- Prosjektet, som vi har kalt "Syv avfallstyper med nye krav", skal undersøke hvordan kravene til utsortering og innsamling som kom i 2023 og kommer i 2025 løses av de ulike kommunene, sier rådgiver Håkon Bratland.
De syv avfallstypene er matavfall, plastavfall, papp-/papiravfall, glassemballasjeavfall, metallemballasjeavfall, park-/hageavfall samt tekstilavfall.
Det er Sirk Norges fagforum for innsamling og sortering; sirkulære råvarer og sirkulær bioøkonomi som har tatt initiativ til prosjektet. Målet er å kartlegge status på løsninger for utsortering og innsamling av de syv avfalltypene, med hovedvekt på tekstil- og hage- /parkavfall.
- Vi fokuserer på disse, da dette er avfallstypene vi antar man har kommet kortest med når det gjelder etablering av løsninger, sier Bratland.
Prosjektet skal i tillegg se på mottakskontroll og "beste praksis" for hageavfallsmottak.
DET GRØNNE AVFALLET: Hvordan løser ulike kommuner utsorteringskravet for park- og hageavfall? Foto: iStock
Setter REdu-studenter på saken
Planen er å ansette tre REdu-studenter til sommeren som vil få kontorsted hos Sirk Norge. Finansiering av prosjektet blir et spleiselag der REdu-partnere og andre medlemsvirksomheter bidrar til å finansiere lønn til studentene.
- Vi håper medlemmene ser verdien av dette prosjektet, og blir med på spleiselaget slik at vi får gjennomført det, sier Bratland.
Totalbudsjett for prosjektet er i underkant av 300 000 kroner som fordeles på selskapene som deltar.
Hva er REdu? REdu er avfalls- og gjenvinningsbransjens rekrutteringsprogram, i regi av Sirk Norge. Målet er å styrke fagtilbudet på høyere utdanning, synliggjøre muligheter i bransjen, og satse på kompetanseutvikling, innovasjon og forskning. I tillegg bidrar REdu-interns hvert år til at virksomheter får gjennomført prosjekter de ikke har interne ressurser til. Se eksempler og få mer info om REdu og muligheten til å bli REdu-partner her: Redu.no/bedrift
Skal finne ut hvilke løsninger som brukes
Prosjektet skal bidra til kunnskap om hvordan norske kommuner og virksomheter arbeider med å etablere løsninger for utsortering og innsamling av de sju avfallstypene som fra og med 1. januar 2025 er omfattet av kapittel 10a i Avfallsforskriften.
Mer spesifikt er målet å finne ut hvilke løsninger kommuner og virksomheter kan ta i bruk for å nå målene og kravene slik de er definert i Avfallsforskriften og handlingsplanen for en sirkulær økonomi, og unngå urenheter og bedre kvaliteten på det som samles inn fra innbyggere og virksomheter, og også sørge for best mulig ressursutnyttelse i tråd med avfallshierarkiet.
Rapporten vil presenteres ila. høsten 2025. Virksomheter som bidrar med finansiering kan delta i referansegruppen som veileder studentene og leser gjennom resultater og gir innspill før publisering av sluttrapporten.