Markedssvikt for sirkulære verdikjeder

Begrepet markedssvikt brukes i situasjoner der markedskreftene ikke fører til en effektiv ressursbruk i økonomien. Sirkulære verdikjeder er ofte utfordret av markedssvikt - og i noen tilfeller også av en mer overordnet problemstilling: transformasjonssvikt. Hvordan kan man håndtere slike sviktområder?

Beskrivelse
Program
Foredragsholdere

Fredag 25. april

08.30–08.35

Velkommen

Foredragsholder: Emilie Rohde Larsen Prosjektleder, Sirk Norge

08.35–08.50

Foredragsholder: Orvika Rosnes Daglig leder og partner, Vista Analyse

Vista Analyse og Asplan Viak gjennomførte i 2024 på oppdrag fra Enova en markedsanalyse og evaluering av Enovas støtteprogrammer som har til formål å bidra til å fremskynde utviklingen mot mer ressurseffektive og sirkulære verdikjeder i byggenæringen. Vi får en oppsummering av funnene.

08.50–09.05

Foredragsholder: Kristine Nore Partner og ombruksdriver, Omtre

SirkTRE er et innovasjonsprosjekt støttet av Grønn Plattform i perioden 2021-2025. Formålet er å etablere en helsirkulær verdikjede for tre. Tradisjonelt har det vært få industrielle anvendelser av avfallstrevirke - det meste flises til energigjenvinning. SirkTRE skal sørge for at avfallstre blir returtre, og inngår som råstoff i treindustrien, og forlenge levetiden til trevirke. Nå nærmer prosjektet seg slutten. Hva er erfaringene?

09.05–09.20

Foredragsholder: Karl Johan Ingvaldsen Administrerende direktør, Plastretur

Det europeiske forbundet for plastgjenvinnere gikk høsten 2024 ut med et varsel om at markedet for gjenvunnet plast stagnerer. De vekket bekymring for hvorvidt EU kan nå sine gjenvinningsmål. Blant årsakene ble det pekt på høye europeiske energi- og produksjonskostnader, manglende etterspørsel etter europeisk gjenvunnet plast, samt økt import av jomfruelige produkter og gjenvunnet plast fra utenfor EU. Vi får norske Plastreturs perspektiv på verdikjeden for gjenvunnet plast.

09.20–09.30

Samtale, spørsmål og svar

Emilie Rohde Larsen

Prosjektleder, Sirk Norge

Emilie er prosjektleder i Avfallsforsk og EU-rådgiver i Sirk Norge. Hun er nyutdannet med en mastergrad i Internasjonale miljøstudier fra NMBU. Emilie har kompetanse om barrierer til sirkulær økonomi og kunnskap om virkemidler for å omstille samfunnet til å bli mer sirkulært. Tidligere har hun arbeidet i miljøstiftelsen ZERO der hun undersøkte materialavgift som økonomisk virkemiddel. Hun har erfaring fra avfallsbransjen gjennom prosjekter hos IVAR IKS og NORSIRK, henholdsvis vedrørende ombruk, og LCA knyttet til resirkulering av batteri.

Orvika Rosnes

Daglig leder og partner, Vista Analyse

Orvika Rosnes er samfunnsøkonom (Dr. scient.), med erfaring fra ECON, Forskningsavdelingen i SSB og Direktoratet for økonomistyring (DFØ). Hun har over 25 års erfaring evalueringer, politikk- og markedsanalyser på ulike områder, både som forsker og som konsulent.

Kristine Nore

Partner og ombruksdriver, Omtre

Kristine Nore ønsker å bygge industri på returtre sammen med en rekke partnere innen projektet SirkTRE. Hun har jobbet med tre hele livet, fra oppvekst på gård, via studier og doktorgrad på NMBU og NTNU, et arbeidsliv innen industri, bl.a. på Moelven Massivtre og Splitkon, og forskning på Treteknisk og Sintef. Nå er målet å få fart på returstrømmen som vil lage trelast av returtre. Sirkulærøkonomi i praksis.

Karl Johan Ingvaldsen

Administrerende direktør, Plastretur

Karl Johan Ingvaldsen har ledet Plastretur AS siden november 2022, og kom fra stillingen som direktør i PwCs bærekraftsavdeling. Han har også erfaring som administrerende direktør i Kavli Norge, og som bærekraftsrådgiver for Kavli Norge og Q-Meieriene.