Beskytt og restaurér hav og vassdrag!

Hvordan kan forskningsprosjekter beskytte havet? Vi får besøk av Jan-Gunnar Winther som er styremedlem i EUs samfunnsoppdrag om sunne hav. I tillegg skal vi høre fra forskningsprosjekt som søker å integrere forskning, teknologi, og politikk for å fremme innovative løsninger som kan sikre sunne og produktive hav. Vi får også presentert en verktøykasse for innbygger-medvirkning, som er viktig i omstillingsprosesser.

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 25. oktober

08.30–08.35

Velkommen

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

08.35–08.50

EUs samfunnsoppdrag og norske forhold

Foredragsholder: Jan-Gunnar Winther Prorektor for forskning og utvikling, UiT Norges Arktiske Universitet

08.50–09.05

Foredragsholder: Rodica G. Mihai Seniorforsker, NORCE

PHAROS – Lighthouse for the Atlantic and Arctic basin – er et prosjekt rettet mot å oppnå EUs samfunnsoppdrag for sunne hav, spesielt i forhold til bærekraftig forvaltning og beskyttelse av havene. EUs oppdrag om sunne hav har som mål å restaurere og beskytte Europas hav og vann innen 2030. PHAROS-prosjektet fokuserer på de unike utfordringene som ligger i Atlanterhavet og Arktis, inkludert klimaforandringer, havforurensning, biologisk mangfold, samt økonomisk og sosial bærekraft for kystsamfunn. Dette prosjektet fungerer som et fyrtårn som søker å integrere forskning, teknologi, og politikk for å fremme innovative løsninger som kan sikre sunne og produktive hav i disse regionene.

09.05–09.20

Foredragsholder: Maiken Bjørkan Forskningsleder, Nordlandsforskning

PREP4BLUE-prosjektet er på oppdrag fra Horisont Europa. Det har som mål å legge grunnlaget for samskaping og samimplementering av den forskning og innovasjon som kreves for å oppnå EUs samfunnsoppdrag Sunne hav, kystområder og vassdrag innen 2030. Prosjektleder i Nordlandsforskning vil dele innsikt i dette prosjektet med og gi oss en verktøykasse for innbyggermedvirkning.

09.20–09.30

Samtale, spørsmål og svar

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

Emilie er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Hun har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Jan-Gunnar Winther

Prorektor for forskning og utvikling, UiT Norges Arktiske Universitet

Jan-Gunnar Winther er hydrolog og polarforsker. Han er prorektor for forskning og utvikling ved Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og har tidligere vært direktør ved Senter for hav og Arktis ved UiT og direktør ved Norsk polarinstitutt. Han har styreverv i Mission Board Restore Our Ocean and Waters (EU) som er koblet til EUs samfunnsoppdrag om sunne hav.

Rodica G. Mihai

Seniorforsker, NORCE

Rodica er seniorforsker i forskningsgruppen for energimodellering og automatisering ved NORCE Energy. Hun har en doktorgrad fra Universitetet i Bergen og leder for tiden boreautomatisering og autonomi i SFI DigiWells. Rodica er også førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen, Institutt for informatikk.

Maiken Bjørkan

Forskningsleder, Nordlandsforskning

Maiken Bjørkan jobber særlig med tverrfaglig forskning på kunnskapsproduksjon, ressursforvaltning og lokal medvirkning. Hun er blant annet koordinator for EU prosjektet EmpowerUs. Andre stikkord er industri, klimatilpasning, marine verneområder, kultur- og opplevelsesnæringa og bioprospektering. Hun har PhD i fiskeriforvaltning og Master i internasjonal fiskeriforvaltning, begge fra Norges Fiskerihøgskole. Hennes hovedfag var sosialantropologi fra UiB Cand. mag. fra UiB og BI.