Bioseminaret 2024

Velkommen til årets viktigste fagsamling for alle som jobber med biologiske avfallsressurser i den sirkulære bioøkonomien i Norge. Målet med Bioseminaret er å skape en spennende møteplass og bidra til samarbeid og engasjement mellom de ulike bionæringene, både i avfalls- og gjenvinningsbransjen samt landbruks- skog-, og havbruksnæringen og andre som håndterer bioavfall.

Målgruppen er alle som jobber med sirkulær bioøkonomi på ulike nivåer; ledelse, rådgivere, forskere, drift, og inkluderer også myndigheter og virksomheter som driver innen landbruk, matproduksjon og landbruksrådgiving.

Påmeldingsfrist (ny): 20. september - NB! Det er begrenset med hotellrom i Stavanger så tidlig påmelding anbefales.

LANDBRUKSAKTØRER: FORTSATT NOEN LEDIGE GRATISPLASSER - FØRSTEMANN TIL MØLLA, SE UNDER.

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere


Sirk Norges årlige fagseminar om sirkulær bioøkonomi samler alle som jobber med biologiske avfallsressurser. Seminaret omhandler innsamling av bioavfall, produksjon av kompost, biogass, biogjødsel og biokull, samt nye behandlingsformer som insekter og larver. Kort sagt; hvordan utnytte biologisk avfall som ressurs og råvare til nye produkter i den sirkulære bioøkonomien.

Tema for Bioseminaret 2024
Nytt gjødselregelverk gjør samarbeid mellom avfalls- og gjenvinningsbransjen og landbruksnæringen enda viktigere. Hovedtema er biogjødsel og kompost, og løsninger for å utnytte biorest som råstoff. Det nye regelverket sidestiller organisk gjødsel med annen handelsgjødsel og hudsdyrgjødsel.

- Hva innebærer nytt gjødselregelverk av utfordringer og muligheter?
- Hvordan utvikle en sirkulær bioøkonomi der næringsstoffer fra bioavfall gjenvinnes og brukes i ny matproduksjon?

I en sikkerhetspolitisk urolig tid i Europa ønsker vi å løfte blikket og se på betydningen en sirkulær bioøkonomi spiller for trygg matforsyning.


Flere nye reguleringer har kommet (og kommer) med krav til innsamling av bioavfall, strengere krav til slam herunder slam fra oppdrettsnæringen samt behandling og bruk av organiske gjødselvarer. Dette stiller nye krav til aktørene. Når stadig mer bioavfall med ulike egenskaper skal gjenvinnes, er det behov for alle typer løsninger for produksjon av resirkulerte råvarer som kan inngå i bærekraftige sirkulære produkter.

Kompost, biogjødsel, biokull har ulike egenskaper og kan bidra til å erstatte jomfruelige og fossile råvarer som torv og kunstgjødsel. Dette er også sirkulære løsninger som over tid kan gi bedre jordkvalitet, jord- og plantehelse samt bidra til bedre karboninnhold i jorda.

Flere steder i landet er det allerede utfordringer med for høye fosfornivåer. Mer innsamling og behandling av bioavfall fra husholdningene og havbruksnæringen kan gi utfordringer med avsetning av stadig mer fosforrik biogjødsel. Derfor trengs utvikling av nye produkter av biogjødsel og kompost som kan avsettes i områder med lave fosfornivåer, og rammebetingelser som stimulerer innovasjon og marked.

Både for ledere og driftsansatte - to befaringer med driftsfokus
Årets bioseminar er relevant for ledere og driftsansatte på biogass- og kompostanlegg, andre typer behandlingsanlegg og for matprodusenter innen land- og havbruk.
Alle som jobber med biologiske avfallsressurser; produsenter, konsulenter, forskere, varehandel, industri, gründere og studenter vil ha nytte av å delta.

Seminaret samler ledere, driftsledere og driftsansatte for diskusjon og erfaringsutveksling på tvers av avfallsbransjen og landbruket i Rogaland og landet for øvrig. Det blir to separate befaringer, samlinger i plenum og felles middag med mingling.

Sted: Spor 5, Jernbaneveien 9, 4005 Stavanger.
Spor 5 er en av Stavangers nye kulturscener midt i smørøyet ved Breiavatnet, nær hoteller og Stavangers rike kulturtilbud.

