Vi har allerede fått en forsmak på hva klimaendringene vil føre til her i Norge: Kraftig nedbør og økte problemer med overvann, endringer i flomforhold og flomstørrelser, jordskred og flomskred, havnivåstigning og stormflo. Dette gir utfordringer for bransjens daglige drift.
Klimatilpasning var tema for Avfallsforsks fredagswebinarer i september, og der påpekte Anita Verpe Dyrrdal, leder i Norsk Klimaservicesenter, at særlig «den nye vinteren» er en utfordring i Norge. Den byr på mer hålkeføre, is og slaps mange steder som ikke er vant med slike forhold.
- Særlig nord i landet og i Innlandet vil man få flere nullgraderspasseringer. Altså, temperaturen vil oftere veksle mellom pluss- og minusgrader og det er da vi får hålkeføre, forklarte Dyrrdal.
I tillegg pekte hun på at noen vintere kan bli snørike, slik vi så i fjor. Hålkeføre og stort snøfall skaper problemer for henting og transport av avfall.
Dyrrdal understreker at vann er den største fysiske klimarisikoen i Norge. Siden tidlig 1900-tallet og fram til i dag har været i Norge blitt cirka 20 prosent våtere. Framover mot 2100 vil nedbøren fortsette å øke - vi vil se mer styrtregn og flere regnflommer. Slikt ekstremvær skaper store problemer med overvann i urbane strøk og øker sannsynligheten for noen typer skred.
Tilpasser for å takle mer nedbør
Grethe Olsbye, administrerende direktør i Sirkula IKS, fortalte om arbeidet de nå gjør for å forberede seg på utfordringer knyttet til store nedbørsmengder og uforutsigbart vær. I siste episode med styrtregn i Ringsaker opplevde de at veier ble ødelagt.
- Dette skaper økt HMS-risiko for renovasjonstransport og dårligere tjenestetilbud, sa Olsbye.
Olsbye påpeker at uforutsigbart vær kan ikke de gjøre noe med, men det man kan gjøre noe med er å tilpasse infrastruktur. Sirkula IKS jobber mye med å kunne takle større vannmengder på deres anlegg, både for å unngå oversvømmelser og for å redusere risiko for spredning av forurensning. Derfor er de i gang med å forbedre og utvide kapasiteten på sigevannsanlegget tilknyttet deponiet for å unngå overløp til naturen. I tillegg jobber de med dimensjonering av nedstrøms rørsystem og lokalt depot for vann for å takle oversvømmelser, og for å unngå at overvann fra avfallsanlegget må slippes ut i vassdrag.
Ekstremvær gir forsøpling
Styrtregn og regnflom skaper ofte store mengder avfall. Bransjen må forberede seg på å klare å håndtere store volum ulikt avfall fra gjenstander som kommer på avveie under ekstremvær.
Miljødirektoratets seksjon for forsøpling og plastforurensning arbeider med virkemiddelapparatet knyttet til nettopp forsøpling i forbindelse med ekstremvær. Fagdirektør Hans Aasen
understreket i sitt innlegg at det viktigste man kan gjøre for å tilpasse seg klimaendringer er å gjennomføre gode risikoanalyser og i neste steg god arealplanlegging og smart bruk av arealene.
Om Avfallsforsk
Avfallsforsk er det ledende nettverket i Norge som kobler sammen avfallsbransjen med forskningsinstitusjoner og innovasjonsselskap. Avfallsforsk arrangerer webinar fredag morgen hver uke.
- De ukentlige webinarene er ment å være uformelle samtaler med lav terskel, samtidig som de har høyt faglig innhold. Her kan man logge seg på og få ny innsikt mens man drikker morgenkaffen sin, forteller prosjektleder i Avfallsforsk Emilie Rohde Larsen.
Medlemskap i Avfallsforsk gir alle ansatte i selskapet tilgang til de ukentlige webinarene, og til workshops hvert halvår. Hensikten med nettverket er å stimulere FoUI-prosjekter innen avfall og sirkulær økonomi. I høst pågår en kampanje som gir nye innmeldte gratis medlemskap resten av 2024.