Publisert: 5. oktober 2021
Avfall Norge og REdu deltar som aktiv partner når Universitetet i Sørøst-Norge utvikler nytt studietilbud med vekt på innovasjon, bærekraft og tverrfaglig samarbeid. Gjennom et semester skal studentene bryne seg på ulike oppgaver gitt av næringslivet. Fellesnevneren for oppgavene er å finne løsninger som ivaretar kundenes behov med bærekraft i bred forstand som utgangspunkt.
Studentene får undervisning i bærekraft, samarbeid og innovasjon, og i trening i praksis ved å jobbe med en praktisk oppgave.
Med i prosjektet er ROAF, Sirkula, VESAR, Oslo REG og Eidsiva Bioenergi.
- VESAR syntes Innovasjon i team var en god anledning for å få kreative innspill fra studenter til en problemstilling vi jobber konstant med. Dessuten var det veldig gunstig for oss at REdu-teamet i Avfall Norge følger opp prosessen i detalj, og vi får tilgang på resultatene sammen med de andre som deltar, sier Utviklingssjef i VESAR Bjørn Erik Rui.
REdu-oppgaven til studentene
Hovedproblemet: For mye avfall som kunne vært resirkulert havner i restavfallet! Restavfallet går til forbrenning - energien utnyttes, men materialene og næringsstoffene går tapt.
Eksempler: Matavfall, plast, klær, batterier…
Kunden i sentrum: Vi har i dag et system for avfall som er basert på strukturer og ordninger som innbyggeren må tilpasse seg. Visjonen vår er at vi skal utvikle kundetilpassede, fleksible løsninger! Fra der avfallet oppstår - til høyest mulig verdi.
Samarbeid næringsliv og universitetssektoren
- Jeg har stor tro på samarbeid mellom næringsliv og universitetssektoren, sier adm. dir. i Avfall Norge, Cecilie Lind. REdu-programmet og avtalen med USN gir oss en god mulighet for å engasjere studentene og gjøre dem nysgjerrige på vår sektor.
Resultater i november
I løpet av september og oktober skal studentene samle inn data for å få en dypere forståelse av problemstillingen. I november skal de være klare for å presentere sine forslag for Avfall Norge og de fem deltakende selskapene.
Dette er Innovasjon i team
- Et helt nytt valgemne ved Universitetet i Sørøst-Norge (USN), som fokuserer på tverrfaglig samarbeid om bærekraftig innovasjon.
- Avfall Norge deltar som partner, sammen med fem medlemsbedrifter; ROAF, Sirkula, VESAR, Oslo REG og Eidsiva Bioenergi.
- Høsten 2021 er det to pilotkurs ved hhv campus Bø og campus Horten, og emnet skal etterhvert tilbys på hele USN;
- Studenter fra ulike studieretninger settes sammen i tverrfaglige grupper. Gruppene samarbeider tett med partnere både fra arbeids- og samfunnslivet og med vitenskapelige ansatte. Målet er å identifisere og løse aktuelle bærekraftsutfordringer. Emnet skal etter hvert tilbys på hele USN, men starter som en pilot på campusene Bø og Vestfold høsten 2021.
Relaterte artikler
Se flere nyheterPublisert: 17. september 2021
Mer fokus på fagutdanning i bransjen
Publisert: 30. juni 2021