Nudging, eller dulting, er små tiltak som har som mål å påvirke folks atferd i ønsket retning uten bruk av pisk eller gulrot.
Nudging tilhører fagfeltet atferdsøkonomi, og ble for alvor et tema i 2008, da Richard H. Thaler og Cass R. Sunstein utga boken «Nudge». Teorien er at nudging for å oppnå ønsket atferd er mer effektivt enn å prøve å bremse uønsket atferd med sanksjoner.
Men hvor effektivt er nudging? Og gir nudging-tiltak varig atferdsendring, eller vil effekten avta etterhvert?
Hvordan få maks effekt ut av nudging?
15.-16. november arrangerer vi det hybride seminaret «AI som arbeidsverktøy / Nudging som virkemiddel». På temaet nudging kommer Bente Merete Flygansvær, som er førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, og har forsket på nettopp nudging. Hun har undersøkt hvilken type nudging som påvirker folks kildesortering, hvorvidt nudging-tiltak har effekt alene, og hvordan det kan kombineres med andre tiltak.
I tillegg kommer prosjektleder Benedikte Faksvåg og kommunikasjonsrådgiver Thomas Vassbotn Mæhlum i Remiks for å fortelle om det treårige "Slanke restavfallsposen"-prosjektet, som har som mål å få tromsøværinger til å kildesortere bedre, og hvilke nudging-grep som er inkludert.
I 2019 gjennomførte Halden kommune et prosjekt der nudging ble brukt for å få et bestemt nabolag til å bli flinkere til å sortere matavfall. Det ga gode resultater, men hva er ståa nå? Kåre Edvardsen, fagleder renovasjon, forteller om resultatene når de sjekket utsorteringsgraden i samme nabolag nå i høst.
Nudging for sunnere helsevalg
Nudging har siden teorien ble lansert gjerne blitt brukt i forsøk på å styre folks atferd til å bli mer helsefremmende. Eksempler er trapper malt som løpebaner ved siden av rulletrappen, eller restaurantmenyer som presenterer de sunneste rettene først, eller oppfører kaloriinnhold på de enkelte rettene.
Til seminaret kommer daglig leder i GreenNudge, Samira Lekhal, som også jobber som forsker og seksjonsoverlege ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst. Hun har bred erfaring i bruk av nudging for å endre folks helsevaner, blant annet gjennom GreenNudge-prosjekter for å få folk til å velge sunnere i dagligvarebutikken, og redusere matsvinn hjemme på kjøkkenet, og vil dele sin kunnskap om nudgingeffekter med oss.