Treg behandling av nytt EU-regelverk svekker konkurransekraften

- Vurdering og implementering av EØS-relevant regelverk må skje raskere for å unngå at norsk næringsliv blir hengende etter, sier Kåre Fostervold, direktør samfunnskontakt i Sirk Norge.

Av: Stine Thorp | Publisert: 16. september 2024

30. august 2024 var det høringsfrist for å gi innspill til utredningen "Norge og EØS: Utvikling og erfaringer" (NOU 2024:7). I utredningen gir et utvalg råd om hvordan norske interesser best kan ivaretas i samarbeidet med EU. Sirk Norge har levert inn høringssvar - se vedlegg nederst i saken.

- EØS-avtalen er den viktigste internasjonale avtalen Norge har. Den er omfattende og kompleks, og vår oppfatning er at både departementer, direktorater, kommuner og næringsliv trenger mer kompetanse på EU- og EØS-prosesser og regelverk, sier Kåre Fostervold, direktør samfunnskontakt i Sirk Norge.

Dette er også noe som poengteres av utvalget. Flere av anbefalingene utvalget kommer med stiller Sirk Norge seg bak.

- Det viktigste er at det tas tak i etterslepet på regelverk. Det tar altfor lang tid før regelverksendringer som kommer fra EU blir implementert i Norge. Resultatet er at norske virksomheter ikke har like rammevilkår som europeiske, og det svekker vår konkurransekraft, sier Fostervold.

- Utvalget har helt rett i at myndighetene må være raskere til å vurdere hvilke nye regelverk fra EU som har EØS-relevans, og gi både private og offentlige virksomheter som blir berørt, informasjon og anledning til å gi innspill tidligst mulig, slik at usikkerhet ift. hvilke innvirkninger nytt lovverk vil gi blir avklart.

23 regelverk vil påvirke

For Sirk Norges medlemmer er det en rekke regelverk som er vedtatt, eller ventes vedtatt de nærmeste årene, som vil få stor innvirkning på deres drift. Se en oversikt på våre EU-sider.

- Jo tidligere man får avklart hvilke EU-regelverk som vil gjelde i Norge, jo lettere blir det å lage strategier og planlegge for fremtiden. Sirk Norge kommer til å være på myndighetene for at ikke utredningen blir lagt i en skuff, men at anbefalingene blir fulgt, sier Fostervold.

Kontakt oss

Kåre Fostervold

Direktør samfunnskontakt
Sirk Norge
Ansvar: Næringspolitikk, rammebetingelser, pressekontakt
Telefon:  48168041