Atferdsendring og medvirkning for å redusere matsvinn

Hvordan engasjere folk til å endre vaner og atferd for å redusere matsvinn?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 21. februar

08.30–08.35

Velkommen

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

08.35–08.50

Hvordan engasjere folk til å endre vaner og atferd for å redusere matsvinn

Foredragsholder: Aina Stensgård Forsker, NORSUS

08.50–09.05

Foredragsholder: Sigrid Møyner Hohle Seniorforsker, NORSUS

Vi får høre om de viktigste resultatene av forbrukerstudiene vi i NORSUS gjør for Matvett hvert år. I fjor sammenstilte NORSUS plukkanalyser som viser faktisk matsvinn i husholdningene. I tillegg gjennomførte de en spørreundersøkelser hvor vi spurte et representativ utvalg nordmenn om type/mengde mat de kaster, årsaker til at de kaster ulike typer mat, og også deres opplevde motivasjon, evne og mulighet til å kaste mindre mat.

09.05–09.20

Reduksjon av matsvinn i Oslo Kommune

Foredragsholder: Lars Magnus Ottesen Rådgiver bærekraftig mat, Oslo kommune

09.20–09.30

Samtale, spørsmål og svar

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder Avfallsforsk, Sirk Norge

Emilie er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Hun har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Aina Stensgård

Forsker, NORSUS

Aina har jobbet med matsvinn i Norge siden 2014 og tar nå sin PhD i atferdsendring for redusert matsvinn. Hun er forsker i NORSUS, koordinator for forskningsområdet ‘emballasje’ og har erfaring som forskningsleder. Hennes masteroppgave ved NMBU handlet om avfall og ble skrevet som en del av prosjektene KlimaReg og Bio Value Chain på vegne av Østfoldforskning (nå NORSUS). Aina har jobbet med en rekke prosjekter knyttet til mat, matsvinn og emballasje, og også med verktøyutvikling på dette området.

Sigrid Møyner Hohle

Seniorforsker, NORSUS

Sigrid er utdannet psykolog og som jobber med atferdsendring for redusert matsvinn. Hun er seniorforsker i NORSUS og jobber med atferdsendring og kommunikasjon i ulike prosjekter. I studiene sine spesialiserte Sigrid seg på klimapsykologi. I doktorgraden sin (Simula / Universitetet i Oslo) forsket hun på hvordan folk forstår informasjon om klimaendringer og usikkerhet. I mastergraden sin (Universitetet i Oslo), studerte hun hvordan nudging kan brukes til å fremme mer bærekraftige matvalg.

Lars Magnus Ottesen

Rådgiver bærekraftig mat, Oslo kommune

Lars Magnus arbeider som rådgiver for bærekraftig mat i Utviklings- og kompetanseetaten (UKE) i Oslo kommune. Han har bakgrunn innen samfunnsernæring. Videre har han i mange år jobbet med reduksjon av matsvinn, ernæring og bærekraftig mat, både i offentlig og privat sektor.