Nytt tekstilkrav: - En anledning til å bevisstgjøre folk

Avfall Norge anbefaler at tekstiler til avhending kildesorteres i to ulike poser; én for ombrukbare tekstiler, én for ødelagte tekstiler.

Av: Stine Thorp | Publisert: 4. juni 2024

Fra 1. januar 2025 gjelder et nytt krav for tekstilavfall.

- Altfor mye tekstil havner i restavfallet. Nå får kommunene krav om å samle dette inn separat og sende det til forberedelse til ombruk og materialgjenvinning, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet, i en pressemelding.

Også næringslivet får krav om å sørge for at tekstilavfall blir forberedt til ombruk eller materialgjenvinning.

Miljødirektoratet understreker at hovedhensikten med det nye kravet er å øke forberedelse til ombruk og materialgjenvinning, og gjennom dette legge til rette for mer sirkulær økonomi og redusere klima- og miljøbelastningen ved å bruke ressursene våre lengst mulig og bedre.

Kommunene står fritt til å velge innsamlingsløsning, og kan selv bestemme om de vil samle inn tekstilavfall gjennom hente- eller bringeordning. De kan også velge å samarbeide med aktører som samler inn brukte tekstiler for ombruk.

- Å få tekstiler ut av restavfallet, slik at de kan ombrukes eller materialgjenvinnes, er viktig og et helt naturlig steg i en sirkulær omstilling. Mange er flinke til å levere brukte klær til klesinnsamlere i dag, og det bør folk oppfordres til å fortsette med også fra 2025, sier Runar Bålsrud, administrerende direktør i Avfall Norge.

Anbefaler kildesortering med to poser

Avfall Norge arrangerte våren 2024 en workshop der medlemmer ble invitert til å delta for å diskutere hvordan innsamlingen av tekstilavfall bør gjøres i praksis. I etterkant utarbeidet Avfall Norge et meningsnotat med organisasjonens anbefaling til bransjen. Se meningsnotatet vedlagt nederst i saken.

Avfall Norge anbefaler at ødelagte og ombrukbare tekstiler kildesorteres separat, altså innleveres/hentes i ulike poser.

- Vi mener man bør bruke anledningen det nye kravet gir til å gjøre folk mer bevisste på eget klesforbruk. Hvordan vi ter oss som forbrukere og hvordan vi kildesorterer avfallet vårt, har stor betydning for om vi når klimamålene og klarer å omstille oss til et bærekraftig og sirkulært samfunn, sier Runar Bålsrud, administrerende direktør i Avfall Norge.

- Vi er alle nødt til å bli bedre på kildesortering, ikke bare på tekstiler, men på mange andre typer avfall, om vi skal nå materialgjenvinningsmålene.

Nytt krav, samme problem

Å lage system for innsamling og utsortering av tekstiler vil medføre kostnader, uansett om kommunen velger å sette jobben bort til private klesinnsamlere, eller gjøre den selv.

- Ekstrakostnaden det nye kravet vil påføre kommunene vil havne hos innbyggerne, altså vi forbrukere, enda det egentlig er produsentene som setter tekstilene på markedet som burde betale. Derfor mener vi at et produsentansvar for tekstiler bør komme på plass så raskt som mulig, sier Bålsrud.

- Det nye kravet løser heller ikke det som er roten til det onde, nemlig at det pumpes inn store mengder klær i det norske markedet til en pris som ikke reflekterer miljøbelastningen de påfører. Det lønner seg stort sett ikke å reparere klærne man har, det er billigere å handle nytt. Å fjerne mva på reparasjon er et tiltak, men vi kommer ikke utenom at om vi skal bli et mer bærekraftig samfunn må forbruket av nye klær ned, og det må innføres høye nok miljøavgifter på fast-fashion.

Nytt tekstilkrav fra 2025 - Avfall Norges anbefaling

Hvordan bør bransjen løse kravet til innsamling og behandling fra 1. januar 2025?

Avfall Norge anbefaler følgende for våre medlemmer og bransjen for øvrig (kortversjon):

  • Avfall Norge anbefaler at ødelagte og hele (ombrukbare) tekstiler bør kildesorteres separat, altså innleveres/hentes i ulike poser.
  • Vi anbefaler at nasjonal merkeordning for kildesortering får et eget rødt sorteringsmerke for ødelagte tekstiler, og at dette og det eksisterende grønne tekstilmerket for ombrukbare tekstiler settes på posene for å skille mellom ombrukbare og ødelagte tekstiler.
  • Klistremerker (røde og grønne tekstilmerker) og tilhørende informasjon bør tilgjengeliggjøres senest 1. desember 2024. Disse bør sendes i posten til alle husstander og deles ut der man interagerer med kunder, dvs. butikker, gjenvinningsstasjoner og der det deles ut poser for innsamling av matavfall. Man kan lage egne poser med tekstilsymboler, men det er ikke nødvendig. Man bør oppfordre til å bruke vanlige avfallsposer for å unngå unødig forbruk av plast.
  • Begge poser - ødelagte (rødt sorteringsmerke) og ombrukbare (grønt sorteringsmerke) må kunne leveres både hos private innsamlere med veldedig formål samt i kommunens innsamlingsløsning. Kommunene bør stille krav om dette i sine anbud og avtaler med private.
  • Kommuner og virksomheter/næring kan velge innsamlingsløsning, dvs. hente-, bringeordning eller en kombinasjon.
  • Det må være mest mulig ensartet kommunikasjon over hele landet. Kommunikasjonen må være ærlig med hensyn til utfordringene tekstilavfallet innebærer i hele livsløpet.


Se Avfall Norges meningsnotat i sin helhet samt en FAQ vedlagt under.

Kontakt oss

Runar Bålsrud

Administrerende direktør
Sirk Norge
Telefon:  91708227

Jens Måge

Seniorrådgiver
Sirk Norge
Ansvar: Bioavfall, tekstiler, biologisk behandling
Telefon:  92292262