Nå kommer lovforslag for regulering av lystgass

- Det er fint at politikerne hører på våre innspill. Vi vil følge opp denne saken utover høsten, sier Kåre Fostervold, direktør samfunnskontakt i Avfall Norge.

Av: Stine Thorp | Publisert: 27. august 2024

Avfall Norge har det siste året arbeidet for å få på plass en lovregulering av lystgass. Lystgassbeholdere har blitt en stor sikkerhetsutfordring for bransjen, i tillegg til de andre samfunnsmessige uheldige konsekvensene misbruk har.

Etter et møte Avfall Norge hadde med Stortingsrepresentant Bård Hoksrud, ble det oversendt et skriftlig spørsmål til helse- og omsorgsminister Christian Vestre om det var noe utvikling på arbeidet med regulering av lystgass. Se spørsmålet og svaret her.

Lovforslag på høring i høst

Vestre tar sikte på at et forslag om tiltak for å redusere bruken av lystgass til rusformål, herunder regulering av omsetningen av lystgass til privatpersoner, blir lagt ut på høring i løpet av høsten.

- Dette er et skritt i riktig retning. Våre medlemmer opplever daglig at lysgassbeholderne kastes feil, noe som medfører eksplosjonsfare i renovasjonsbiler og anlegg, sier Fostervold.

I april ble det sendt et lengre innspill til Helse- og Omsorgsdepartementet med RUSinfo, Rusken, Oslo kommune Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Hold Norge Rent, Samfunnsbedriftene og Avfall Norge som avsendere. I innspillet etterspørres strengere reguleringer for kjøp og salg av lystgass.

- Avfall Norge vil følge opp denne saken videre i høst. Både Danmark, Nederland, Storbritannia og Frankrike har innført strengere regler for salg av lystgass nettopp fordi den misbrukes som rusmiddel, og skaper et bokstavelig talt eksplosivt avfallsproblem.

Kontakt oss

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Sirk Norge
Ansvar: Næringspolitikk, rammebetingelser, pressekontakt
Telefon:  48168041

Marie Hesselberg

Rådgiver
Sirk Norge
Ansvar: EU-prosesser, CLOCC, bransjepriser
Telefon:  97906784