Hva defineres som avfall, og hvem er ansvarlig når det transporteres som en vare?

Avfallshåndtering og -eksport er regulert av et omfattende regelverk. Høstens kurs i avfallsrett sikrer kunnskapen som trengs for å operere innenfor lovverket.

Av: Stine Thorp | Publisert: 25. juni 2024

Det er ikke bare bare å håndtere avfall, og heller ikke å sende det videre innenlands eller ut av landet til videre behandling.

Ulike typer avfall og transport av dette omfattes av ulike typer regelverk, både norsk og europeisk, og dette regelverket endres stadig. Er virksomheten oppdatert på hva som gjelder?

18. september arrangerer vi et kurs i avfallsrett i samarbeid med Bull & Co. Advokatfirma. På kurset gjennomgås hvilke kriterier som fastslår at noe er avfall, hvilken betydning dette har, og også hva som gjør at avfallsfasen opphører, og en gjenstand eller et stoff ikke lenger skal defineres som avfall.

- EUs avfallsdefinisjon, og forurensningslovens definisjon, er avgjørende for å forstå hvor omfattende konseptet «avfall» er. I praksis er det EU-domstolen som fastsetter grensene for hva som er avfall. Regelverket er i stadig utvikling, så jevnlig oppdatering er nødvendig, sier Cathrine Hambro, advokat og partner, Bull & Co, en av tre innleggsholdere på kurset.

I tillegg blir det en gjennomgang av endringer i anskaffelsesregelverket som påvirker avfalls- og gjenvinningsbransjen, og også opplæring i Incoterms, standardiserte leveringsbetingelser for nasjonal og internasjonal handel. Disse bestemmer hvem av partene som arrangerer og betaler for transporten, når leveransen anses å ha skjedd, og hvem som skal betale forsikring.

Mange tvister om avfall

- Avfallsbransjen står for en stor andel av de tvister som bringes inn for domstolene og KOFA. På kurset skal vi se nærmere på anskaffelsesrettslige nyheter og trender relatert til avfallsbransjen, sier Rune Nordengen, partner i Bull & Co.

- Formålet med en innføring i Incoterms er å skape forståelse for hvem som er ansvarlig under transporten av varene, hvem som skal betale kostnadene, samt hvilke forpliktelser som påhviler selger og kjøper ved bruk av de ulike leveringsbetingelsene, sier Camilla Raastad, partner i Bull & Co.

- Dette er et kurs som er relevant for alle som håndterer og videresender avfall. Advokatene fra Bull & Co. kan regelverket som påvirker bransjen til fingerspissene, og vil også gi oss relevante eksempler på saker og tilfeller, sier Håkon Bratland, fagrådgiver i Avfall Norge og ansvarlig for kurset.

Kontakt oss

Håkon Bratland

Fagrådgiver
Sirk Norge
Ansvar: Innsamling, sortering og materialgjenvinning
Telefon:  97578502