TRASTECH kommer til Bioseminaret!
Har du en spennende teknologi eller et spennende FoU- eller innovasjonsprosjekt du ønsker presentere på Bioseminaret 2024? Ta kontakt med Jens Måge og Zeben Putnam

Programkomité årets Bioseminar
Amalie Lundervold, Miljøstiftelsen Zero
Zeben Putnam, Lindum AS
Eva Brod, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
Jens Måge, Avfall Norge

LANDBRUKSAKTØRER:
Innovasjon Norge støtter Bioseminaret med mobilseringsmidler og vi samarbeider med Rogaland Bondelag for å mobilisere samarbeid. Jobber du i landbruket og ønsker delta på Bioseminaret med støtte fra mobilseringsmidlene? Ta kontakt med Jens Måge! Fortsatt noen ledige plasser.

HOTELL OG PÅMELDING
Påmeldingsfristen er satt til 16. september.
Det er begrenset antall plasser og hoteller i Stavanger blir ofte fulle. Vi anbefaler derfor tidlig påmelding for å være sikker på plass og fordi prisene ofte stiger nærmere datoen. Bruk for eksempel booking.com for å bestille hotellrom, eller airbnb.no for annen innkvartering.

Sentrale hoteller:
Radisson Blu Atlantic Hotel, Stavanger

Comfort Hotel Square
Thon Hotel Maritim

Scandic Royal Stavanger
Clarion Hotel Stavanger

Deltakerliste finnes her.

Onsdag 25. september

09.40–10.00

Vi starter Bioseminaret med rykende varm kaffe eller te og tid til å hilse på gamle og nye bransjekollegaer.

10.00–10.05

Velkommen til årets Bioseminar

Foredragsholder: Jens Måge Seniorrådgiver, Avfall Norge

10.05–10.50

Foredragsholder: Inge E. Næsset, Direktør for regelverk og kontroll, Mattilsynet | Terje Mikalsen Styreleder og investor, EcoFishCircle

I denne bolken kikker vi "ut i verden" med perspektiver fra marked, investorer og myndigheter. Temaer er sirkulær bioøkonomi og trygg matforsyning.

"Trygg matforsyning i en farligere verden: Hvorfor er sirkulær bioøkonomi viktig og hvordan jobber Mattilsynet med dette"
v/ Inge E. Næsset, direktør regelverk og kontroll i Mattilsynet

"Mat både fra fisk på land og fra vann, luft og strøm" v/ Terje Mikalsen, EcoFishCircle og Gas 2 Feed
«Fotosyntese 2» - Den nye sirkulære bioøkonomien hvor protein til fôr og mat kan lages fra gassene CO2, H2 og O2 ved hjelp av biogass fermentering og uten å belaste naturen eller nedbygging av matjord.

10.50–11.10

Pause, kaffe / te

11.10–12.00

Foredragsholder: Øystein Jørem, Forretningsutvikler, Yara Norge | Eva Brod Forsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Temaer er hvordan sikre trygg matforsyning i urolige tider. Hvordan skal den sirkulære bioøkonomien skje i praksis. Hvordan vil landbruket se ut om 5-10 år. Hvordan ser rammebetingelsene for den sirkulære bioøkonomien ut i Norge framover?

"Det norske fosforregnskapet: Hva blir konsekvenser av nytt gjødselregelverk for ulike regioner?" v/ Eva Brod, Forsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

"Sirkulær praksis i Yara – fra ord til handling" v/ Øystein Jørem, Forretningsutvikler, Yara Norge

12.00–13.00

Lunsj og mingling på Spor 6

13.00–17.00

Foredragsholder: Sigmund Bræk, Avdelingsleder drift, IVAR IKS | Hilde Espeland, Driftssjef regionale renseanlegg, IVAR IKS | Thore jr Refve, Produksjonsansvarlig, Reve kompost | Esben Tonning Otterlei Direktør for klima og forretningsutvikling, Lyse AS

Befaringene gir innsikt om sirkulær bioøkonomi praksis. Begge befaringene har som mål å gi rom for praktiske spørsmål og egner seg både for rådgivere, driftsledere og driftsansatte. I år legger vi opp til to separate utflukter. Husk merk av for ønsket studietur ved påmelding.

