Namdal Ressurs sendte REdu på roadtrip i Europa

Fem land på fem dager: Namdal Ressurs er fersk REdu-partner, og har gitt internsene sommerens kanskje villeste prosjekt; å kartlegge europamarkedet før internasjonal produktlansering.

Av: Sirk Norge | Publisert: 5. august 2024

Denne artikkelen er skrevet av REdu-intern Sofie Bergset Janols, som har vært kommunikasjonskoordinator hos Avfall Norge i sommer.

Andre uka i juli dro REdu-interns hos Namdal Ressurs, Elisabeth Ruud Alvern og Lina Skjelstad, på europaturné sammen med selskapets kommersielle direktør, som har base i Nederland.

– Det ble en roadtrip uten like, sier Elisabeth Ruud Alvern.

Turen gikk til Nederland, Belgia, Frankrike, Sveits og Italia. Alvern fortsetter:

– Det var lange dager og mye reising, men veldig spennende. Dette var en mulighet jeg aldri trodde jeg kom til å få i et summer internship.

PÅ FARTEN
Studentene delte glimt fra sin europaturné på REdus instagramkonto, @redu_intern


Folk med friske perspektiver

Namdal Ressurs leverer alt fra poser og sekker til store containere og komprimatorer til avfallsbransjen. De leverer også elektronikk og sensorikk, som systemet NR Connect. Dette inkluderer blant annet produktet NRC1 Access og NRC2 Monitor. NRC1 gir adgangskontroll for containere, mens sensorløsningen NRC2 registrerer fyllingsgraden. På softwaresiden bidrar Fieldata med administrasjonsportalen IntelliCont.

Nå planlegges den internasjonale produktlanseringen av NR Connect. Prosjektleder Karl Erik Hovik Aune i Namdal Ressurs forteller at det er en kompleks prosess.

– Det er viktig å finne riktige nøkkelpersoner og måter å ta dette ut i Europa på. Det er litt av bakgrunnen for at vi engasjerte oss i REdu. Vi ga de heldige utvalgte en skikkelig utfordring å bryne seg på gjennom sommeren, sier Aune.

Sluttresultatet fra REdu-prosjektet er en rapport som skal hjelpe Namdal Ressurs å forstå seg på europamarkedet. REdu-studentene har blant annet sett på systemer, regelverk nasjonalt og kommunalt, konkurranse og potensielle partnerskap. Aune har tiltro til at studentenes arbeid blir et verdifullt tilskudd.

– Det er bare positivt å få inn folk med friske perspektiver, som har nye idéer, er nysgjerrige og kreative, og ikke er like farget av bransjen.

Interessert i å vite hva REdu-studentene fant ut om europamarkedet? Meld deg på REdus resultatseminar, som arrangeres torsdag 8. august.

Studenter med en litt annerledes bakgrunn

Bakgrunnen til de to studentene kom også godt med. Alvern har en bachelor fra BI i Økonomi og administrasjon, med et snev av entreprenørskap og HR. Etter tre år med jobb innenfor administrasjonsfaget, startet hun på en master i Entreprenørskap og innovasjon ved NMBU.

– De administrative erfaringene jeg har fra tidligere hjalp veldig mye. Jeg kan mye om den strukturen som trengs for å planlegge og gjennomføre prosjekter, sier Alvern.

Begge studentene er enige om at de komplementerte hverandre godt.

– Vi fordelte det slik at Elisabeth jobbet mye med Belgia og Nederland, og fokuserer mer på konkurrentene, partnerne og markedet der. Jeg fokuserte på Frankrike og Italia. Det var mest naturlig, siden jeg snakker fransk og italiensk, og kjenner disse kulturene godt, sier Skjelstad.

Hun har et årsstudium i fransk, og en bachelorgrad fra University of Turin i Italia. Bachelorgraden i International science, development and cooperation ble fullført i fjor, og nå er Skjelstad i gang med masteren International Relations and Global Studies for international cooperation ved samme universitet. Studiene har gitt god kjennskap til EU og hvordan ulike land tar imot EU-regler.

– Nå anbefaler EU å implementere “pay as you throw” som tiltak for å nå materialgjenvinningsmålene, og stadig flere EU-land tar PAYT-modeller i bruk. Det gir Namdal Ressurs en mulighet til å få NR Connect ut i det europeiske markedet, forklarer Skjelstad.

