Praktisk informasjon
Digitalt

Fredag 28. mars
08.30–08.35
Velkommen
08.35–08.55
Systemendringer og sosial innovasjon
Hvordan skal samfunnsoppdraget for en sirkulær økonomi klare å lykkes med å skape tiltakspakker som rettes mot systemendringer, sosial innovasjon, endring av etterspørsel, rammebetingelser, mm.?
08.55–09.15
Aktører utenfor forskninga må være med å bidra med implementering
Trond Einar vil dele innsikt om hvilken rolle Forskningsrådet vil ta i det nye samfunnsoppdraget for sirkulærøkonomi. Avfallsforsk lurer på hvordan vi kan forvente at ulike aktører opptrer når vi får et samfunnsoppdrag.
09.15–09.30
Samtale, spørsmål og svar

Emilie Rohde Larsen
Emilie er prosjektleder i Avfallsforsk og EU-rådgiver i Sirk Norge. Hun er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Emilie har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Håkon Endresen Normann
Håkon er Forsker 2 og stedfortredende forskningsleder ved Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning (NIFU). Han har lang erfaring fra studier av innovasjonspolitikk og grønn omstilling, og holder jevnlig foredrag om dette. Håkon ledet arbeidet med rapporten Målrettede samfunnsoppdrag i Norge, som ble levert til Kunnskapsdepartementet i 2022. Han leder nå forskningsprosjektet GLAM (Green and just labour market) der formålet blant annet er å undersøke hvilken kompetanse vi kan forvente mer og mindre etterspørsel etter som følge av en grønn omstilling. Han leder også et nytt forskningsprosjekt, LEGIT, som skal studere betydningen av demokratisk medvirkning for legitimiteten til grønne industri-og energiprosjekter. Han har en bistilling som førsteamanuensis ved senter for teknologi, innovasjon og kultur (TIK) ved Universitetet i Oslo, der han også tok sin doktorgrad. I sin stilling på TIK-senteret deltar Håkon i et forskningsprosjekt som har fulgt, og fortsatt følger, innføringen av samfunnsoppdrag i Norge.

Trond Einar Pedersen
Trond Einar Pedersen er ansatt i Klima- og miljødepartementet (KLD), på utlån fra Norges forskningsråd. I KLD jobber Pedersen med å utforme et forslag til mål for og organisering av et mulig samfunnsoppdrag (mission) på sirkulærøkonomi. Han er utdannet med tverrfaglig master- og doktorgrad innenfor STS-studier (vitenskap, teknologi, samfunn) og forsknings- og innovasjonspolitikk, fra Universitetet i Oslo og University of Sussex, UK. Pedersen har 15 års erfaring som innovasjonsforsker. De siste 13 årene har han vært spesialrådgiver i Forskningsrådet og har bygget erfaring fra Rådets brede portefølje og mange utviklingsprosesser.