Glade vinnere ble kalt opp på scenen foran 800 festkledte bransjekollegaer da Sirk Norge utdelte årets bransjepriser under Årskonferansens festmiddag tirsdag 3. september.
Se hvilke virksomheter/personer juryene valgte som vinnere under:
Gründerprisen 2024 - Fredrik Schmidt Fotland i Wastech AS
Fredrik Schmidt Fotland og kollega i Wastech Foto: Christiane Johansen/LOOP
Gründerprisen skal belønne innsats som bidrar til omstillingen til en mer sirkulær økonomi og økt bruk av resirkulerte råvarer.
Prisene kan vinnes for teknologi og tjenester, økonomi, samfunns- og markedsforhold, samt systemer og konsepter.
Årets jury besto av Jørgen Erdal i Evyon, Erlend Skaug Ingebrigtsen i Nofir, Bente Sofie Syversen i Innovasjon Norge og Heidi Hopstock i Sirk Norge.
Juryens begrunnelse:
Fredrik Schmidt Fotland og Wastech AS har funnet en unik bærekraftig og lønnsom løsning på problemer med håndtering av matavfall. Resultatet er en supergjødsel som kan revitalisere matjord. Wastech AS har utviklet en sirkulær fermenteringsprosess som omdanner matavfall til verdifull flytende gjødsel og næringsrikt jordforbedringsmiddel som bidrar til bevaring av matjord. Teknologien krever ikke kjemikalier eller energikrevende oppvarming som konkurrerende løsninger, og reduserer transportbehov ved å etablere produksjon i skala tilpasset lokale behov. Løsningen som har internasjonalt potensial testes nå ut i med ulike kunder og samarbeidspartnere.
Juryen legger vekt på at løsningen tar utgangspunkt i et stort miljøproblem. Mer enn 30 prosent av all maten som produseres kastes, og samtidig er kvaliteten på det globale jordsmonnet synkende. Ved kun å benytte naturlige metoder har de utviklet et fleksibelt prosessanlegg som omgjør matavfall til næringsrik jord og gjødsel på en ny og innovativ måte. Produktet er skalerbart og selskapet er en ekte sirkulær startup som kan vise til at de siden oppstart i 2021 både har klart å hente kapital og skaffe samarbeidspartnere.
Årets sirkulære pådriver - Sirkula IKS
Gjengen fra Sirkula IKS med adm. dir. Grethe Olsbye i spissen mottok prisen for Årets sirkulære pådriver. Foto: Christiane Johansen/LOOP
Årets sirkulære pådriver skal gå til et medlem av Avfall Norge som har gjort en innsats for å utvikle bransjen i sirkulær retning.
Årets jury besto av Karl Klingsheim, professor i industriell økologi på NTNU, Kari-Anne Lyng, seniorforsker hos NORSUS og Elin Hansen, seniorrådgiver hos Avfall Norge.
Juryens begrunnelse:
Sirkula IKS kåres til Årets sirkulære pådriver for sitt arbeid med å være en sirkulær pådriver i bransjen og for å utvikle bransjen i sirkulær retning. Sirkula IKS har satt seg følgende mål: Bidra til en sirkulærøkonomi, utnytte sin kompetanse til det beste for miljøet, ta ansvar for de menneskene de påvirker, minimere egne utslipp til jord, luft og vann og sikre grønne innkjøp. De har et overordnet mål om å bli et regionalt kompetansesenter for sirkulærøkonomi og har siden oppstarten av Resirkula i 2020, reddet over 600 tonn fra å bli avfall.
I 2023 hadde de over 50 grupper på omvisning, hovedsakelig i kretsløpsparken, og bidrar på denne måten med inspirasjon og kunnskapsdeling i bransjen og for næringslivet for øvrig. I tillegg hadde de over 41 skolegrupper på omvisning fra deres eierkommuner i samarbeid med Hamar naturskole. De samarbeider også med flere andre eksterne aktører, som Vitensenteret Innlandet, Fremtiden i våre hender, Mjøsanker og frivillige lag- og foreninger. Sirkula IKS er også med i INNSIKT som er et strategisk samarbeid med andre kommunale avfallsselskaper rundt Mjøsa.
Sirkula IKS har lagt ned en stor innsats for å utvikle bransjen i sirkulær retning ved å utfordre den tradisjonelle forretningsmodellen i avfallsbransjen. De har også vært åpne for å dele informasjon om hva de driver med, både gjennom besøk og gjennom formidling på andre plattformer. Juryen mener med dette at arbeidet Sirkula IKS har lagt ned er et viktig bidrag inn mot adferdsendring og en mer sirkulær økonomi.
Utstillerprisen 2024 - Kirkens bymisjon Miljø AS
Daglig leder i Kirkens bymisjon Miljø Hege Stenmarck mottok Utstillerprisen 2024. Foto: Christiane Johansen/LOOP og Sirk Norge
Utstillerprisen deles ut til den standen som juryen mener skårer høyest på design og kreativitet, budskap og imøtekommenhet, og som
Årets jury besto av Jens Måge i Sirk Norge, Stine Helgeland i Loop, Ragnhild Borchgrevink i Stena Recycling, Håkon Bakken Gjørva i Asker kommune, Stian Larsen i Remiks Miljøpark/Klyngeleder Avfallsklynge nord, Olena Pertsuk i Det ukrainsk-norske handelskammeret, og Thomas Fredriksen og William Bertelsen, tidligere REdu-interns.
Juryen brukte Årskonferansens første dag til å besøke alle standene i utstillingen på jakt etter standen som skilte seg ut ift. design, kreativitet, budskap og bærekraft, og som hadde imøtekommende og selgende bemanning.
Tre virksomheter ble plukket ut som finalister:
- Enviropac
- Alles MiIljø
- Kirkens bymisjon
Juryens begrunnelse:
Kirkens bymisjon utmerker seg med en stand som viser utstillerens arbeid og verdier i praksis. I samtale med representantene på standen skjønner man at de er opptatt av bærekraft, ikke bare for miljø og klima, men også sosialt.
Juryen ble imponert over hvordan samarbeid er en del av deres foreretningsmodell. De benytter sensorer fra REEN, samarbeider med gjenvinnere og distribuerer produkter til andre second hand-butikker enn sine egne.
Det er tydelig at Kirkens bymisjon mener alvor med sosial bærekraft og inkludering. Juryen ble spesielt sjarmert av de sirkulære produktene de selger på standen, med navnet på hen som har laget dem. Tennbriketter av gammelt papir og stearinlys-stumper, pakket lekkert inn? Genialt.