Tur 1 Kompost:
Vi besøker Reve kompost på Klepp og får innføring i produksjon av kompost og jordprodukter. (Forespurt): Turen går også innom Sandnes kommune, biokullanlegget på Vatne og Ruten, den nye bussterminalen i Sandnes, hvor biokull er brukt sammen med kompost fra Reve.
Tur 2 Biogass:
Vi besøker IVARs biogassanlegg på Grødaland, hvor også Bio Jæren presenteres.

Det deles inntrykk fra begge studieturene på en "debrief" sammen med forfriskninger før middagen.

18.30–19.30

Vi møtes etter befaringene til en felles "debrief", inkludert servering av lokale forfriskninger på Ry, Ryfylkegata 11 (Stavanger Øst)

19.30–21.30

Middagen blir på Ry, Ryfylkegata 11 i Stavanger Øst, ikke langt fra gamle TOU-bryggeri som nå er kulturscene. Dette er et spennende sted som som serverer mat med smak av Midtøsten sammen med godt utvalg av lokalt drikke.

Middagen er eget tilvalg i påmeldingen. Medlemmer i KAV nettverket (Kommunalt Avfall Vestlandet) inviteres til å delta på middagen alene, eller også hele /deler av Bioseminaret.

Torsdag 26. september

09.00–10.15

Foredragsholder: Amalie Lundervold, Fagrådgiver biobaserte verdikjeder, Miljøstiftelsen Zero | Arne Haarr, Rådgiver, Norsk Vann | Ståle Hustoft, Leder, Rogaland Bondelag | Anne Falk Øgaard, Seniorforsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) | Anne Bøen Seniorrådgiver hovedkontoret, seksjon planter og innsatsvarer, Mattilsynet
  • Ny gjødselbrukforskrift v/ Anne Falk Øgaard, seniorforsker Nibio
  • Ny gjødselvareforskrift v/ Anne Bøen, seniorrådgiver i Mattilsynet
  • Nytt gjødselregelverk - hva er utfordringer og muligheter for landbruket? v/ Ståle Hustoft, leder Rogaland Bondelag
  • Nytt regelverk for slam v/ Arne Haarr, rådgiver Norsk Vann

Sesjonen ledes av Amalie Lundervold, fagrådgiver biobaserte verdikjeder, Miljøstiftelsen Zero

10.15–10.30

Pause, kaffe /te og forfriskninger

10.30–11.30

Foredragsholder: Eva Brod, Forsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) | Peter Willmann, Fagansvarleg for arealplan, Klepp kommune | Erik Norgaard, CEO, Terramarine AS | Simon Warnquist, Sales Engineer, EasyMining, Ragn Sells | Anne Falk Øgaard Seniorforsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Temaer (oppdateres): Hvordan utnytte bioavfallsressursene i Norge - hvordan lage gode produkter som kundene vil betale for?

  • Fordeler og ulemper med et omsetningskrav for resirkulert fosfor - utdrag fra utredningen v/ Anne Falk Øgaard, Seniorforsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)
  • Biorest og fiskeslam – gode råstoff for produksjon av hybridgjødsel som erstatter mineralgjødsel
    Utvikling av biogassanlegg i regioner med lite tilgjengelig areal for fosforrik biorest er en utfordring i bransjen. Kosteffektiv leveranse til områder med fosforunderskudd er nødvendig. Ved å designe produktene som en mellomting mellom mineralsk og organisk gjødsel kan fosforinnholdet tilpasses det som plantene trenger av næringsstoffet. Internasjonalt finnes markeder som etterspør fosforrike gjødselprodukter. Terramarine har vært aktiv i slike markeder de 12 siste årene. v/ Erik Norgaard, CEO i Terra Marine
  • Ash2Phos og Aqua2N – innblikk i EasyMinings tilnærminger til å lage gode gjødselprodukter basert på ulike restråstoffer v/ Simon Warnquist, Sales Engineer, EasyMining, Ragn Sells
  • Hva er potensialet i biorest, biogjødsel og kompost? Hvordan løse utfordringen med regionale og lokale overskudd av næringssalter? I mars 2024 ble det avholdt en studietur til Tyskland for aktører i det norske biogassmiljøet. Her er referat fra turen og presentasjoner fra anleggsbesøkene. v/ Peter Willmann, Fagansvarleg for arealplan i Klepp kommune. Willmann organiserte Tysklands-turen sammen med Rogaland biogassnettverk.

