Hvilken rolle spiller sirkulær bioøkonomi i sikkerhetspolitikken?

Utrygge tider kan styrke satsingen på sirkulær bioøkonomi. Finn ut hvordan på Bioseminaret 2024 i september.

Av: Stine Thorp | Publisert: 24. juni 2024

Økt konfliktnivå og klimaendringer påvirker de globale matvarestrømmene. Europa - og Norge - begynner å se viktigheten av å bli mindre avhengig av ustabile/udemokratiske land og regioner, og i større grad bli selvforsynt med gjødsel-, fôr- og fødevarer.

Hvordan kan vi utvikle en sirkulær bioøkonomi der næringsstoffer fra bioavfall gjenvinnes og brukes i ny matproduksjon? Dette er tema på Bioseminaret 2024, som arrangeres 25. - 26. september i Stavanger.

Et annet viktig tema blir nytt gjødselregelverk, som sidestiller organisk gjødsel med annen handelsgjødsel og husdyrgjødsel, og dermed vil kreve enda tettere samarbeid mellom avfalls- og gjenvinningsbransjen og landbruksnæringen.

- Bioøkonomien vil spille en langt viktigere rolle i årene fremover, og når mer bioavfall med ulike egenskaper skal gjenvinnes, trengs flere løsninger for produksjon av resirkulerte råvarer , sier Jens Måge, fagrådgiver for sirkulær bioøkonomi i Sirk Norge.

Amalie Lundervold i Biogass Oslofjord og Zeben Putnam, prosjektleder FoU i Lindum, utgjør programkomiteen sammen med Sirk Norge. Rogaland Bondelag er med som samarbeidspartner.

Seminaret består også av besøk til Reve kompost på Klepp, og IVARs biogassanlegg på Grødaland, Bio Jæren samt Jæren biogass.

- Jeg gleder meg til to innholdsrike dager i Stavanger der vi samler den norske biobransjen og utveksler erfaringer. I år lager vi også en egen Trashtec Bio-sesjon der vi får høre om det som skjer av innovasjon innenfor bioøkonomi, sier Måge.

- Årets program er omfattende og favner de fleste som jobber med sirkulær bioøkonomi, enten på ulike anlegg, som rådgivere eller forskere, men også i landbrukssektoren, sier Måge.

Kontakt oss

Jens Måge

Seniorrådgiver
Sirk Norge
Ansvar: Bioavfall, tekstiler, biologisk behandling
Telefon:  92292262