Stoler på studentenes kompetanse

Utover oppdraget om å lage en rapport, fik ikke studentene så mange føringer fra arbeidsgiveren.

– Vi hadde ganske frie tøyler i forhold til hvordan vi løste oppgaven, sier Alvern.

På tross av høy grad av autonomi, følte ikke Alvern og Skjelstad at de ble overlatt til seg selv. Ved internshipets start ble Alvern invitert til Trondheim for en onboarding-uke med teamet.

Teamet besto av Alvern, Skjelstad, Aune, og Raoul Janssen, som er kommersiell direktør for Namdal Ressurs i Europa. Janssen jobber vanligvis fra Nederland, og var med de to REdu-studentene på europaturnéen.

– Det var veldig nyttig at alle fikk møtt hverandre. Jeg syns Karl Erik gjorde en veldig god jobb med å introdusere oss til avfallsbransjen, og sette opp de møtene vi trengte. Vi fikk også snakket med leverandører og tette samarbeidspartnere der oppe, sier Alvern.

Finner “skreddersydde” studenter

2024 er første år Namdal Ressurs og datterselskapet Fieldata engasjerer REdu-studenter.

– Vi har blitt oppmerksomme på REdu de siste årene, etter å ha sett og hørt erfaringer fra andre aktører som har benyttet seg av tilbudet. De hadde gode tilbakemeldinger å komme med, så derfor valgte vi i fjor å trykke på knappen og ta inn to studenter, sier prosjektleder Aune.

Som Redu-partner får man tilgang til hele søkerlisten av studenter som ønsker seg et REdu-internship. Blant de flere hundre søkerne på listen, fant Aune og teamet studentene som de trodde egnet seg best for oppdraget.

– Jeg tror løsningen der man som student søker gjennom én portal er veldig lur. Det å skulle søke spesifikt på alle internshipene i REdu-programmet, hadde vært mye tyngre enn å bare sende en åpen søknad og si “jeg har lyst til å lære mer, disse er egenskapene og erfaringene mine, jeg kan litt om dette og dette”, sier Alvern.

Hun var åpen for det meste, men er veldig fornøyd med at det nettopp var Namdal Ressurs og dette prosjektet hun endte opp med.

– Når du går inn i noe med rollen som student, tenker du kanskje at folk ikke tar deg så seriøst. Jeg har opplevd at partnerne vi snakket med i Trondheim, og de i Namdal Ressurs, la veldig mye ressurser i oss og hadde tiltro til at vi kunne få til mye. Det var gøy, sier Alvern.

En fremtid i bransjen?

Formålet med REdu er å tiltrekke unge krefter med kloke hoder til gjenvinningsbransjen. Hva tenker de to REdu-studentene om en fremtid der?

Skjelstad forteller at hun alltid har vært frustrert over forsøpling og avfallsproblematikk, når det finnes så mye potensial for å gjøre noe med det.

– Men jeg er usikker på hva jeg kommer til å gjøre i livet og hva jeg vil jobbe med. Nå når jeg først har fått en sommerjobb her, så kjenner jeg at jeg absolutt kunne tenke meg å jobbe i avfallsbransjen. Eller kanskje være med på å utforme politikken og reglene.

Hun stortrivdes med kollegaer, eget kontor, og arbeidsoppgavene hun fikk av Namdal Ressurs og Fieldata.

– Jeg synes det er kjempeartig å lese om markedene og EU-reglene, og om avfallsbransjen generelt. Så jeg gledet meg til å komme på jobb, til å sitte og lese, forstå, og lage en struktur.

Alvern innrømmer at hun, til forskjell fra Skjelstad, ikke tidligere har tenkt over mulighetene innenfor gjenvinningsbransjen. Men, etter Oslo Innovation Week i fjor høst, et år ved NMBU, og seks uker som REdu-intern, har hun for alvor fått opp øynene for bransjen:

– Gjenvinningsbransjen begynner jo egentlig å bli mer sexy.

Hun slår fast at hun vil jobbe med bærekraft, og at dette definitivt faller innenfor den kategorien.

– Dersom det dukker opp noen muligheter når jeg er ferdig med master, hadde jo det vært spennende!

Relaterte artikler

Se flere nyheter