye med sidestrømsutnyttelse og industriell symbiose som en del av overgangen til en sirkulær økonomi. Hun har over 15 års erfaring fra prosessindustrien hos både Elkem, Alcoa og Eramet Norway. Hun har jobbet med energieffektivisering, energiledelse og nærmere 9 år som teknisk sjef ved Eramet Norway Kvinesdal.