Hvordan blir en EU-lov norsk lov?

EU er Norges fremste samarbeidspartner på klima- og miljøområdet. EU lanserer, vedtar og implementerer regelverk vedrørende ressursbruk og sirkulærøkonomi på løpende rekke. Norge ligger langt etter og det går tregt med å følge opp det som vi er forpliktet til gjennom EØS-avtalen. Hvordan blir egentlig en EU-lov norsk lov?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere


Det antas at rundt 80 prosent av norsk regelverk på klima- og miljøområdet er basert på EU-regelverk som er innlemmet i EØS-avtalen. EUs grønne giv har dannet rammene for miljøpolitikk og -regelverk siden 2019. Etter EU-valget i 2024 har EUs miljøpolitiske retning endret seg litt med EUs "ren industri-pakke". Norge ligger langt etter med å harmonisere og det går tregt med å følge opp det som er vedtatt i EU.

Webinaret vil dreie seg om

- Hvordan blir EU-lov blir norsk lov?

- Hva skjer hjemme i Norge etter innlemmelse av EU-lov?

- Hvem er det som har ansvaret for gjennomføring og rapportering av måloppnåelse?

- Revidert rammedirektiv for avfall

- Batteriforordningen


Etter dette webinaret har Miljødirektoratet et relevant webinar om endringer i revidert grensekryssforordning. De vil fokusere på de endringene som vil ha størst betydning for Norge og norske aktører samt informasjon om hva bransjen kan gjøre for å forberede seg. Påmelding her.

Torsdag 5. juni

09.00–09.45

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder, Sirk Norge

Foredrag som besvarer spørsmålene:

  • Hvordan blir EU-lov blir norsk lov?
  • Hva skjer hjemme i Norge etter innlemmelse av EU-lov?
  • Hvem er det som har ansvaret for gjennomføring og rapportering av måloppnåelse?

For å illustrere prosessene vil Emilie trekke fram rammedirektivet om avfall, batteriforordningen og direktiv om plastprodukter som eksempler.

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder, Sirk Norge

Emilie er prosjektleder i Avfallsforsk og EU-rådgiver i Sirk Norge. Hun er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Emilie har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.