Sesjonen ledes av Eva Brod, Nibio

11.30–12.10

Foredragsholder: Zeben Putnam Prosjektleder FoU, Lindum AS

TRASHTECH - en ny markedsplass som kobler problemløsere som gründere og forskere problemeiere som avfallsselskap, kommuner, IKS'er og utstyrsleverandører i bransjen.

Sesjonen ledes av Zeben Putnam, Lindum.

Trashtech - the future is now! ♻️

12.10–13.00

Takk for i år!

Jens Måge

Seniorrådgiver, Avfall Norge

Jens Måge har arbeidet i Sirk Norge siden 2014. Han jobber han blant annet med sirkulær bioøkonomi, tekstiler, REdu-programmet, innovasjon og internasjonalt arbeid. Måge er styremedlem i den europeiske organisasjonen for kompost og biogjødsel, European Compost Network (ECN) i andre periode (2023-2025). Han er utdannet Siviløkonom fra Handelshøyskolen i København.

Inge E. Næsset

Direktør for regelverk og kontroll, Mattilsynet

Terje Mikalsen

Styreleder og investor, EcoFishCircle

Terje har mer enn 40 års erfaring fra forretningsutvikling og aktivt eierskap gjennom Mosvold / Venturos-gruppen i Norge, USA, Hong Kong og London. Han har lang erfaring innen etableringer og utvikling av teknologiselskaper og internasjonal skipsfart. Dette inkluderer mange års erfaringer som styreleder i Norsk Data, Hafslund, Nycomed og Kloster Cruise (Norwegian Cruise Line), og ledet disse selskapene gjennom børsnotering ved New York Stock Exchange.

Øystein Jørem

Forretningsutvikler, Yara Norge

Eva Brod

Forsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Eva forsker på bruken av organisk avfall som gjødsel. Eva har en doktorgrad på fosforresirkulering, og jobber nå hovedsakelig med gjødselkvaliteten til fiskeslam.

Sigmund Bræk

Avdelingsleder drift, IVAR IKS

Hilde Espeland

Driftssjef regionale renseanlegg, IVAR IKS

Thore jr Refve

Produksjonsansvarlig, Reve kompost

Esben Tonning Otterlei

Direktør for klima og forretningsutvikling, Lyse AS

Amalie Lundervold

Fagrådgiver biobaserte verdikjeder, Miljøstiftelsen Zero

Arne Haarr

Rådgiver, Norsk Vann

Arne Haarr er rådgiver i Norsk Vann med særlig ansvar for større avløpsanlegg, sirkulær økonomi, slam, miljøgifter og bærekraft, samt rammebetingelser. Han er også Sekretær for avløpskomiteen hos Norsk Vann, og leder for WG Wastewater Resources i EurEau.

Ståle Hustoft

Leder, Rogaland Bondelag

Anne Falk Øgaard

Seniorforsker, Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO)

Utdanning/kompetanse: Doktorgrad (Dr. Scient.) i jordfag fra Norges landbrukshøyskole i 1995. Arbeidsområder: - Kilder til fosfortap fra jordbruksarealer - Resirkulering av fosfor i organisk avfall - Plantetilgjengelig fosfor i organiske resirkuleringsprodukter - Jordanalyser - Planteernæring

Anne Bøen

Seniorrådgiver hovedkontoret, seksjon planter og innsatsvarer, Mattilsynet

Peter Willmann

Fagansvarleg for arealplan, Klepp kommune

Erik Norgaard

CEO, Terramarine AS

Mr Norgaard graduated as a microbiologist from the University of Oslo in 1984. He has extensive experience in research and consulting within environmental technology, and works with utilization of waste from industrial and municipal companies, biological processes and technological solutions.

Simon Warnquist

Sales Engineer, EasyMining, Ragn Sells

Zeben Putnam

Prosjektleder FoU, Lindum AS