Norges verdiskapning må bli mer sirkulær

Regjeringen utreder et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi. Avfall Norge er med og representerer bransjen i arbeidet.

Av: Stine Thorp | Publisert: 24. juni 2024

På vegne av regjeringen inviterte Klima- og miljødepartementet 19. juni til første nasjonale workshop om hvorvidt Norge trenger et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi. Både interesseorganisasjoner, miljøorganisasjoner og virksomheter var representert.

To hovedspørsmål skulle diskuteres:

- Hvordan kan et nasjonalt samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi være en effektiv styrings- og samarbeidsmodell for samfunnsomstilling?

- Hva trenges det for å akselerere implementering av sirkulær økonomi i Norge og hvordan kan et samfunnsoppdrag bidra til dette?

Trenger tydelige mål

- Det er positivt at regjeringen har igangsatt dette arbeidet. Avfall Norges standpunkt er at det absolutt trengs et samfunnsoppdrag for sirkulærøkonomi. Vi er enige med regjeringen om at det må etableres felles arbeidsarenaer samtidig som det gjøres strukturelle og politiske endringer som drar i riktig retning. Vi er også opptatt av at det settes tydelige mål og delmål, og vil være en aktiv og konstruktiv samarbeidspartner i arbeidet som nå er startet, sier fagsjef Elin Hansen.

- I et mer sirkulært Norge må verdiskapningen bli mer sirkulær. Forbruk av jomfruelige råvarer må reduseres, gjennom at det skapes reelle markeder for resirkulerte råvarer både fra ombruk og materialgjenvinning.

Per i dag har Norge en materialgjenvinningsgrad på under 40 prosent, mens målet vi har forpliktet oss til er 50 prosent allerede i 2025, og 65 prosent i 2030.

Vil engasjere medlemmene

- Vår bransje kan og må være en nøkkelaktør i den sirkulære omstillingen, sier Hansen.

- Før neste nasjonale workshop i oktober vil vi dessuten involvere medlemmer over hele landet og be om innspill til hva slags mål og delmål det sirkulære samfunnsoppdraget bør ha for å bidra til nødvendig omstilling.

Kontakt oss

Elin Hansen

Fagleder
Sirk Norge
Ansvar: Seniorrådgiver og fagleder i Sirk Norge, samt programansvarlig i sekretariatet for Avfallsforsk.
Telefon:  48234334

Relaterte artikler

Se flere nyheter